Lin Sun (JinkoSolar): Στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού μας οι αρχές του ESG

H επικεφαλής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου Lin Sun, σε συνέντευξή της στο ESG+ Stories, επισήμανε ότι η καινοτομία και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα του Ομίλου και μάλιστα πλέον αποτελούν το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα στην αγορά των φωτοβολταϊκών. 

Μιλώντας συγκεκριμένα για την ευρωπαϊκή αγορά, η ίδια ανέφερε «ότι η JinkoSolar Europe επιδιώκει να αναλάβει δραστήριο ρόλο στην αυξανόμενη ζήτηση που καταγράφεται για ηλιακή ενέργεια. Ειδικότερα, η εταιρεία διαθέτει σοβαρές «περγαμηνές» στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας προϊόντων και λύσεων ηλιακής ενέργειας, ενώ έχει την «πολυτέλεια» να γνωρίζει πλέον σε βάθος την ευρωπαϊκή αγορά».

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η JInkoSolar στο κομμάτι του ESG που πλέον αποτελεί οργανικό μέρος του στρατηγικού της σχεδιασμού. 

1. Ας ξεκινήσουμε την συζήτησή μας με μια μικρή εισαγωγή για σας και τον ρόλο που έχετε στην JinkoSolar. 

Βρίσκομαι στη JinkoSolar από το 2019 και το καλοκαίρι του 2022 ανέλαβα ως επικεφαλής Βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου. Η λειτουργία

που στηρίζεται στο HQ εστιάζει στην ενδυνάμωση των παγκόσμιων πωλήσεων προκειμένου να υποδείξει και να αναδείξει τις πρωτοβουλίες της εταιρείας παγκοσμίως και την επίτευξη θεμάτων που σχετίζονται με το ESG όπως το χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η κοινωνική συμμόρφωση κα σε πελάτες, επενδυτές και stakeholders. Ένα άλλο βασικό καθήκον είναι η διερεύνηση, η ανάπτυξη και η οικοδόμηση εκτεταμένων δικτύων στον τομέα της βιωσιμότητας για την ανταλλαγή πληροφορίων, τεχνογνωσίας και συλλογής πληροφοριών. 

Η αυξημένη έμφαση στην καθαρή ενέργεια συνιστά μια σημαντική τάση για την βιομηχανία και αποτελεί μια βασική ευκαιρία ανάπτυξης και καινοτομίας. Με δεδομένο ότι οι τιμές ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνουν και οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές γίνονται ολοένα και πιο ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα για τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής ενέργειας, θα αυξάνει πιθανά η ζήτηση για «πράσινη» ενέργεια. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μετατόπιση της αγοράς για περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα των φωτοβολταϊκών και την αποθήκευση. Επιπρόσθετα, θα διαμορφώσει όρους για αύξηση της κρατικής στήριξης για «πράσινες» πρωτοβουλίες, καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής αναγνωρίζουν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της καθαρής ενέργειας. 

Από την πλευρά της η JinkoSolar Europe επιδιώκει να αναλάβει δραστήριο ρόλο στην αυξανόμενη ζήτηση που καταγράφεται για ηλιακή ενέργεια. Ειδικότερα, η εταιρεία διαθέτει σοβαρές «περγαμηνές» στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας προϊόντων και λύσεων ηλιακής ενέργειας, ενώ έχει την «πολυτέλεια» να γνωρίζει πλέον σε βάθος την ευρωπαϊκή αγορά. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το 2022 ξεπεράσαμε τον στόχο παραδίδοντας περισσότερα από 44 GW. Έχουμε παραδώσει περισσότερα από 10 GW από το νέο μας προϊόν Tiger Neo σε 80 χώρες μέχρι το τέλος του 2022. 

Το Tiger Neo αποδείχθηκε φοβερά δημοφιλές προϊόν στην αγορά, ιδιαίτερα λόγω της αποδοτικότητας που έχει, στοιχείο που βαραίνει σημαντικά στην απόφαση του πελάτη. Θα ήθελα να τονίσω ότι η JinkoSolar σταθερά ιεραρχεί την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών προκειμένου να μετρήσει βήματα βελτίωσης στην απόδοση και την αξιοπιστία των ηλιακών πάνελ. Άλλωστε ακριβώς αυτό μας καθιστά ως εταιρεία ανταγωνιστική σε μια γρήγορα μεταβαλλόμενη αγορά. Επιπρόσθετα, η Jinko εργάζεται στενά με τους συνεργάτες της και τους πελάτες της προκειμένου να εντοπίσει νέες ευκαιρίες και να αναπτύξει εξειδικευμένες λύσεις που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες. Ενδεικτικό είναι ότι έχουμε μια δυναμικότητα της τάξης των 80 GW μέχρι το τέλος του 2023. 

2. Από όσο γνωρίζω η JinkoSolar διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με υψηλή γεωγραφική διασπορά ανά τον κόσμο. Είναι γεγονός, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στα στοιχεία της αγοράς, ότι αποτελεί μία εκ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως. Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε που βρίσκεται η JinkoSolar στο θέμα της βιωσιμότητας και της ιχνηλασιμότητας και ποιοι είναι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια. 

Η JinkoSolar ως όμιλος που έχει ενταχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το Χρηματιστήριο της Σανγκάης, αποτελεί μια από τους μεγαλύτερους κατασκευές φωτοβολταϊκών παγκοσμίως. Από το 2016 μέχρι το 2019, η JinkoSolar κατατασσόταν στην πρώτη θέση ως προς τις παραδόσεις σε παγκόσμια κλίμακα και συνεχίζει να παραμένει ανταγωνιστική σε μια σειρά τομείς όπως η τεχνολογία, η καθετοποιημένη δυναμικότητα και τα παγκόσμια δίκτυα πωλήσεων. Επιπρόσθετα, η JinkoSolar διατηρεί ηγετική θέση σε θέματα ESG ως προς την διαφάνεια στην πληροφόρηση και την ακεραιότητα.

Θα ήθελα να τονίσω επίσης ότι η JinkoSolar είναι η πρώτη κατασκευάστρια εταιρεία που δεσμεύτηκε στο στόχο RE100/EP100. Υπό την αιγίδα του Climate Group και σε συνεργασία με την CDP,ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να επιταχύνει την μετάβαση σε μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος δίκτυα σε μεγάλη κλίμακα. Εκτός αυτού, η JinkoSolar έχει δεσμευτεί στο SBTi, μια παγκόσμια πρωτοβουλία που στόχο έχει να υποδείξει στις εταιρείες πόσο πολύ και πόσο γρήγορα χρειάζεται να προχωρήσουν σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκλύουν, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, η JinkoSolar διαθέτει τρία net zero εργοστάσια με τα δύο στη Κίνα και το ένα εκτός. 

Από κοινωνική άποψη, η JinkoSolar έχει ενταχθεί στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών από τον Απρίλιο του 2021. Πρόκειται για ένα μη δεσμευτικό σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών που στόχο έχει να πείσει τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες πολιτικές. Ως μέλος του UNGC, η JinkoSolar έχει δεσμευτεί να ευθυγραμμίσει την ανάπτυξή της με τις δέκα βασικές αρχές όπως ο Κώδικας Δεοντολογίας, που αφορούν τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εργασία, το περιβάλλον, και η καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Εντωμεταξύ, η JinkoSolar έχει εγκαθιδρύσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης ιχνηλασιμότητας των προϊόντων. Μια τέτοια θετική προσπάθεια φιλοδοξούμε να ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες που έχουν πελάτες, επενδυτές και stakeholders για ένα υψηλότερο επίπεδο ευελιξίας με αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη. 

3. Να εστιάσουμε λίγο την προσοχή μας στην Ευρώπη.  Όπως γνωρίζετε, η Ευρώπη συνιστά μια σημαντική αγορά που κινείται προς την επίτευξη του net-zero. Ποιες είναι οι βασικές τάσεις που καταγράφονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, ως μέρος της συνολικότερης ευρωπαϊκής αγοράς και πως σχεδιάζει η JinkoSolar να ανταποκριθεί σε αυτές;

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι η Ευρώπη συνιστά μια από τις σημαντικότερες αγορές προκειμένου να ξεδιπλώσουμε σημαντικές προσπάθειες στα πλαίσια της συνολικότερης στρατηγικής του net-zero, καθώς και αντίστοιχες επιτυχημένες πρακτικές. Πιο συγκεκριμένα, η JinkoSolar διαθέτει τα εχέγγυα να αναπτύξει την παρουσία της στις επιμέρους – διαφορετικές αγορές της Ευρώπης εφαρμόζοντας ανταγωνιστικές πρακτικές και λύσεις. Η αναβαθμισμένη τεχνολογία που διαθέτουμε, το ανθρακικό αποτύπωμα των προϊόντων μας N-Type, πιστοποιημένο από τρίτους ανεξάρτητους φορείς, το οποίο βρίσκεται στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των 402 kgCO2/kW, μας «διασφαλίζουν» ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά. 

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ορισμένες λεπτομέρειες που αποτυπώνουν αν θέλετε, την «ετοιμότητα» της JinkoSolar να πρωταγωνιστήσει και στην ευρωπαϊκή αγορά με ακόμη καλύτερους όρους σε σχέση με την σημερινή της παρουσία. 

Η νέα μονάδα παραγωγής για πάνελ N-Type στην επαρχία Shanxi της Κίνας θα έχει δυναμικότητα 56 GW και θα αναπτυχθεί σε τέσσερις φάσεις με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 14 GW για κάθε φάση ανάπτυξης. Κάθε φάση αφορά όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάνελ. Οι δύο πρώτες φάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή τους το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ οι υπόλοιπες δύο φάσεις θα τεθούν σε λειτουργία το 2025. Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω project αποτελεί μέρος της συνολικότερης στρατηγικής της εταιρείας να μειώσει το κόστος παραγωγής των προϊόντων TOPCon με την ενοποίηση και καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας σε ένα μέρος και την βελτίωση της πρόσβασης στη μηδενικών εκπομπών γραμμή του N-TOPCon. 

Επομένως, όπως προανέφερα, η παραγωγική βάση της JinkoSolar και συνολικότερα η αλυσίδα αξίας προσαρμόζεται ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που προβάλλει η αγορά σήμερα τόσο σε γενικό επίπεδο όσο και επιμέρους σε όποια αγορά απευθυνόμαστε. 
Χρειάζεται επίσης να σημειώσουμε ότι μια καθετοποιημένη αλυσίδα αξίας μπορεί να επιτρέψει εξαιρετικό έλεγχο σε κάθε κρίκο της αλυσίδας, ενισχύοντας την ισχνηλασιμότητα και την διαφάνεια. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας N-type και την εξειδίκευση στο κατασκευαστικό κομμάτι, η JinkoSolar τοποθετείται ως ηγέτης στην παραγωγή N-type και υλοποιεί την καθετοποίηση στο έπακρο. Τέλος, το πλεονέκτημα που προκύπτει από την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα,  φιλοδοξούμε ότι θα προσελκύσει κρίσιμους συνεργάτες από το σύνολο της αλυσίδας αξίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην περαιτέρω προώθηση του R&D και μάλιστα σε σχήματα συνεργασίας, στην αναγνώριση και αξιολόγηση ρίσκων, στην αντιστάθμιση κινδύνου στις τιμές και προφανώς στην περαιτέρω ανάπτυξη και μεγέθυνση της γραμμής παραγωγής εν γένει. 

Image
Lin Sun (JinkoSolar): Στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού μας οι αρχές του ESG
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Την στρατηγική επιδίωξη της JinkoSolar να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά, εφαρμόζοντας μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης, βάσει διεθνών κανόνων και αρχών, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου, Lin Sun, σε συνέντευξή της στο ESG+ Stories.