Πώς μπορούμε σε ατομικό επίπεδο να προστατεύσουμε τις παραλίες και τη θάλασσα;

Η ίδρυση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού All for Blue ήταν προγεγραμμένη πολύ πριν το οραματιστεί καν η ιδρύτρια Κατερίνα Τοπούζογλου. Και αυτό γιατί η πορεία της, η ενασχόληση της με τον αθλητισμό και ο τρόπος που μεγάλωσε συνηγόρησαν για να καταλήξει εδώ που έχει φτάσει σήμερα.

H ίδια από μικρή είχε μάθει από τους γονείς της να φροντίζει το περιβάλλον που επισκέπτεται. Κάθε φορά που η οικογένεια πήγαινε στην παραλία, αφιέρωναν λίγα λεπτά στην απομάκρυνση των απορριμμάτων που συναντούσαν εκεί. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της και στην ευαισθητοποίηση της ως προς το περιβάλλον. Όταν αργότερα,  ξεκίνησε τον πρωταθλητισμό και περνούσε περισσότερο χρόνο στο βυθό παρατηρούσε χρόνο με το χρόνο πως εντόπιζε περισσότερα απορρίμματα παρά ψάρια και εκεί κάπου ήρθε η ιδέα να βάλει και η ίδια το λιθαράκι της για έναν καλύτερο κόσμο.

Δεν άργησε να έρθει η ιδέα για την ίδρυση *του οργανισμού* All For Blueσε μία προσπάθεια να μιλήσει δυνατά για αυτό που την απασχολούσε και να διαμορφώσει μία νέα γενιά με περιβαλλοντική συνείδηση και κουλτούρα.

Η All For Blue ιδρύθηκε το 2017 ως ένας ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται παγκοσμίως. Αποστολή του είναι η προστασία των θαλασσών και των ωκεανών μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βιωματικών δράσεων καθαρισμού.

Με τα *εκπαιδευτικά σεμινάρια* για τη διατήρηση των ωκεανών, στοχεύουν να ενημερώσουν τις μελλοντικές γενιές για την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, να παρέχουν τρόπους αποφυγής των πλαστικών μιας χρήσης και να «φωνάξουν» την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει στους ωκεανούς.

All for Blue

Πέρα όμως από το εκπαιδευτικό κομμάτι και αυτό της ενημέρωσης, η δράσης της All For Blue δεν σταματάει εκεί καθώς διοργανώνει δράσεις καθαρισμών είτε παραλιών είτε υποβρύχιων περιοχών στοχεύοντας να δείξουν και στην πράξη στους συμμετέχοντες πώς να οργανώνουν έναν καθαρισμό, να ενεργούν ως ομάδα και να ευαισθητοποιούνται.

Ήδη μετρούν περισσότερες από 430 δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν αποσύρει από βυθούς και παραλίες περισσότερους από 316 τόνους απορριμμάτων έως σήμερα και έχουν απονείμει πλέον των 58.000 πιστοποιητικών παρακολούθησης σε συμμετέχοντες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό που έχουν πάρει μέρος στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

Μέσα από αυτά, έχουν σχηματισθεί 23 εθελοντικές ομάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα στις οποίες η All For Blue παρέχει εξοπλισμό και καθοδήγηση.

Η προσέγγιση που υιοθετείται στην All For Blue συνάδει με τους βασικούς στόχους της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη που απαιτεί παιδεία τόσο γύρω από το περιβάλλον, όσο και από και μέσα στο περιβάλλον. Για αυτό το πρόγραμμα της δράσης διαρθρώνεται σε δύο διακριτά μέρη, το θεωρητικό και τοβιωματικό, αξιοποιώντας ως βασικό μεθοδολογικό εργαλείο την επίλυση ζητήματος μέσα από βιωματική δράση.

Η θεωρητική προσέγγιση ξεκινάει με ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, διάρκειας περίπου μίας/μιάμισης ώρας. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ηλικίες άνω των 6 ετών, συνεπώς και σε όλες τις σχολικές βαθμίδες (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) αλλά και σε ενήλικες. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν την αξία προστασίας και διάσωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τι μπορούν να κάνουν για προς αυτή την κατεύθυνση, όπως π.χ. πως να αποφεύγουν τη χρήση πλαστικών καθώς και για την επιτακτική ανάγκη να γίνουμε όλοι μας πιο συνειδητοί καταναλωτές.

Από τη θεωρία στην πράξη

Το θεωρητικό υπόβαθρο, ακολουθεί η βιωματική/συλλογική δράση: Χωρίζονται σε μικρές ομάδες, και καθαρίζουν την παραλία που έχει επιλεγεί φορώντας τα ειδικά επαναχρησιμοποιούμενα γάντια και χρησιμοποιώντας τους σάκους συλλογής απορριμμάτων πολλαπλών χρήσεων. Τα απορρίμματα συλλέγονται, συγκεντρώνονται ζυγίζονται, διαχωρίζονται ανά είδος για την ανακύκλωση (σε πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, ξύλο) και καταγράφονται αρχικά σε ειδική καρτέλα και στη συνέχεια καταχωρούνται στην παγκόσμια τράπεζα δεδομένων, συνεργάτη της All For Blue. Ειδικότερα τα πλαστικά, μέσω ειδικής επεξεργασίας μετατρέπονται σε κάδους ανακύκλωσης.

