Avin: Οι πράσινες επενδύσεις και τα νέα καύσιμα μειωμένου ανθρακικού αποτυπώματος

Εκτός από τις επενδύσεις νέων τεχνολογιών για τα συμβατικά καύσιμα, στο πλαίσιο της δέσμευσής της για ένα πράσινο μέλλον, η Motor Oil προωθεί επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα. Οι επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα, φυσικό αέριο, ηλεκτροφορτιστές τα τελευταία τρία χρόνια συνολικά αγγίζουν τα 7 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτροφόρτιση

Η AVIN διαθέτει ήδη 180 σημεία φόρτισης και προωθεί τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης μέσα από τη νέα της επένδυση που πραγματοποίησε με την τοποθέτηση 13 επιπλέον ηλεκτροφορτιστών τελευταίας τεχνολογίας και 12 superchargers σε ισάριθμα ιδιολειτουργούμενα πρατήρια τα οποία είναι διασυνδεδεμένα με την πλατφόρμα incharge της nrg.

Δύο νέα πρατήρια υδρογόνου

Δύο νέα πρατήρια υδρογόνου κατασκευάζει η εταιρεία με τη συχρηματοδότηση της Ε.Ε., το ένα στους Αγίους Θεοδώρους που θα μπει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024 και θα εξυπηρετεί οχήματα που κατευθύνονται προς Αθήνα, και ένα στην Ακράτα που αναμένεται να λειτουργήσει προς το τέλος του 2025 και θα εξυπηρετεί τα οχήματα που κατευθύνονται προς Πάτρα. Το συνολικό κόστος της επένδυσης για τα δύο νέα πρατήρια, που θα είναι δημόσια για να εξυπηρετείται το κοινό και θα είναι κατάλληλα και για φορτηγά και Ι.Χ.

Σε πρώτη φάση θα τροφοδοτούν κοινό υδρογόνο ενώ σε δεύτερη φάση μέσα από τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο διυλιστήριο του ομίλου θα είναι πράσινο. Ο όμιλος προωθεί ένα καινοτόμο σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου που θα τροφοδοτεί το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας και άλλες βιομηχανικές μονάδων της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για το έργο "ΕPHYRA", επενδυτικού κόστους 24,4 εκατ ευρώ από τα οποία τα 18 εκατ. θα προέλθουν από Κοινοτική χρηματοδότηση (Clean Hydrogen Partnership). Η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί το 2024 και η μονάδα προβλέπεται να λειτουργήσει το 2026.

Tα νέα καύσιμα Αction μειωμένου ανθρακικού αποτυπώματος

Τα ACTION FUELS, η Νέα Γενιά Τεχνολογικά Εξελιγμένων Καυσίμων της AVIN, υπηρετούν το τρίπτυχο οικονομία καυσίμου, προστασία οχήματος και προστασία περιβάλλοντος. Τα νέα καύσιμα έχουν μειωμένες εκπομπές άνθρακα, μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα των οδηγών  έως 6%.

Η νέα ACTION 100 είναι ένα καύσιμο υψηλών οκτανίων και υψηλής απόδοσης, σχεδιασμένο για αυτούς που θέλουν μόνο το καλύτερο για το όχημα τους.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Υψηλή οικονομία καυσίμου έως 7% βασισμένη σε test οχημάτων σε πραγματικές συνθήκες και σε test με δυναμόμετρο
 2. Έως 100% καθαριστική δράση
 3. Βέλτιστος καθαρισμός των μπεκ ψεκασμού, έως και ≥94% clean up στις πρώτες 24 ώρες λειτουργίας
 4. Περιβαλλοντική προστασία με μείωση έως και 6% στο αποτύπωμα άνθρακα (CO2 footprint) καθώς και μείωση εκπομπών σε CO, HC, ΝOx
 5. Αυξημένη απόδοση με βελτίωση της ισχύος έως και 4,2% και βελτίωση της επιτάχυνσης έως 4,4% & 5,9% σε 0-100km/h & 0-200km/h αντίστοιχα
 6. Βελτίωση της ροπής και ομαλότερη λειτουργία της μηχανής μέσω της καθαριστικής δράσης και της σημαντικής μείωσης των τριβών που επιφέρει το νέο καύσιμο

Ενώ αντίστοιχα για τα οχήματα που χρησιμοποιούν diesel, τα πλεονεκτήματα είναι εξίσου πολλά:

 1. Υψηλή οικονομία καυσίμου έως 7% βασισμένη σε test οχημάτων σε πραγματικές συνθήκες και σε test με δυναμόμετρο
 2. Πολύ υψηλή καθαριστική δράση από το πρώτο γέμισμα στα μπεκ ψεκασμού του κινητήρα.
 3. Προστασία του περιβάλλοντος με μείωση έως και 6% στο αποτύπωμα άνθρακα (CO2 footprint) καθώς και μείωση εκπομπών σε CO και αιθάλη
 4. Βέλτιστη απόδοση με έως και 4 επιπλέον κετάνια (~ +8%) και μείωση των τριβών
 5. Δραστική ελάττωση του θορύβου της μηχανής
 6. Σημαντική μείωση του αφρισμού του πετρελαίου ώστε να έχουμε ταχύτερο και πληρέστερο γέμισμα
 7. Πλήρη αντιπαγωτική προστασία

Όπως τόνισε και ο Γενικός Διευθυντής της Avin, Γιάννης Ραπτάκης: «Με τα νέα καύσιμα ACTION Fuels, η AVIN αποδεικνύει για άλλη μία φορά τι σημαίνει εξέλιξη και ποια αξία προσδίδει σε ένα σήμα σαν αυτό της AVIN. Αν μπορούσα να συμπυκνώσω σε μία φράση: H AVIN έρχεται από μακριά, και θα πάει μακριά. Είμαστε μια εταιρεία με θεμέλια και αξίες. Συνδεδεμένη με το ελληνικό αίσθημα και με το μέγεθος του Ομίλου Motor Oil στον οποίο ανήκει. Με ιστορία κοντά στα 50 χρόνια, με κυρίαρχη επιλογή την πρωτοπορία, την καινοτομία την ποιότητα, την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη. Γιατί η εμπιστοσύνη είναι ο νούμερο ένα παράγοντας επιλογής καυσίμων».

Ψηλά στην ατζέντα η κοινωνία και το περιβάλλον 

Η κοινωνική συνεισφορά της εταιρείας είναι σημαντική. Συγκεκριμένα, εδώ και τρία χρόνια συμμετέχει στο πρόγραμμα PARALIES, υιοθετώντας ένα τμήμα της παραλίας Σχοινιά για τον τακτικό καθαρισμό της, προάγοντας ένα μέλλον με λιγότερο πλαστικό και ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Παράλληλα, υποστηρίζει το έργο της Ithaca, προσφέροντας τις ετήσιες ανάγκες σε καύσιμα, τα τελευταία 3 χρόνια. Η Μη-Κερδοσκοπική Οργάνωση Ithaca δραστηριοποιείται στο χώρο της παροχής υπηρεσιών και υποστήριξης αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων, ενώ λειτουργεί την, πρώτη στην Ευρώπη, κινητή μονάδα πλυντηρίου ρούχων για τον άστεγο πληθυσμό και προσφέρει υπηρεσίες επανένταξης, με στόχο τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται οι άστεγοι. 

Η AVIN στηρίζει και τον αθλητισμό, υποστηρίζοντας την προσπάθεια του Ολυμπιονίκη Στέφανου Ντούσκου από το 2022. 

Image
Avin: Οι πράσινες επενδύσεις και τα νέα καύσιμα μειωμένου ανθρακικού αποτυπώματος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Η ηλεκτροφόρτιση, τα φωτοβολταϊκά και το υδρογόνο ψηλά στην ατζέντα του ενεργειακού ομίλου, ο οποίος έχει επενδύσει πάνω από 7 εκατ. ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση.