Η Alumil, η ελληνική εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου για παράθυρα και πόρτες, έχει παρουσία σε πάνω από 70 χώρες και διαθέτει 32 θυγατρικές σε όλες τις ηπείρους.
Με βασικούς πυλώνες την καινοτομία και τη βιωσιμότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται υλοποιώντας επενδύσεις τόσο στην παραγωγή όσο και σε νέες λύσεις και προϊόντα αξιοποιώντας την τεχνολογία. Για το 2024 προγραμματίζει 15 εκ. ευρώ επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και ακόμη περισσότερες τα επόμενα χρόνια με στόχο να προσφέρει πρωτοπόρες λύσεις και να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μόνη καθετοποιημένη μονάδα στην Ευρώπη, γεγονός που της δίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να πρωταγωνιστεί στην αγορά και να κλείνει μεγάλα έργα. Ένα από τα μεγάλα έργα που έχει υλοποιήσει και αξίζει να αναφέρουμε είναι μεταξύ άλλων τα κτήρια της Google στη Νέα Υόρκη, το Vancouver Tower στον Καναδά, το Jeddah Tower στη Σαουδική Αραβία, ενώ ήδη έχει διασφαλίσει και την παρουσία της στα έργα του Ελληνικού και συγκεκριμένα στο The Ellinikon Riviera Tower.
Στην ALUMIL ενσωματώνουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, μέσα από παραγωγική διαδικασία που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και προϊόντα που ξεχωρίζουν για τις υψηλές τους επιδόσεις. Έχουν αναπτύξει ένα ιδιαίτερα διευρυμένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που ενσωματώνει καινοτόμα συστήματα αλουμινίου, ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες κτιριακές ανάγκες, συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και αναβαθμίζει συνολικά τις επιδόσεις ενός κτιρίου. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτούμε ότι το κτιριακό απόθεμα είναι υπεύθυνο για ένα μεγάλο ποσοστό της ενεργειακής κατανάλωσης (περίπου 40% στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
Το Loop 60
Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι στο DNA της εταιρείας, για αυτό εδώ και πολλά χρόνια επενδύουν στην ανακύκλωση του αλουμινίου στην προσπάθεια να περάσουν από την γραμμική στην κυκλική οικονομία.
Με σλόγκαν “Reduce reuse recycle“ πέτυχαν να γίνουν η πρώτη ελληνική εταιρεία με πιστοποιημένο προϊόν -και από τις ελάχιστες στον κόσμο- το loop 60. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παράγουν πιστοποιημένο 60% ανακυκλωμένο αλουμίνιο σε όλα τα προϊόντα τους.
Το ανακυκλωμένο αλουμίνιο παράγεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κιλκίς, όπου έχουν δημιουργήσει μία πρότυπη μονάδα, τη μοναδική στην Ελλάδα, μία επένδυση αξίας 5 εκατ. ευρώ. Στη Συγκεκριμένη μονάδα καταφθάνει το σκραπ, όπου διαχωρίζεται και ανακυκλώνεται το αλουμίνιο. Στη συνέχεια το ανακυκλωμένο αλουμίνιο αναμειγνύεται με το πρωτόχυτο. Με τη διαδικασία αυτή ανακυκλώνονται 30.000 τόνοι αλουμινίου τον χρόνο. Την πρώτη ύλη από τα σκραπ προτιμούν να την προμηθεύονται από την Ελλάδα αλλά επειδή οι ποσότητες δεν αρκούν εισάγουν και από το εξωτερικό.
Το Loop 60 εξοικονομεί σημαντικές ποσότητες ενέργειας. Αυτή η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει έως και 95%, μειώνοντας σημαντικά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, με τη χρήση του Loop 60, οι εκπομπές μειώνονται δραστικά σε ποσοστό άνω του 76% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα προϊόντα της εταιρείας που παράγονται από Loop 60, συνοδεύονται με την πιστοποίηση C2C και τις περιβαλλοντικές δηλώσεις EPD, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός προϊόντος κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής του. Επίσης, τα EPDs ενημερώνουν για τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε ένα προϊόν, με έμφαση στην επίδρασή τους στην υγεία και στον σχεδιασμό του με υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν χωρίς να προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Το ESG ψηλά στην ατζέντα
Με συνέπεια προς τον «πράσινο» μετασχηματισμό, η ALUMIL συμμετέχει στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που αξιολογεί την απόδοση των επιχειρήσεων σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνικού αποτυπώματος και εταιρικής διακυβέρνησης. Επίσης, είναι η πρώτη εταιρεία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση Cradle to Cradle Certified® Silver, ενώ για τρίτη συνεχή χρονιά, βρίσκεται ανάμεσα στις 35 εταιρείες με τη διάκριση The Most Sustainable Companies in Greece 2023.
Στους άμεσους στόχους της εταιρείας είναι η μείωση των εκπομπών αερίου 12% μέχρι το 2025, η μείωση των απορριμμάτων κατά 10%, η αύξηση της χρήσης ΑΠΕ στις εγκαταστάσεις της έως το 38%, η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας προσφέροντας ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα, η προώθηση του οράματος και υλοποίηση του στόχου για μηδενικά ατυχήματα στην εργασία και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην περιβαλλοντική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση πόλεων και τοπικών κοινοτήτων.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέγουμε τους προμηθευτές μας βάσει ESG κριτηρίων, ενώ πριν από΄ένα μήνα πήραμε την υψηλότερη θέση στην Ελλάδα στο ESG Transparency με βαθμολογία 89%» σημείωσε κατά την παρουσίαση ο κ. Νίκος Σαλπιγγίδης, Director of Innovation στην Alumil Group. «Το όραμα μας είναι να αποτελέσουμε σημείο αναφοράς για την αναβάθμιση του κατεσκαευστικόυ τομέα με όρους βιωσιμότητας» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τα απόβλητα, το 100% είτε ανακυκλώνονται είτε δίνεται σε αδειοδοτημένες εταιρείες συλλογής και επεξεργασίας. Η αποφυγή ρύπανσης υδροφόρου ορίζοντα επιτυγχάνεται ως εξής: όλα τα υγρά απόβλητα, ύστερα από επεξεργασία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό της ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς και δεν απορρίπτεται τίποτα στο περιβάλλον. Επίσης, η εταιρεία κάνει υπεύθυνη χρήση νερού. Το τελευταίο έτος έχουν καταφέρει να μειώσουν την κατανάλωση νερού στις εγκαταστάσεις μας κατά 14%.
Παράλληλα, η εταιρεία πραγματοποιεί, βάσει περιβαλλοντικών προγραμμάτων, ετήσιες μετρήσεις αέριων ρύπων, και βάσει ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) υποβάλλει ετησίως εκθέσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ως προς την κοινωνική προσφορά και σε αυτόν τον τομέα η εταιρεία είναι πολύ δραστήρια. Έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας, διάρκειας δύο ετών, με την Ελληνική Αντιπροσωπεία των Γιατρών του Κόσμου, το οποίο περιλαμβάνει:
•Την παροχή και τοποθέτηση, με τη μορφή δωρεάς, συστημάτων αλουμινίου στο νέο πολυιατρείο για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
•Την υποστήριξη και ενίσχυση συγκεκριμένων δράσεων των ΓτΚ που στοχεύουν στη βοήθεια ευάλωτων συνανθρώπων μας (αστέγων, απόρων, ουσιο-εξαρτώμενων, Ρομά, ατόμων τρίτης ηλικίας κτλ.)
Συνεργάζεται με τη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» (μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας στα Σπάτα). Η συνεργασία περιλαμβάνει την εθελοντική προσφορά των εργαζομένων της εταιρείας, τη φιλανθρωπία μέσα από δράσεις όπως η διοργάνωση Bazaar, εμπνευσμένου από τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και την υλοποίηση εκπαιδεύσεων για την ενημέρωση των Alumilers και τη διάδοση του έργου του Ιδρύματος.
Έχει υπογράψει MoU με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή για εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας και την υποστήριξη σε κοινές ESG δράσεις. Στηρίζει το «Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής» στο Αγγελοχώρι (Ανατολική Θεσσαλονίκη) και την Πυροσβεστική στη Θράκη (Δωρεά 30 ασυρμάτων στην Ορεστιάδα) και τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία (παροχή 3 φορτηγών με νερά, τρόφιμα, σχολικά είδη και 30 κρεβάτια)
Ετήσιο πρόγραμμα σπουδών για νέους κατασκευαστές αλουμινίου
Στην προσπάθεια να εξελίξουν τον κλάδο και να προσελκύσουν νέους που θα ήθελαν να αποκτήσουν εμπειρία και εξειδίκευση, δημιούργησαν την πρώτη σχολή για κατασκευαστές αλουμινίου το 2021. Στην ουσία είναι ένα ετήσιο πρόγραμμα σπουδών και έχουν αποφοιτήσει 40 σπουδαστές που είχαμε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και αυτή τη στιγμή φοιτούν άλλοι 30. Με αυτό το πρόγραμμα προσφέρουν μία λύση στο πρόβλημα της έλλειψης του προσωπικού.
Ο θεσμός ArXellence
Ο θεσμός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ArXellence, τον οποίο με επιτυχία εισήγαγε, καθιέρωσε, καταξίωσε και συνεχίζει να υλοποιεί η ALUMIL, είναι από τους πλέον πρωτοποριακούς στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μέσω του θεσμού, η ALUMIL προσφέρει ολιστικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και πολιτιστικές λύσεις, που συνδυάζουν τον σχεδιασμό, τη βιωσιμότητα, την προσβασιμότητα και τις οικονομικά εφικτές επενδύσεις. Παράλληλα, λειτουργούν ως υπόδειγμα (case study) για τη συνεργασία ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δημόσιων φορέων, σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας, «πράσινης» ανοικοδόμησης, ενεργειακής εξοικονόμησης, ανθεκτικότητας, κλιματικής ουδετερότητας και σύγχρονης αναστήλωσης και επανάχρησης των κτιρίων. Όσον αφορά στο πεδίο δράσης και εξελίξεων του θεσμού των ArXellence της ALUMIL ανακοινώνεται ότι:
-Το οραματικό project για την ανάπλαση του Δυτικού Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού ArXellence 2, που απηχεί την παγκόσμια ακτινοβολία για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και ταυτίζεται με το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους (New European Bauhaus) και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μετουσιώνεται σε ολοκληρωμένο masterplan και περνά σταδιακά και με σταθερά βήματα στο επίπεδο της εφαρμογής του.
-Η επιτυχημένη και δυναμική πορεία του θεσμού των ArXellence συνεχίζεται με τον νέο Διεθνή Αρχιτεκτονικό και Διεπιστημονικό Διαγωνισμό ArXellence 3. Απευθύνεται στους αρχιτέκτονες και ταυτοχρόνως στο σύνολο των επιστημονικών ειδικοτήτων, που δραστηριοποιούνται στην Έρευνα και την Καινοτομία. Εισάγει μια ολιστική προσέγγιση των περιβαλλοντικών θεμάτων μέσω σχεδιασμού και στρατηγικών δράσεων, που λαμβάνουν υπόψη τους στην κατάρτιση των προτάσεων ιδεών και μελετών, την ποικιλία των διαφορετικών παραγόντων, μέσω μιας διασυνδεδεμένης προσέγγισης και σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).
-Το έργο του Arxellence 1, της πρώτης εκδοχής του θεσμού, που αφορά στην πρωτοβουλία της ALUMIL να ενθαρρύνει τους αρχιτέκτονες να επεξεργαστούν καινοτόμες αρχιτεκτονικές προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν, συμβάλλοντας στην ουσιαστική βελτίωση των υποδομών Δήμων, είναι πλέον σε στάδιο έγκρισης οικοδομικής άδειας, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Με βασικούς πυλώνες την καινοτομία και τη βιωσιμότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται και να επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε όλον τον κόσμο.