Η Σύρος εκτός από πρωτεύουσα των Κυκλάδων και ένα εντυπωσιακά όμορφο νησί διαθέτει και άλλους πολλούς λόγους για να την προσέξεις. Είναι ένα νησί που προωθείται ο βιώσιμος και προσβάσιμος τουρισμός, η ανακύκλωση και η ορθή διαχείριση του νερού.
Συναντήσαμε τους Αντιδημάρχους, οι οποίοι μας μίλησαν ο καθένας από τον τομέα του για τις πρακτικές που ακολουθούν, για τα έργαπου έχουν υλοποιήσει και τα προγράμματα που τρέχουν με γνώμονα την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.
Παναγιώτης Κουταβάς (Αντιδήμαρχος Τουρισμού): «Πρωταρχικό ρόλο στο στρατηγικό μας σχέδιο έχει η προώθηση του βιώσιμου τουρισμού μέσα από μια σειρά δράσεων»
- Ποιες πρακτικές ακολουθείτε για να προωθήσετε τον βιώσιμο τουρισμό;
Θεωρώ ότι ο βιώσιμος τουρισμός είναι ο τουρισμός του μέλλοντος. Βλέπουμε κατά την τρέχουσα τουριστική σεζόν ότι πολύ μεγάλοι και προβεβλημένοι προορισμοί της χώρας μας οι λεγόμενες ναυαρχίδες του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Γιατί ίσως είναι η ερώτηση. Η προσωπική μου άποψη είναι γιατί κατά μια έννοια αλλοίωσαν την φυσιογνωμία τους, οπότε η στροφή προς στον βιώσιμο τουρισμό είναι αν θέλετε και μια επιταγή των τοπικών κοινωνιών και όσον αφορά το μέλλον. Εμείς ως δήμος λοιπόν αφουγκραστήκαμε τους προβληματισμούς και για το λόγο αυτόν αναθέσαμε στην εταιρεία TOPOSOPHY την δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας πάνω σε στέρεες βάσεις. Πρωταρχικό ρόλο στο στρατηγικό μας σχέδιο έχει η προώθηση του βιώσιμου τουρισμού μέσα από μια σειρά δράσεων. Το σχέδιο μας λοιπόν με διάρκεια υλοποίησης τα 4 χρόνια και το οποίο εδώ και έξι περίπου μήνες σταδιακά υλοποιούμε προβλέπει τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Οικονομίας Επισκεπτών, την ένταξη της Σύρου στο Δίκτυο Προορισμών του Προγράμματος Plastic Free Greece και την ενίσχυση των Πρακτικών Εξοικονόμησης Νερού ή/και Ανακύκλωσης.
- Πείτε μας λίγα λόγια για την βράβευση σας ως ένας προσβάσιμος προορισμός αλλά και τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχετε στους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα
Στην Σύρο η ευαισθησία περισσεύει. Στόχος μας είναι να μην υπάρχουν αποκλεισμοί κανενός είδους. Για το λόγο αυτό και εκμεταλλευόμενοι τα χρηματοδοτικά εργαλεία καταφέραμε να δημιουργήσουμε υποδομές τέτοιες αλλά και να δώσουμε κίνητρα σε επιχειρηματίες να προσφέρουν υπηρεσίες τέτοιες ώστε να μην υπάρχουν στο μέτρο του δυνατού αποκλεισμοί. Η προσπάθεια αυτή όλων ανταμείφθηκε με το πρώτο βραβείο κάτι που μας γέμισε όλους περηφάνεια αλλά και μεγάλη ευθύνη. Δεν σταματάμε και προσπαθούμε να παρέχουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους. Όσον αφορά τις υπηρεσίες που παρέχουμε ως δήμος να σας πω ότι διαθέτουμε ειδικά αναβατώρια που προσαρμόζονται σε αναπηρικά αμαξίδια και με τον τρόπο αυτόν κάποιος μπορεί να επισκεφθεί τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου αλλά και αξιοθέατα χωρίς ανελκυστήρα, προμηθευτήκαμε ηλεκτρικά σκούτερ, 5 παραλίες μας διαθέτουν μηχάνημα seatrack, και 2 από αυτές ειδικό εξοπλισμό για συνανθρώπους μας με πρόβλημα στην όραση, διαθέτουμε ένα πλήρως προσβάσιμο παραλιακό μέτωπο με ράμπες και διαδρόμους και αυτήν την στιγμή και μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει πλήρως προσβάσιμος και ο εμπορικός δρόμος Πρωτοπαπαδάκη _ Σταμ. Πρωϊού μέσα από την αστική ανάπλαση στο πλαίσιο του έργου ¨Ανοικτά κέντρα εμπορίου» ύψους 1.000.000 ευρώ.
Αγγελική Πρίντεζη (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Προστασίας): «Μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης ακόμη και στις εναλλακτικές της μορφές»
- Μπορείτε να αναφερθείτε στα ποσοστά ανακύκλωσης που πετυχαίνετε και στις δράσεις που υλοποιείτε για την αύξηση αυτού του ποσοστού;
Ο Δήμος μας από το 2009 ανακυκλώνει χαρτί, πλαστικό ,αλουμίνιο και γυαλί. Η ανταπόκριση του κόσμου εξ αρχής ήταν εκπληκτική με σταδιακή άνοδο χρόνο με το χρόνο για να φτάσει στο σήμερα σε μεγάλα μεγέθη ακόμη και στις εναλλακτικές της μορφές ρούχα, τονερ, μικρές ηλεκτρικές-οικιακές συσκευές, αποτσίγαρα. Οι ενημερώσεις με φυσικές παρουσίες στους χώρους εκπαίδευσης, διαδικτυακές συναντήσεις, ημερίδες, διαφημιστικές προωθήσεις, συνεχείς προσεγγίσεις και καταχωρήσεις στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης βοηθούν στην επαφή του κοινού με την ανακύκλωση και στη συνεχή και τακτική προώθηση της.
- Επίσης, μπορείτε να μας περιγράψετε τα προβλήματα και τις προκλήσεις αλλά και για τις διαφορετικές ροές ανακύκλωσης που έχετε δημιουργήσει;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η μη διαλογή του γυαλιού από τις επιχειρήσεις καφέ –μπαρ. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο ώστε να σταματήσει το φαινόμενο μια και η ανακύκλωση γυαλιού στο νησί μας με την αλλαγή των κάδων από καμπάνες σε κώδωνες βοήθησε στην σωστή αποκομιδή καθαρού γυαλιού και στην αύξηση των ποσοστών συλλογής.
Σαν νέα δημοτική αρχή με ΟΡΑΜΑ από το 2019 ξεκινήσαμε συνεργασία με την εταιρεία Recycom ανακυκλώνοντας είδη ένδυσης- λευκά είδη- Υπόδηση με πολύ μεγάλη ανταπόκριση από κατοίκους/επισκέπτες και δημότες ,έχοντας ξεπεράσει του 100 τόνους οι οποίοι κατά μεγάλη πιθανότητα θα κατέληγαν στο ΧΥΤΑ. Λόγω του ανταποδοτικού της πρόσημου μέσω της Κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου μας επιστρέφεται:
- Με τη μορφή επιταγών τροφίμων, κρέατος, αναλωσίμων, σχολικών ειδών και Χριστουγεννιάτικων δώρων σε ευπαθείς ομάδες, μέσω των Κοινωνικών Δομών και των δύο εκκλησιών του νησιού και
- Με τη διάθεση Τεχνολογικού εξοπλισμού & λευκών ειδών στη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Σύρου.
Ανακυκλώνουμε αποτσίγαρα μέσω συνεργασίας με την ΜΚΟ cigaretcycle.org, με κυτία σε όλο το νησί και στις μεγαλύτερες παραλίες αυτού. Το χρηματικό αντίτιμο μετά από απόφαση που έχει ψηφισθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, πιστώνεται σε λογαριασμό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου
Για τους δεσποζόμενους φίλους μας σε συνεργασία με την ΝΟΚΑΚΑ διαθέτουμε βιοδιασπώμενα φτυαράκια σε πλατείες της πόλης και των χωριών σ όλο το νησί .
Για περιβαλλοντικό όφελος ανακυκλώνουμε οικιακά τηγανέλαια, τόνερ, μελάνια, μικρές ηλεκτρικές - ηλεκτρονικές συσκευές με την (electrocycle.gr) ,δίχτυα, παράκτια και ενάλια απορρίμματα Aegean Rebreath με την με μεγάλη ανταπόκριση από τους κατοίκους του νησιού μας.
Η Σύρος πρωτοπόρα πάντα και παντού με την μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών δηλώνει την ενεργή παρουσία της και στις εναλλακτικές μορφές, ανακυκλώνοντας με χαμόγελο. Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία των δράσεων μας .
Ανδρέας Γιαλόγλου (Πρόεδρος ΔΕΥΑΣ): «Καινοτόμες δράσεις στη διαχείριση του νερού που οδηγούν τη Σύρο στην «smart» εποχή»
- Μπορείτε να αναφερθείτε στις πρακτικές που ακολουθείτε για την ορθή διαχείριση του νερού και πώς προετοιμάζεστε για τις περιόδους αιχμής;
Προκειμένου να αναβαθμίσει τη λειτουργία διαχείρισης του νερού, η ΔΕΥΑΣ έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες :
‣Πρόσθεσε δύο επιπλέον μονάδες αφαλάτωσης συνολικής δυναμικότητας 1000 m3 ημερησίως για να αυξήσει το δυναμικό παραγωγής
‣Κατά τη χειμερινή περίοδο προχώρησε σε σειρά συντηρήσεων στις εγκαταστάσεις της
‣Αντικατέστησε παλιά δίκτυα ύδρευσης με νέα σε διάφορες περιοχές (Πισκοπειό, Κίνι προς Αληθινή, Άνω Σύρο, Μάννα, Ποσειδωνία διάφορες περιοχές της Ερμούπολης κλπ)
‣Εγκατέστησε σύστημα τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού στα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές της μέσα από το οποίο παρακολουθούνται και ρυθμίζονται εξ’ αποστάσεως κρίσιμες παράμετροι του συστήματος υδροδότησης.
‣Βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο αντικατάστασης 8.000 συμβατικών υδρομέτρων με νέα ψηφιακής τεχνολογίας τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στον έλεγχο των διαρροών.
‣Εγκατέστησε ψηφιακό λογισμικό για την ηλεκτρονική πληρωμή των λογαριασμών και την ενημέρωση των καταναλωτών για τα στοιχεία του υδρομέτρου τους.
‣Εκπόνησε μελέτη για νέο εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Ερμούπολη δυναμικότητας 10.000 m3 ημερησίως.
- Μπορείτε να αναφερθείτε στα έργα για τον βιολογικό καθαρισμό στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας;
Στρατηγική επιλογή της ΔΕΥΑΣ αποτέλεσε η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης προκειμένου να καλύψει όλους τους οικισμούς που βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού. Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνουν αντίστοιχες Εγκαταστάσεις τριτοβάθμιας Επεξεργασίας Λυμάτων και παράλληλα δίκτυα ύδρευσης έτσι ώστε τα επεξεργασμένα λύματα να επιστρέφονται στις περιοχές προέλευσης ως νερό άρδευσης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια σημαντική περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση των Χωριών του νησιού με παράλληλη εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται εδώ και 4 χρόνια το έργο συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών Βάρης και Μέγα Γυαλού συνολικού κόστους 9.000.000 € περίπου με χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης στους οικισμούς αυτούς, την κατασκευή τριτοβάθμιας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) καθώς και την κατασκευή των δικτύων επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η Α’ φάση του έργου και η κατασκευή της ΕΕΛ ενώ παράλληλα συνδέονται σταδιακά οι καταναλωτές και το επόμενο έτος θα ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου.
