Οι παγκόσμιες τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές έχουν ζητήσει από τους δανειστές λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τους κλιματικούς κινδύνους, δήλωσαν τρεις άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, στο τελευταίο σημάδι ότι οι αρχές προσπαθούν να βρουν ευρεία συναίνεση εν μέσω αντικρουόμενων προσεγγίσεων για το θέμα.
.
Σε μια έρευνα που συμπλήρωσαν οι τράπεζες το καλοκαίρι και η οποία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, η Επιτροπή της Βασιλείας των 45 μεγάλων εποπτικών αρχών έθεσε στις τράπεζες περίπου 60 ερωτήσεις, που κυμαίνονται από τον κίνδυνο έως τις λειτουργίες σε διάφορα τμήματα, ανέφεραν οι πηγές. Η επιτροπή συντάσσει κανόνες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για τις χώρες που πρέπει στη συνέχεια να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν.
Η επιτροπή αναμένεται να παράσχει σύντομα ενημέρωση σχετικά με μια πρόταση του Νοεμβρίου 2023 για τους κλιματικούς κινδύνους, η οποία επεδίωκε να θέσει ένα πλαίσιο για την απαίτηση από τους δανειστές να δημοσιεύουν πληροφορίες, όπως λογαριασμούς για το αποτύπωμα άνθρακα των πελατών τους.
Η αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος και οι πολιτικές που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις για να ανταποκριθούν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα οικοσυστήματα και τη συμπεριφορά των καταναλωτών, αλλά η διαφωνία εξακολουθεί να υφίσταται σχετικά με το πώς αυτό θα εκδηλωθεί στους ισολογισμούς των διαφόρων τραπεζών και τι θα σήμαινε αυτό για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι χώρες έχουν υιοθετήσει πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν πει για παράδειγμα, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν με τους αντισυμβαλλομένους τους για να βεβαιωθούν ότι πληρούν τους στόχους «καθαρού μηδενός», ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θεωρεί ότι ασκείται πίεση σε αυτήν να επεκτείνει τον ρόλο της που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή ως αυτοτελή κίνδυνο.
«Υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα απόκλισης», δήλωσε ο Clifford Rossi, πρώην υπεύθυνος κινδύνου καταναλωτικών δανείων της Citigroup, ο οποίος τώρα είναι καθηγητής επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Maryland. «Για το κλίμα, δεν υπάρχει ακόμη καμία πραγματική, αποδεκτή μεθοδολογία ή σύνολο εργαλείων μοντελοποίησης που να μας δίνει ένα επίπεδο άνεσης».
Η προαιρετική έρευνα αναφερόταν σε έναν κατάλογο αρχών, ανοίγει νέα καρτέλα που είχε δημοσιεύσει η επιτροπή το 2022, δήλωσαν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς το έργο της επιτροπής είναι εμπιστευτικό.
Ο εν λόγω κατάλογος είχε ως στόχο να βοηθήσει τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές τους αρχές να καθοδηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αποκτήσουν δεδομένα από ένα τεράστιο φάσμα πελατών και θα εξετάσουν πώς οι κίνδυνοι θα εξελιχθούν πολύ πιο μακριά στο μέλλον από τον χρονικό ορίζοντα των δύο έως τριών ετών για τον οποίο σχεδιάζουν πόσα κεφάλαια πρέπει να κρατήσουν σε περίπτωση ύφεσης.
Στην έρευνα, οι τράπεζες κλήθηκαν να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουν δεδομένα και προσαρμόζουν τα συστήματα πληροφορικής για την επεξεργασία διογκούμενων ποσοτήτων ολοένα και πιο πολύπλοκων πληροφοριών, ανέφεραν οι πηγές.
Σε μια έρευνα που συμπλήρωσαν οι τράπεζες το καλοκαίρι και η οποία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, η Επιτροπή της Βασιλείας των 45 μεγάλων εποπτικών αρχών έθεσε στις τράπεζες περίπου 60 ερωτήσεις, που κυμαίνονται από τον κίνδυνο έως τις λειτουργίες σε διάφορα τμήματα.