Στο πλαίσιο της ημερίδας με τίτλο "Τεχνητή Νοημοσύνη & Νεοφυείς Επιχειρήσεις στην Αγροδιατροφή", την οποία διοργάνωσε ο ΕΙΤ Food σε συνεργασία με τον οργανισμό A Woman can be και το ESGStories.gr αναδείχθηκε η συμβολή των γυναικών του αγροδιατροφικού τομέα στη σύγχρονη εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης και της τεχνητής νοημοσύνης.
.
Στο τελευταίο πάνελ της ημερίδας, με τίτλο «Τα κίνητρα για την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην αγροδιατροφή» συμμετείχαν οι: Μαρία Παρταλίδου-Καθηγήτρια Αγροτικής Κοινωνιολογίας-Αγροτουρισμού στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Στριμπάκου- ιδρύτρια της LIÁ Cultivators, Αλεξάνδρα Σαρμά-Διευθύντρια Orange Grove & SDG House Greece και Κατερίνα Τσούρτσουλα, υπεύθυνη πρωτοβουλιών Agri-Food Initiative ICC Hellas και του Cluster Αγροτικής Ανάπτυξης του ICC Women Hellas. Το πάνελ συντόνισε η Φαίδρα Μαυρογιώργη, διευθύντρια σύνταξης του ESGStories.gr. H συζήτηση επικεντρώθηκε στα κίνητρα και τις προκλήσεις για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα.
Η κα.Μαρία Παρταλίδου, ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία της συμμετοχής των γυναικών στην αγροτική παραγωγή. Ανέφερε δεδομένα από μεταπτυχιακή διατριβή που δείχνουν πως η απουσία γυναικών από την παραγωγή στον αγροτικό τομέα οδηγεί σε σαφή μείωσή της παραγωγικότητας, κάτι που υπογραμμίζει την καθοριστική συμβολή τους. Παράλληλα, τόνισε πως οι γυναίκες επιχειρηματίες εστιάζουν περισσότερο από τους άνδρες στην σύνδεση της καινοτομίας με την κοινωνία, προβάλλοντας παραδείγματα όπως τα "Social/Care Farms", όπου άτομα με ψυχικές ασθένειες βρίσκουν εργασία και νόημα στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους. Η κα.Παρταλίδου, με το ενδιαφέρον σύνθημα: «Don’t empower, change the game», υποστήριξε πως δεν αρκεί η ενδυνάμωση – απαιτείται μια ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζεται ο ρόλος των γυναικών στο επιχειρείν.
Η κα.Χριστίνα Στριμπάκου, παρουσίασε με ζωντάνια τα προβλήματα και τις προοπτικές του αγροτικού κλάδου. Χώρισε τους παραγωγούς σε τρεις κατηγορίες: εκείνους που ασχολούνται περιστασιακά (π.χ μόνο το Σαββατοκύριακο ή σε περιόδους συγκομιδής), τους οργανωμένους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν πιο παραδοσιακές μεθόδους και τους νέους που προσεγγίζουν τη γεωργία ολιστικά. Υπογράμμισε, επίσης, τη δυσκολία εξεύρεσης νόμιμου εργατικού δυναμικού, καθώς η μαύρη εργασία παραμένει σοβαρό πρόβλημα στον κλάδο. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο γερασμένος πληθυσμός που ασχολείται με τη γη, επιμένει φυσικά στις πιο παραδοσιακές μεθόδους κι έχει μεγαλύτερη αντίσταση στην αλλαγή κάτι που καθιστά επείγουσα την ανάγκη προσέλκυσης νέων ανθρώπων. Αναφορικά με τις γυναίκες είπε χαρακτηριστικά: «Η γεωργία είναι διαχρονικά γένους θηλυκού. Ο άνδρας ήταν κυνηγός, η γυναίκα καλλιεργούσε τη γη».
Από την πλευρά της, η κα.Αλεξάνδρα Σαρμά, εστίασε στα ζητήματα χρηματοδότησης και συμπεριληπτικότητας. Παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι οι μεικτές ομάδες ανδρών και γυναικών λαμβάνουν περίπου το 20% των επενδύσεων, ενώ οι αμιγώς γυναικείες επιχειρήσεις παραμένουν σε μονοψήφια ποσοστά. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος στην ισότιμη εκπροσώπηση φύλων στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Η Σαρμά ανέφερε επίσης μια ανησυχητική περίπτωση χρηματοδοτικού ταμείου στις ΗΠΑ, που αποσύρθηκε όταν θεωρήθηκε ότι ενίσχυε διακρίσεις υποστηρίζοντας αποκλειστικά μαύρες γυναίκες επιχειρηματίες, θέτοντας το ζήτημα της συμπερίληψης σε παγκόσμια βάση.
Τέλος, η κα.Κατερίνα Τσούρτσουλα, μοιράστηκε πρακτικές συμβουλές για νέους επιχειρηματίες. Υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό είναι η αυθεντικότητα και η ξεκάθαρη ταυτότητα του brand. Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά η ξεπερασμένη ρητορική που επιμένει να χαρακτηρίζονται οι γυναίκες ως «αδύναμο φύλο», ακόμα και εν έτη 2024, καλώντας για περισσότερη ισότητα και αυτοπεποίθηση στις επιχειρηματικές κινήσεις.
Το πάνελ κατέληξε στο ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα δεν χρειάζεται μόνο κίνητρα, αλλά και αλλαγή δομών και νοοτροπίας. Οι γυναίκες έχουν τη δυναμική να ηγηθούν, φέρνοντας στο προσκήνιο την καινοτομία, την κοινωνική ευαισθησία και τις βιώσιμες λύσεις, αρκεί να έχουν ίσες ευκαιρίες και κατάλληλα εργαλεία στα χέρια τους.
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο του φετινού διαγωνισμού του EIT Food.