Ξ. Γαλάρη: «H νέα γενιά εργαζόμενων είναι διαφορετική. Για αυτό αναζητούμε νέους τρόπους διακράτησης, ενδυνάμωσης και ανάπτυξης»

Ο Όμιλος Sidenor δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων χάλυβα αποτελώντας σήμερα τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία παραγωγής προϊόντων χάλυβα, με ηγετική θέση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Όμιλος έχει θέσει δυνατές βάσεις και επενδύει ουσιαστικά και συστηματικά στην επιλογή, εκπαίδευση, αξιολόγηση, διατήρηση και εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού του. Στο πλαίσιο αυτό παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας, το οποίο υποστηρίζει υπεύθυνες εργασιακές πρακτικές, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ίσες ευκαιρίες αναφορικά με την αμοιβή, την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους.

H κα Ξανθή Γαλάρη, Human Resources Director του Ομίλου Sidenor μιλάει στο ESG+ stories για τις πρακτικές που ακολουθεί ο οργανισμός αναφορικά με το εργασιακό περιβάλλον, για τους στόχους διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που εφαρμόζουν αλλά και για τη γενικότερη συνεισφορά τους στην κοινωνία και το περιβάλλον. 

1.    Είστε η Human Resources Director του Ομίλου Sidenor. Μπορείτε να περιγράψετε με λίγα λόγια τον οργανισμό και τη συνεισφορά του στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος;

Εδώ και 60 χρόνια η Sidenor διανύει μία επιτυχημένη πορεία στον κλάδο παραγωγής χάλυβα και αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Όμιλος Sidenor απασχολεί περισσότερους από 2.800 εργαζόμενους, λειτουργεί 5 παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, διαθέτει 16 κέντρα διανομής, ενώ έχει την αποκλειστική χρήση 3 λιμένων. 

sidenor

Η Sidenor έχει σημαντική συνεισφορά στην εθνική οικονομία και κοινωνία, λειτουργώντας με υπευθυνότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Σημειώστε ότι κάθε θέση εργασίας μας λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην απασχόληση της χώρας. Τα προϊόντα μας, διατίθενται σε περισσότερες από 50 χώρες με σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη, όπως αυτά του χάλυβα οπλισμού για κτιριακά έργα και έργα υποδομής, τη ναυπηγική και διάφορες άλλες βιομηχανικές εφαρμογές. 

Επιπλέον, η Sidenor, o μεγαλύτερος ανακυκλωτής χάλυβα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, στοχεύει στην παροχή προϊόντων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η παραγωγική μας διαδικασία συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της ελαχιστοποίησης των εκπομπών άνθρακα και της προώθησης της κυκλικής οικονομίας, καθώς η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή των προϊόντων μας είναι αποκλειστικά σκραπ χάλυβα, ελαχιστοποιώντας έτσι την κατανάλωση φυσικών πόρων και ενέργειας. 

2.    Από τη σύντομη περιγραφή σας καταλαβαίνω ότι μιλάμε για έναν δυναμικό οργανισμό που δηλώνει παρών στις σύγχρονες τάσεις. Περιγράψτε μας τη στρατηγική και τους στόχους διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που εφαρμόζετε.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως ο Όμιλος Sidenor διακρίνεται για τη γεωγραφική διασπορά των λειτουργιών του, η οποία επεκτείνεται και πέραν των εθνικών μας συνόρων. Είναι σημαντική εμπειρία να επισκέπτεσαι τους χώρους της Sidenor και να έρχεσαι σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες. Οι άνθρωποί μας, διαθέτουν υψηλό επίπεδο γνώσης και τεχνικών δεξιοτήτων, αλλά αυτό που τους διακρίνει περισσότερο είναι η αφοσίωση και η δέσμευσή τους στην Εταιρία. Από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού αυτή η πολυπλοκότητα είναι ενδιαφέρουσα, έχει όμως και τεράστιες προκλήσεις. 

sidenor

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι άνθρωποί μας συνέχισαν να εργάζονται με κύριο μέλημά μας, από την πρώτη στιγμή, τη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας τους. Ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας, στην οποία ανταπεξήλθαμε επιτυχώς. Παράλληλα, επιταχύναμε τη μετάβαση στις ευέλικτές μορφές εργασίας και, κατ’ επέκταση, στην υιοθέτηση νέων εργασιακών πρακτικών. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το υβριδικό μοντέλο εργασίας μας, για τις θέσεις εργασίας που είναι εφικτό, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους, διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ένας βασικός πυλώνας της στρατηγικής ανθρώπινου δυναμικού είναι η προσέλκυση και διακράτηση ταλαντούχων εργαζόμενων. Μερικές φορές ο κλάδος μας και ιδιαίτερα η εργασία στον χώρο της παραγωγής θεωρείται, εσφαλμένα, ότι δεν έχει την αίγλη και τον δυναμισμό άλλων κλάδων. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε αυτή την αντίληψη, μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων ενημέρωσης σχετικά με την τεράστια ποικιλία και την προοπτική των ευκαιριών σταδιοδρομίας στη βιομηχανία χάλυβα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη λάβει μέρος σε ημέρες επαγγελματικού προσανατολισμού πανεπιστημίων και άλλων φορέων, ενώ συμμετείχαμε και σε πρωτοβουλίες όπως στο ReGenaration και το Skills4Jobs του ΣΕΒ. Στο προσεχές μέλλον σκοπεύουμε να διευρύνουμε τις δράσεις μας σε αυτόν τον τομέα. 

Η υψηλή δέσμευση και διακράτηση  των ανθρώπων μας είναι ένα στοίχημα και μία πρόκληση για εμάς που εργαζόμαστε στον τομέα ανθρώπινου δυναμικού. Είμαστε ένας οργανισμός που έχει διατηρήσει τη δέσμευση σε πολύ υψηλά επίπεδα για δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχουμε εργαζόμενους ακόμα και τρίτης γενιάς. Είμαστε περήφανοι για αυτό. Όμως, η γενιά των σημερινών εργαζόμενων είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και αυτό μας ωθεί να αναζητούμε νέους τρόπους διακράτησης, ενδυνάμωσης και ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δημιουργήσει ένα αξιοκρατικό σύστημα διαχείρισης της απόδοσης, προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης και αναγνώρισης, καθώς και συστήματα ανταγωνιστικών αμοιβών και παροχών, όπως ενδεικτικά ιδιωτική ασφάλιση, υποστήριξη ψυχικής υγείας και αρκετές  παροχές για την οικογένεια. 

Στην προσπάθειά μας αυτή, καθοριστικό ρόλο έχει και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος εσωτερικής επικοινωνίας που σχεδιάζουμε και ήδη έχουμε ξεκινήσει να εφαρμόζουμε. Η έγκαιρη και ανοιχτή επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού δημιουργεί ένα συνεργατικό και αξιοκρατικό χώρο εργασίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι πιο ενδυναμωμένοι και παραγωγικοί. Ένα παράδειγμα αποτελεί η πιλοτική εφαρμογή της δράσης «Breakfast with HR», τα αποτελέσματα της οποίας είναι ενθαρρυντικά για την περαιτέρω εφαρμογή της σε όλο το εύρος του οργανισμού. 

Sidenor

3.    Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας αναφέρατε. Θα ήθελα να μας πείτε και λίγα λόγια για τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Ομίλου Sidenor. 

Στόχος μας είναι να λειτουργούμε υπεύθυνα και να δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες που περιβάλλουν τις εγκαταστάσεις μας. Ενδιαφερόμαστε για τις απόψεις των κατοίκων και επιδιώκουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Άλλωστε οι εργαζόμενοί μας, καθώς και ένα αξιοσημείωτο μέρος των πελατών και των προμηθευτών μας, προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε να είναι περήφανοι για  την εταιρία στην οποία εργάζονται ή και με την οποία συνεργάζονται. Υποστηρίζουμε διαχρονικά δράσεις των τοπικών κοινωνιών, ενώ μελετάμε την ανάπτυξη στοχευμένων προγραμμάτων παρέμβασης σε θέματα που τους απασχολούν. Στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2021, ο οποίος είναι διαθέσιμος στην εταιρική μας ιστοσελίδα (www.sidenor.gr), παρέχονται εκτενώς όλες οι πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Sidenor στα θέματα που αφορούν στην κοινωνία, την περιβαλλοντική διαχείριση και την εταιρική διακυβέρνηση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος «Εταιρική Διακυβέρνηση και Εργασιακό Περιβάλλον»

Δείτε όλο το αφιέρωμα

Image
Ξ. Γαλάρη: «H νέα γενιά εργαζόμενων είναι διαφορετική. Για αυτό αναζητούμε νέους τρόπους διακράτησης, ενδυνάμωσης και ανάπτυξης»
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

H κα Ξανθή Γαλάρη, Human Resources Director του Ομίλου Sidenor μιλάει στο ESG+ stories για τις πρακτικές που ακολουθεί ο οργανισμός αναφορικά με το εργασιακό περιβάλλον.