Συνοπτικά η All For Blue έχει υλοποιήσει περισσότερες από 430 δράσεις από το 2017 έως σήμερα, αρκετές από αυτές σε ακριτικά νησιά και στο εξωτερικό. Η μεγαλύτερη αποστολή που έχουν φέρει εις πέρας υλοποιήθηκε το 2018-2019 όπου διανύσαν 1.700 ναυτικά μίλια σε 73 μέρες και επισκεφθήκαν 33 νησιά στο Αιγαίο για το project Keep Aegean Blue. Ενημέρωσαν 16.000 μαθητές και διοργανώσαν 37 παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς.

Μία ακόμα εμβληματική δράση ήταν η διοργάνωση του πρώτου παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού στη Δήλο το 2021 μετά από έγκριση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Περαιτέρω, η ομάδα της All for Blue παίρνει μέρος σε απεγκλωβισμούς της άγριας θαλάσσιας πανίδας και επισκέπτεται συχνά το νησί της Κινάρου και την μοναδική κάτοικό του την κυρά Ρήνη.

All for Blue

To δίκτυο συνεργατών

«Το δίκτυο των συνεργατών μας είναι πολύ σημαντικό καθώς ο οργανισμός λειτουργεί κυρίως με εθελοντές και εξωτερικούς συνεργάτες» θα πει η Κατερίνα Κυλερτζή, Project Manager του οργανισμού μιλώντας στο ESG+ Stories. Το δίκτυο, αποτελείται από μερικές δεκάδες επαγγελματιών διαφόρων κατηγοριών, όπως βιολόγοι, κτηνίατροι, φωτογράφοι, βιντεογράφοι, γραφίστες, τυπογράφοι κ.α. «Ο οργανισμός δε θα μπορούσε χωρίς το δίκτυο των εθελοντών, το οποίο αριθμεί λίγες εκατοντάδες» υπογραμμίζει η ίδια.

«Από τον βυθό έχουμε ανελκύσει μηχανάκια, οικιακές συσκευές, κάδους απορριμμάτων, καναπέδες, υπολογιστές μέχρι και χριστουγεννιάτικο δέντρο»

Ο οργανισμός συνολικά στα χρόνια που δραστηριοποιείται έχει συγκεντρώσει πάνω από 316 τόνους απορριμμάτων. Το ζύγισμα και ο διαχωρισμός τους γίνεται από την πρώτη δράση ενώ το πλαστικό που αφαιρείται στους καθαρισμούς στη συνέχεια μετατρέπεται μέσα από ειδική επεξεργασία σε δομικό υλικό από το οποίο κατασκευάζονται κάδοι ανακύκλωσης εμπνέοντας τους ανθρώπους να υιοθετήσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Οι δράσεις τους λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. «Στο εξωτερικό έχουμε επισκεφθεί χώρες για δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, όπως τις Μαλδίβες, τη Νότιο Αφρική, το Τζιμπουτί, τη Γαλλική Πολυνησία, την Κούβα κ.ά.» τονίζει η κα Κυλερτζή.

All for Blue

Σύμφωνα με την ίδια σε όλους τους καθαρισμούς που υλοποιούν συναντάνε αρκετά παράξενα αντικείμενα. «Κάθε φορά ξαφνιαζόμαστε ακόμα περισσότερο με αυτά που βρίσκουμε υποβρυχίως. Από τον βυθό έχουμε ανελκύσει μηχανάκια, οικιακές συσκευές, κάδους απορριμμάτων, καναπέδες, υπολογιστές μέχρι και χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πρόσφατα μάλιστα βρήκαμε ένα βυθισμένο drone σε καλή κατάσταση, αλλά και μία μασέλα!» αναφέρει.

Ο κύκλος ζωής των απορριμμάτων

Κατά τη λήξη ενός καθαρισμού τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν από την All for Blue ζυγίζονται και στην συνέχεια γίνεται διαλογή και καταμέτρηση. «Τα διαχωρίζουμε σε ανακυκλώσιμα και μη και τα απορρίπτουμε με την βοήθεια και του Δήμου της κάθε περιοχής στους κατάλληλους κάδους. Όσον αφορά τα πλαστικά εφαρμόζουμε το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και τα μετατρέπουμε σε χρηστικά αντικείμενα» αναφέρει η κα Κυλερτζή. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργούν κάδους ανακύκλωσης από πλήρως ανακυκλωμένα πλαστικά. Για όλους τους καθαρισμούς γίνεται επίσης και μια αναλυτική καταγραφή όλων των απορριμμάτων ανά είδος, υλικό, ποσότητα κτλ. στην παγκόσμια βάση δεδομένων της PADI Aware.

All for Blue

Συνεργασίες σας με κράτη και εταιρείες

Η βιωσιμότητα της All For Blue οφείλεται κατά κύριο λόγο σε συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες. «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες στηρίζουν σταθερά το έργο μας όπως για παράδειγμα η Garnier διοργανώνει δράσεις CSR με την ομάδα μας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά» σημειώνει η ίδια.

Επιπλέον, έχουν συνεργαστεί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο παρελθόν για το Keep Aegean Blue ενώ από το 2021 έχουν συμμετέχει σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+. 

Κλειδί η συνεργασία και η αλλαγή νοοτροπίας

Ο τρόπος που σχεδιάζει η All for Blue και υλοποιεί τις δράσεις και τα σεμινάρια είναι απόρροια του πυρήνα της φιλοσοφίας τους, που απαρτίζεται από τις αξίες του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον.

«Πιστεύουμε στη δύναμη της ομάδας και τη συνεργασία. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα» υπογραμμίζει. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος της All For Blue είναι η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς μέσα από τη βιωματική εμπειρία, ώστε να αποκτήσει ένα πιο ενεργό ρόλο απέναντι στο περιβάλλον. Είναι άλλωστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά!

All for Blue

Αναφορικά με την αλλαγή νοοτροπίας η κα Κυλερτζή θα πει: «Η νοοτροπία μας αλλάζει μόνο εάν συνειδητά πάρουμε απόφαση να αλλάξουμε συνήθειες. Σίγουρα αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην επόμενη, ούτε είναι εύκολο. ‘Όμως τώρα και κάθε στιγμή μπορούμε να κάνουμε την συνειδητή επιλογή, να μην συνεισφέρουμε στο πρόβλημα αλλά στην λύση του. Αυτό για τον καθένα από εμάς μπορεί να διαφέρει. Είτε επιλέξω να χρησιμοποιήσω ένα επαναχρησιμοποιούμενο αντικείμενο έναντι του πλαστικού ή να μαζέψω το απόρριμμα που θα βρεθεί μπροστά μου στην βόλτα μου στην παραλία ή να είμαι συνειδητός καταναλωτής σε σχέση με το τι τρώω, θα έχω κάνει τελικά μια επιλογή με στόχο να βοηθήσω στην προστασία του πλανήτη. Με αυτό τον τρόπο οι ενήλικες μπορούμε να γίνουμε παράδειγμα για τα παιδιά και τελικά να επέλθει μια ριζική αλλαγή στην νοοτροπία της κοινωνίας».

Τι πρέπει να προσέξουν οι παραθεριστές  

Κάθε καλοκαίρι όλοι μας επιθυμούμε να απολαύσουμε τις ηλιόλουστες μέρες στις αγαπημένες μας παραλίες, αυτό σημαίνει ότι με την προσέλευση περισσότερων ανθρώπων τα μέρη αυτά σφύζουν από ζωή αλλά και από τα σκουπίδια που αφήνουμε πίσω μας.  Όπως και κάθε άλλη εποχή, έτσι και το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων αποφεύγοντας παράλληλα και τα πλαστικά μια χρήσης όσο είναι δυνατόν. Το πιο σημαντικό όμως είναι να θυμόμαστε πως οι ακτές και η θάλασσα αποτελεί καταφύγιο για διάφορες μορφές ζωής και οφείλουμε να δείχνουμε τον απαραίτητο σεβασμό, καθιστώντας τους εαυτούς μας συνειδητούς καταναλωτές!

Η Κατερίνα Κυλερτζή συμβουλεύει να εντάσσουμε στην καθημερινότητα μας τα επαναχρησιμοποιούμενα θερμός για τον καφέ, το νερό, το αναψυκτικό μας αποφεύγοντας τα πλαστικά μιας χρήσης. Να αποφεύγουμε τα πλαστικά καλαμάκια ή τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια και να προτιμάμε ανοξείδωτα ή χάρτινα ή ακόμα καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε καλαμάκι. Έχουμε πάντα μαζί μας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και ειδικά στην παραλία παίρνουμε τσάντες οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν τα απορρίμματά μας εάν ο κάδος είναι γεμάτος ή εάν είναι ακατάλληλος προς χρήση.

«Δεν ξεχνάμε ότι η ανακύκλωση είναι η τελευταία λύση ενώ η πρώτη είναι η μη χρήση!» υπογραμμίζει και προσθέτει «είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι κάδοι που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές και υπερχειλίζουν ή δεν φέρουν καπάκι δε θα πρέπει να προτιμώνται, καθώς τα απορρίμματα αργά ή γρήγορα θα περάσουν από αυτούς στο θαλάσσιο οικοσύστημα μέσω του αέρα. 

All for Blue

Image
Πώς μπορούμε σε ατομικό επίπεδο να προστατεύσουμε τις παραλίες και τη θάλασσα;
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Η καλοκαιρινή περίοδος ξεκινά και η Κατερίνα Κυλερτζή, Project Manager του μη κερδοσκοπικού οργανισμού All For Blue μιλάει στο ESG+ Stories προσφέροντας έξυπνες λύσεις για να προσέξουμε και να διατηρήσουμε καθαρές τις παραλίες αλλά και για τη δράση του οργανισμού που μέσα από εκπαίδευση και συλλογικές δράσεις ευαισθητοποιεί το κοινό και καθαρίζει το θαλάσσιο οικοσύστημά μας.