Για την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού στόχου που έχουμε θέσει απομένουν τα αποχετευτικά δίκτυα των περιοχών Φοίνικα, Βήσσα, Γαλησσά και Ποσειδωνίας καθώς επίσης και η κατασκευή της απαραίτητης Μονάδας Επεξεργασίας. Η μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει αγοραστεί το οικόπεδο για την κατασκευή της ΕΕΛ και έχει υποβληθεί πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.
- Λίγα λόγια για το έργο αφαλάτωσης και την επένδυση στο φ/β πάρκο
Εξίσου βασικό στόχο με τους παραπάνω αποτελεί η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, ένας στόχος που καθίσταται πλέον επιτακτικός λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΥΑΣ προχώρησε στο σχεδιασμό ενός νέου εργοστασίου αφαλάτωσης στην Ερμούπολη δυναμικότητας 10.000 m3 ημερησίως που θα αντικαταστήσει προοδευτικά τις υπάρχουσες μονάδες που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες πλέον και θα δώσει νέα πνοή και μέλλον στην τουριστική αναάπτυξη του νησιού. Στην ίδια μελέτη για το νέο εργοστάσιο αφαλάτωσης, έχει συμπεριληφθεί η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 2,7 ΜW, στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στον περιορισμό της καταναλισκόμενης ενέργειας από το δίκτυο και στην εξοικονόμηση πόρων. Η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
- Τέλος, μπορείτε να μας μιλήσετε για τους υδατομετρητές που έχετε τοποθετήσει και πώς αυτοί βοηθούν στην ορθή διαχείριση του νερού;
Με χρηματοδότηση ύψους 3.569.000 € που εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η ΔΕΥΑΣ προχώρησε στην υλοποίηση του έργου «Προμήθεια και Εγκατάσταση 8.000 ψηφιακών υδρομετρητών και ηλεκτρονική διαχείριση του δικτύου διανομής πόσιμου νερού στη χαμηλή ζώνη της Ερμούπολης και στους οικισμούς Μάννα, Βάρης, Ποσειδωνίας και Φοίνικα».
Με την εγκατάσταση και χρήση των ψηφιακών υδρομετρητών, οι ενδείξεις των καταναλώσεων μέσω ασύρματου δικτύου τηλεπικοινωνίας που θα απαρτίζεται από πομπούς, αναμεταδότες και δέκτες, θα είναι συνεχείς και θα φθάνουν στους Η/Υ υπολογιστές της ΔΕΥΑΣ. Τα στοιχεία αυτά θα επεξεργάζονται για την έκδοση των λογαριασμών νερού αλλά το σημαντικότερο θα υπάρχει γενική και συνεχής εποπτεία ανά κατανάλωση ώστε να συλλέγονται στατιστικά στοιχεία σε βάση δεδομένων και να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τυχόν διαρροές, υπερκαταναλώσεις ή ακόμα και για λαθραίες υδροληψίες. Στόχος είναι η εξοικονόμηση νερού, η ορθολογικότερη χρέωση των καταναλώσεων ανά χρήση, η μείωση του κόστους διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης, η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.
Η Πράξη αυτή, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί από τη Μελέτη, δηλαδή την απεικόνιση των οικιακών καταναλώσεων σε πραγματικό χρόνο με τους «έξυπνους υδρομετρητές», αντιστοιχεί με τους αντίστοιχους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ που εφαρμόζει στους μεγάλους καταναλωτές της. Η τοποθέτηση των μετρητικών αυτών διατάξεων στο τομέα της ύδρευσης αποτελεί πρωτοποριακή λύση για τα Ελληνικά δεδομένα και αποτελεί μια καινοτόμο δράση της ΔΕΥΑ Σύρου που την οδηγεί στην «smart» εποχή.
Οι Αντιδήμαρχοι του νησιού μιλάνε στο ESG+ Stories για τα έργα που υλοποιούν ως προς την ορθή διαχείριση του νερού, τις διαφορετικές ροές ανακύκλωσης που διαθέτει το νησί και τα υψηλά ποσοστά που πετυχαίνουν, αλλά και για τις δράσεις που τρέχουν για ένα βιώσιμο και προσβάσιμο τουρισμό προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους.