Πώς θα σας φαινόταν ένας κόσμος με βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας; Που να νοιάζεται για την ασφάλεια στην εργασία, για την ευημερία των εργαζομένων, των οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινωνιών; Αυτό τον κόσμο οραματίζεται η Enel Green Power και εργάζεται συστηματικά γι’ αυτό από το 2008.
Εστιάζοντας στην ανάπτυξη και στη διαχείριση συστημάτων παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Enel Green Power αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της πράσινης ενέργειας, διαθέτοντας περισσότερα από 1.200 έργα σε λειτουργία και εγκατεστημένη ισχύ 54GW. Με τη βιωσιμότητα να βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της, η Enel Green Power στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει συνολικά 59 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 482MW.
Ως μία από τις βραβευμένες πιο Βιώσιμες Εταιρείες του 2022, με βάση την αξιολόγηση του Quality Net Foundation, η Enel Green Power αναπτύσσεται ταχύτατα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και σε άλλες καινοτόμες λύσεις, όπως η αποθήκευση, τα υβριδικά έργα και η αντικατάσταση εξοπλισμού (repowering). Μέσω του εταιρικού μοντέλου της Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας (Create Shared Value), έχει εντάξει τη βιωσιμότητα σε όλες τις φάσεις των έργων που υλοποιεί, από τον σχεδιασμό μέχρι τη λειτουργία συμπεριλαμβανομένης και της σχέσης της με τους προμηθευτές της. Ο στόχος είναι διττός: Αφενός τα οφέλη και η δημιουργία αξίας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αφετέρου η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση των οικοσυστημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό η Enel Green Power έχει αναπτύξει ένα ευρύ και καινοτόμο πλάνο κοινωνικών πρωτοβουλιών βιώσιμης ανάπτυξης, εστιασμένο πλήρως στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται. Οι επί μέρους δράσεις σε όλη τη χώρα περιλαμβάνουν από εκτεταμένες αναδασώσεις και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέχρι σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα και υποστήριξη τοπικών παραγωγών.
Vamvakies a Social Green Project
Κορωνίδα των κοινωνικών «πράσινων» πρωτοβουλιών, αποτελεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Vamvakies a Social Green Project», το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία των Enel Green Power και Wise Greece, σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) και το Δήμο Κοζάνης. Το φωτοβολταϊκό πάρκο Βαμβακιές, συνολικής ισχύος 6,5MW, βρίσκεται κοντά στον Πολύμυλο Κοζάνης. Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της μελέτης για την περιοχή του έργου που εκπόνησε το Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εντός του χώρου του φωτοβολταϊκού, καλλιέργεια αρωματικών φυτών, όπως το παλιούρι και το τσάι βουνού, από μια ολιγομελή ομάδα γυναικών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή.
Η ομάδα αυτή έχει εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και φυτά για τις φυτεύσεις και λαμβάνει μια συνολική εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει από καλλιεργητικές πρακτικές και διαδικασίες πιστοποίησης, μέχρι βασικά εργαλεία επιχειρηματικότητας. Οι γυναίκες θα έχουν την δυνατότητα να εμπορευτούν τα τελικά προϊόντα μέσω του δικτύου της Wise Greece και ν’ αξιοποιήσουν τα έσοδα για να εξελιχθούν επιχειρηματικά, υπογράφοντας ουσιαστικά την πρώτη σειρά αγροτικών προϊόντων από φωτοβολταϊκό πάρκο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι γυναίκες υποστηρίζονται από μια έμπειρη ομάδα γεωπόνων και συμβούλων επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, πραγματοποιούνται δωρεάν σεμινάρια, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για οποιονδήποτε κατοικεί στον Νομό Κοζάνης. Μία ομάδα έμπειρων εκπαιδευτών από το δίκτυο της Wise Greece βρίσκεται δίπλα τους και τους καθοδηγεί σε όλα τους τα βήματα από την αρχική ενδυνάμωση, μέχρι τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, το marketing, τις πωλήσεις, τα digital skills και τις εξαγωγές. Απώτερος σκοπός είναι, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, οι εκπαιδευόμενοι να έχουν όλα όσα χρειάζονται για να δημιουργήσουν μια βιώσιμη επιχείρηση με τα δικά τους αγροτικά προϊόντα, συμβάλλοντας στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας.
Πρωτοβουλίες με επίκεντρο τη Τοπική Κοινωνία
Επιπλέον, η Enel Green Power οργανώνει και υλοποιεί πρωτοβουλίες με επίκεντρο την τοπική κοινωνία και το μοντέλο της Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας (Create Shared Value) σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρονται:
- Διοργάνωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ορεινής Ποδηλασίας στην περιοχή του αιολικού πάρκου Μηλιά , το οποίο ανήκει στον Καφηρέα, τη μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα,
- Δενδροφύτευση στον Καστανόλογγο, ένα υπεραιωνόβιο δάσος άγριων καστανιών που βρίσκεται στο βουνό Όχη, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων. Το συγκεκριμένο μνημείο φυσικής ομορφιάς είχε συρρικνωθεί κατά 40% και απειλούταν με εξαφάνιση, η οποία απετράπη λόγω της αναδάσωσης που υλοποιεί η Enel Green Power σε 640 στρέμματα, με 32.000 γηγενή δέντρα.
- Εκπαίδευση, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την κυκλική οικονομία, για χιλιάδες μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Energy On The Go», το οποίο φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και διοργανώνεται από το 2014.
- Συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων στα έργα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η πρόσφατη επίσκεψη 55 φοιτητών από το ευρωπαϊκό οικονομικό πανεπιστήμιο HEC Paris, στο αιολικό πάρκο Καφηρέα και στον Καστανόλογγο, στην Εύβοια.
- Στήριξη του αθλητικών δραστηριοτήτων και διοργανώσεων όπως ο επετειακός ποδηλατικός αγώνας «Θυσίας» από την Πάτρα στα Καλάβρυτα με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
- Διαδικασία αναγνώρισης τοπικών προϊόντων ως «προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης», όπως το μέλι Καρύστου “Κισσούρι”
- Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων κοντά στα πάρκα μας, όπως στον Καφηρέα
Παράλληλα σε κάθε έργο της Enel Green Power, μέσω του μοντέλου «βιώσιμου εργοταξίου» κατά την διάρκεια της κατασκευής πραγματοποιούνται δράσεις για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την μεγιστοποίηση του κοινωνικού αποτυπώματος. Για παράδειγμα κάλυψη των αναγκών ενέργειας του εργοταξίου μέσω αυτόνομου φωτοβολταικού συστήματος, επαναχρησιμοποίηση υλικών κατασκευής για την ανάπλαση χώρων αναψυχής ή την κάλυψη τοπικών αναγκών (δωρεά παλετών σε ντόπιους βοσκούς, δωρεά δεξαμενών νερού στο τοπικό στάδιο), σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο τοπικό ιατρικό κέντρο, δωρεά υπολογιστών σε παιδιά για τηλεκπαίδευση και άλλες στοχευμένες δράσεις ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε έργου.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Valuable 500» και της ιδιαίτερης ευαισθητοποίησης σε θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης, η Enel Green Power υποστηρίζει τον αθλητή επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΑΜΕΑ Γιώργο Μουχθή. Ο Γιώργος είναι εκ τω κορυφαίων στην παγκόσμια κατάταξη και κάτοχος 16 Διεθνών μεταλλίων, ενώ στόχος του είναι η πρόκριση στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού το 2024.
Τέλος, η Enel Green Power πιστή στην δέσμευσή της για ισότητα και ίσες ευκαιρίες, έγινε η πρώτη εταιρεία στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας, αποδεικνύοντας εμπράκτως την αυτονόητη δέσμευση του Οργανισμού στη στήριξη κάθε μορφής διαφορετικότητας.
Στόχος της Enel Green Power, δεν είναι απλώς η επιχειρηματική ανάπτυξη, αλλά η προαγωγή μιας βιώσιμης οικονομίας και κοινωνίας, βασισμένων στην περιβαλλοντική συνείδηση και την κοινωνική συνοχή.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος για τις πρακτικές ESG των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας.
Η Enel Green Power υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, μέσω του μοντέλου Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας.