Μ. Σπανός: Για να ανταποκριθούν στις κανονιστικές απαιτήσεις οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αναγκαίο να επενδύσουν σε ψηφιακά εργαλεία

Οι αυξημένες απαιτήσεις που προκύπτουν από τα κανονιστικά πλαίσια της Ευρώπης σχετικά με την καταγραφή και δημοσίευση των μη χρηματοοικινομικών πληροφοριών ασκούν σημαντικές πιέσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να δημοσιεύσουν ESG reports. Προσ αυτή την κατεύθυνση βοηθούν αρκετά διάφορα ψηφιακά εργαλεία που αυτοματοποιούν τις διαδικασίες, απλοποιώντας τη δημοσίευση τέτοιων εκθέσεων.

Η SOFTONE Global Sustain προσφέρει μια εκτεταμένη γκάμα υπηρεσιών ESG και στο πλαίσιο αυτό λάνσαρε πρόσφατα ένα νέο εργαλείο για τις επιχειρήσεις, το ESG4ALL. To συγκεκριμένο εργαλείο βοηθά τις επιχειρήσεις  να παρακολουθούν τα ESG δεδομένα τους, διευκολύνει τη συλλογή τους και την αξιολόγησή τους. 
Συναντήσαμε τον Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της SOFTONE Global Sustain, Μιχάλη Σπανό, ο οποίος μας μίλησε για τις δυνατότητες του νέου αυτού εργαλείου καθώς και για τις προκλήσεις που συνάντησαν κατά την υλοποίησή του. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από το ESG reporting αλλά και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους.

1.    Μπορείτε να αναφερθείτε στη νέα πλατφόρμα ESG4ALL που λανσάρατε για τις επιχειρήσεις;

Η ESG4ALL είναι μια καινοτόμος πλατφόρμα που απευθύνεται σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, επιτρέποντάς τους να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τα ESG δεδομένα τους. Ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, για την αυτοματοποίηση της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, προσφέροντας πλήρη συμμόρφωση με κανονισμούς όπως CSRD, CSDDD, ESRS, GRI κοκ. Ταυτόχρονα διασφαλίζει τη συνδεσιμότητα με ERP συστήματα και επιτρέπει την εξατομικευμένη αξιολόγηση προμηθευτών και την παραγωγή αναφορών.

logo

2.    Πώς αυτό το νέο εργαλείο διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα της αγοράς;

Η πλατφόρμα ESG4ALL ξεχωρίζει για τη δυνατότητά της να προσαρμόζεται πλήρως στις ανάγκες κάθε επιχείρησης, ανεξαρτήτως μεγέθους και να προσφέρει διαχείριση ESG δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Η χρήση AI για την επαλήθευση και ανάλυση των δεδομένων, καθώς και η διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα όπως το ERP την καθιστούν ένα ολοκληρωμένο εργαλείο. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι, πως η πλατφόρμα υποστηρίζει την παραγωγή αναφορών με βάση πολλαπλά πρότυπα και κανονισμούς καθώς και η λειτουργικότητα της διασφάλισης (audit/assurance) που γίνεται κεντρικοποιημένα μέσα από την πλατφόρμα. H πλατφόρμα ESG4ALL έχει επίσης αναπτυχθεί βασισμένη σε μια άρτια και πλήρη μεθοδολογική προσέγγιση, αξιοποιώντας τα σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας της Global Sustain στο αντικείμενο, συμπεριλαμβάνοντας χαρακτηριστικά όπως αναγνώριση επιπτώσεων, κινδύνων και ευκαιριών, ανάλυση διπλής σημαντικότητας, αναγνώριση, προτεραιοποίηση και συμμετοχή ενδιαφερόμενων μερών, ανάλυση αλυσίδας αξίας και ταξινομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3.    Ποιες προκλήσεις έπρεπε να ξεπεράσετε κατά τη δημιουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας;

Κατά την ανάπτυξη της ESG4ALL, αντιμετωπίσαμε προκλήσεις όπως η ενσωμάτωση των πολλαπλών και συχνά μεταβαλλόμενων κανονιστικών πλαισίων (CSRD, ESRS, EFRAG Implementation Guidances, διασυνδεσιμότητα προτύπων, κ.λπ.). Επιπλέον, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ευέλικτη και κλιμακούμενη πλατφόρμα που θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη φιλικότητα στη χρήση και την απρόσκοπτη διασύνδεση με άλλα συστήματα. Οπότε σημαντική πρόκληση ήταν ο σχεδιασμός της αρθρωτής και παραμετροποιήσιμης αρχιτεκτονικής της πλατφόρμας ώστε να επιτρέπει τη χρήση από πολλούς ρόλους και για διαφορετικούς σκοπούς και ανάγκες.

4.    Οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την εμπειρία σας, δίνουν έμφαση σε τομείς του ESG σε βάθος; 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αρχίζουν να κατανοούν τη στρατηγική σημασία του ESG, κυρίως λόγω των αυξημένων κανονιστικών απαιτήσεων, όπως η CSRD και η CSDDD. Παρά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση, υπάρχει σημαντικός χώρος για βελτίωση, ιδίως στην αλυσίδα εφοδιασμού και την προσαρμογή στα διεθνή πρότυπα. Για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις κανονιστικές απαιτήσεις και να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τους, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αναγκαίο να επενδύσουν σε ψηφιακά εργαλεία. Τέτοιες λύσεις βελτιστοποιούν τις διαδικασίες, αυξάνουν τη διαφάνεια και ενισχύουν την υπευθυνότητα, οδηγώντας σε βιώσιμες πρακτικές μακροπρόθεσμα.

5.    Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής της  SOFTONE Global Sustain γύρω από τους άξονες ESG;

Η στρατηγική μας στηρίζεται στην καινοτομία και την τεχνολογία της SOFTONE και στη μακρόχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία της Global Sustain σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Έμφαση δίνεται στη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα και στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των επιχειρήσεων-πελατών μας η οποία στηρίζεται στην ενσωμάτωση βέλτιστων τεχνικών της αγοράς. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ολοκληρωμένα εργαλεία για τη διαχείριση ESG δεδομένων, που να βοηθούν τις επιχειρήσεις να ενσωματώνουν αποτελεσματικά τα κριτήρια ESG στις καθημερινές τους λειτουργίες, βελτιώνοντας παράλληλα τις επιδόσεις τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης.

6.    Μπορείτε να αναφερθείτε σε άλλες υπηρεσίες και εργαλεία που παρέχετε στους πελάτες σας; 

Η SOFTONE Global Sustain προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών ESG, συμπεριλαμβανομένων αξιολογήσεων αλυσίδας εφοδιασμού, ESG reporting σύμφωνα με διεθνή πρότυπα (όπως GRI, CSRD/ΕSRS κοκ) και εκπαιδεύσεων σε ESG θεματικές. Παρέχει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη στρατηγική ESG, τη διαχείριση κινδύνων, την άσκηση δέουσας επιμέλειας και την βελτιστοποίηση βιώσιμων πρακτικών και κανονιστικής συμμόρφωσης. Επιπρόσθετα, μέσω του Global Sustain Club δίνουμε στα μέλη μας πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο επαγγελματιών, σεμιναρίων, επιμορφωτικών εκδηλώσεων, τακτικών ενημερώσεων, πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων καθώς και υποστήριξης σε ESG marketing, επικοινωνία και στρατηγική, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία συνεργασίας και υποστήριξης.
 

Image
Μ. Σπανός: Για να ανταποκριθούν στις κανονιστικές απαιτήσεις οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αναγκαίο να επενδύσουν σε ψηφιακά εργαλεία
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της SOFTONE Global Sustain μιλάει για τις δυνατότητες της νέας πλατφόρμας ESG4ALL, για την ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από το ESG reporting αλλά και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους.