Coca-Cola Τρία Έψιλον: Διαθέτουμε οργανωτικές δομές που διασφαλίζουν την ορθή Εταιρική Διακυβέρνηση

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον, μέλος του Ομίλου Coca-Cola HBC, μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας έχει δεσμευτεί για μία ορθή εταιρική διακυβέρνηση, επιχειρηματική ηθική και καταπολέμηση της διαφθοράς και ακολουθεί βέλτιστες πρακτικές για την τήρηση της παραπάνω δέσμευσης.

Η εταιρεία είναι σταθερά προσηλωμένη στη δέσμευσή της για διεξαγωγή των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων με ακεραιότητα, υπευθυνότητα, σεβασμό για την κοινωνία και το περιβάλλον, ενώ έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Οι βασικές πολιτικές της εταιρείας καθορίζονται σε διεθνές επίπεδο από τον Όμιλο Coca-Cola HBC, με την Coca-Cola Τρία Έψιλον να είναι υπεύθυνη για την προσαρμογή και την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο. Μέσω αυτής της προσέγγισης στοχεύει τόσο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πελατών της, των προμηθευτών της, των εργαζομένων και των μετόχων της, όσο και στη συμβολή στη διασφάλιση της διαφάνειας και αξιοπιστίας ευρύτερα στην αγορά και την κοινωνία. Με οδηγό τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για την ισχυροποίηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των θεσμών, έχουν υιοθετήσει πρακτικές για καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλη την αλυσίδα αξίας της εταιρείας. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανώνυμων εταιρειών και το καταστατικό της εταιρείας. Η εταιρεία συντάσσει και δημοσιοποιεί οικονομικές καταστάσεις με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ). Το συνολικό συντονισμό και τη χάραξη στρατηγικής, έχει η Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου, ενώ η διαχείριση των επιμέρους θεμάτων γίνεται από τα τμήματα  Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Εταιρικών Σχέσεων και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

coca cola

Σε καθεμία από τις μονάδες παραγωγής της εταιρείας έχουν οριστεί συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που διαχειρίζονται τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης που προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα, ο Διευθυντής κάθε εργοστασίου έχει ορισθεί και είναι υπεύθυνος για την τήρηση των όρων, των κανονισμών, των εντολών και γενικά την εφαρμογή της νομοθεσίας, σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και κάθε τρίτου, που ασχολούνται ή βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των εργοστασίων, όπως επίσης και για την προστασία του περιβάλλοντος και την τήρηση της νομοθεσίας. Ο Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Εργασιακής Υγείας και Ασφάλειας έχει οριστεί υπεύθυνος για την εποπτεία της ακριβούς τήρησης και εφαρμογής από τους Διευθυντές Εργοστασίων, τους Προϊσταμένους Αποθηκών και τα λοιπά αρμόδια στελέχη της εταιρείας των νόμων, των διατάξεων, των διαταγμάτων κ.λπ., που αφορούν:

  1. Την ποιότητα των πρώτων υλών και των παραγόμενων προϊόντων της εταιρείας.
  2. Την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα εργοστάσια, στις αποθήκες, στα κέντρα διανομής και στα γραφεία και λοιπούς χώρους εργασίας της εταιρείας.
  3. Την προστασία του περιβάλλοντος.
  4. Την εποπτεία της ακριβούς τήρησης και εφαρμογής της νομοθεσίας από τους Διευθυντές Εργοστασίων, τους Προϊσταμένους Αποθηκών και τα λοιπά αρμόδια στελέχη της εταιρείας.

Για το Διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου ισχύουν τα εξής:

Το Δ.Σ. του Ομίλου αποτελείται από 6 ανεξάρτητα μη-εκτελεστικά μέλη, 6 μη-εκτελεστικά μέλη και 1 εκτελεστικό μέλος σε σύνολο 13 μελών.

Το Δ.Σ. του Ομίλου έχει δημιουργήσει Επιτροπές, όπως η Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων, η Επιτροπή Διορισμών, η Επιτροπή Αμοιβών και η Επιτροπή Κοινωνικής Υπευθυνότητας (κάθε μία από τις οποίες αποτελείται από 3 μη-εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.).

Έχει επίσης θεσπιστεί Επιτροπή Δεοντολογίας και Συμμόρφωσης, η οποία απαρτίζεται από τον Οικονομικό Διευθυντή, την Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού, έναν Εμπορικό Διευθυντή και εσωτερική ελεγκτή για την εφαρμογή του Κώδικα. Η επιτροπή αυτή είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, να εξετάζει ζητήματα ή πιθανές παραβιάσεις που μπορεί να έχουν προκύψει σε σχέση με τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια Νομικού Τμήματος & Ασφάλειας της εταιρείας, Αγγελική Φωτοπούλου, η δημιουργία ενός οικοσυστήματος ισχυρής Δεοντολογίας & Συμμόρφωσης είναι για την εταιρεία απόλυτη προτεραιότητα. «Ο Κώδικας Επιχειρηματικής Δεοντολογίας μας περιλαμβάνει αναφορές και δεσμεύσεις που αφορούν σε θέματα ακαιρεότητας, εντός της εταιρείας αλλά και στην κοινωνία, ορθής επιχειρηματικής δραστηριότητας και καταπολέμισης της διαφθοράς, και δεσμεύουν όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, τους συνεργάτες και τους πελάτες μας. Όλοι οι εργαζόμενοι κατά την πρόσληψή τους εκπαιδεύονται πάνω στον Κώδικα και είναι υποχρεωμένοι να την επαναλαμβάνουν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, ειδικά οι εργαζόμενοι που ενδέχεται, λόγω αντικειμένου εργασίας, να έρθουν σε επαφή με κρατικούς αξιωματούχους για λογαριασμό της εταιρείας, πρέπει να παρακολουθούν τη σχετική επιπρόσθετη υποχρεωτική εκπαίδευση κάθε χρόνο» σημειώνει. Το 2021 εισαγάγανε έναν νέο ψηφιακό τρόπο εκπαίδευσης για τον Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας & Συμμόρφωσης ο οποίος περιλαμβάνει test γνώσεων και υπενθυμίζει στους ανθρώπους μας τη δέσμευση όλων μας να λειτουργούμε με υπεύθυνο τρόπο.

coca cola
Η Διευθύντρια Νομικού Τμήματος & Ασφάλειας της εταιρείας, Αγγελική Φωτοπούλου.

Για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των εργαζομένων έχει θεσμοθετηθεί και διεξάγεται σε ετήσια βάση η «Εβδομάδα Δεοντολογίας & Συμμόρφωσης», παράλληλα σε όλες τις χώρες του Ομίλου που επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη θεματική ανά χρόνο, ενώ πραγματοποιούνται επαναληπτικές ενημερωτικές εκπαιδεύσεις σε όλους τους εργαζομένους και σε προμηθευτές. «Αντίστοιχα, οι Πολιτικές μας γνωστοποιούνται και οφείλουν να γίνονται αποδεκτές από όλους τους προμηθευτές μας και πελάτες μας στο πλαίσιο των συναλλαγών μαζί τους. Ειδικά, οι προμηθευτές μας που έρχονται σε επαφή με κρατικούς αξιωματούχους για λογαριασμό της εταιρείας, λαμβάνουν επιπρόσθετη σχετική εκπαίδευση και προσκαλούνται στην Εβδομάδα Συμμόρφωσης και Δεοντολογίας» αναφέρει η κα Φωτοπούλου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία εφαρμόζει εκτεταμένα συστήματα Εσωτερικού Ελέγχου που βασίζονται τόσο σε προληπτική ανάλυση κινδύνων, όσο και σε αυστηρές ελεγκτικές δραστηριότητες. Στον Όμιλο και στην εταιρεία, η Ανώτερη Διοίκηση δεσμεύεται ρητά στην εφαρμογή και διατήρηση ενός εκτεταμένου συστήματος εσωτερικού ελέγχου  σε όλες τις δραστηριότητές της, εφαρμόζει πολιτική ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και ενημερώνουν και εκπαιδεύουν τους εργαζομένους σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς.

coca cola

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος «Εταιρική Διακυβέρνηση και Εργασιακό Περιβάλλον».

Δείτε όλο το αφιέρωμα

Image
Coca-Cola Τρία Έψιλον: Διαθέτουμε οργανωτικές δομές που διασφαλίζουν την ορθή Εταιρική Διακυβέρνηση
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Η εταιρεία ακολουθεί πρότυπα και διαδικασίες Εταιρικής Διακυβέρνησης εναρμονισμένες με τα διεθνή πρότυπα.