To 2022 είναι αναμφίβολα μία δύσκολη χρονιά για το ESG. Η ταχεία ρυθμιστική αντίδραση στους ισχυρισμούς περί «πράσινου ξεπλύματος» έχει τρομάξει τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.
.
«Όταν έχεις γερμανικές αρχές που κάνουν έφοδο σε γραφεία ή μεγάλα πρόστιμα για αμερικανικούς διαχειριστές κεφαλαίων, γίνεσαι πιο διστακτικός», δήλωσε ο Brandon Horwitz, ανώτερος σύμβουλος στο Fund Boards Council, μια ομάδα που εκπροσωπεί διευθυντές ταμείων.
Τα διοικητικά συμβούλια των ταμείων αφυπνίζονται επίσης. Τα διοικητικά συμβούλια ασκούν μια σημαντική λειτουργία διακυβέρνησης, διασφαλίζοντας ότι οι διαχειριστές που επιβλέπουν τις επενδύσεις εκπληρώνουν τους στόχους και τηρούν τους κανόνες. Ενεργούν με γνώμονα το συμφέρον των επενδυτών και αμφισβητούν τους διαχειριστές όπου εντοπίζουν σφάλματα.
Από το 2019, τα διοικητικά συμβούλια των αμοιβαίων κεφαλαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας στην παραγωγή ετήσιων αξιολογήσεων αξίας, μια απαίτηση που εισήχθη από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς. Τα σκάνδαλα υψηλού προφίλ προσθέτουν επείγοντα χαρακτήρα - συμπεριλαμβανομένης της έρευνας της γερμανικής χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής για την DWS και του προστίμου που επιβλήθηκε στην BNY Mellon από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για παραπλανητικούς ισχυρισμούς ESG.
Δικηγόροι δήλωσαν στο Financial News ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η FCA να ξεχωρίζει τους διαχειριστές κεφαλαίων που δεν πληρούν τις προσδοκίες της όσον αφορά την ESG - ένας πιθανός νέος κίνδυνος που πρέπει να εξετάσουν τα διοικητικά συμβούλια των βρετανικών κεφαλαίων.
«Δεν θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι τα διοικητικά συμβούλια των ταμείων δεν γνώριζαν την ESG πριν. Αλλά πιθανώς το σκέφτονται από την άποψη της αποκάλυψης και της διαχείρισης προϊόντων. Εκεί που πιστεύουμε ότι δεν δίνεται αρκετή προσοχή είναι η εποπτεία των κονδυλίων και το τι έχει γίνει. Η σαφήνεια, η αμεροληψία και η μη παραπλάνηση κατά τη σύνταξη δηλώσεων για τα κεφάλαια και η διασφάλιση της ύπαρξης κατάλληλων συστημάτων και ελέγχων είναι μεταξύ των κανονιστικών απαιτήσεων με τις οποίες θα είναι εξοικειωμένα τα διοικητικά συμβούλια των βρετανικών κεφαλαίων», δήλωσε ο Horwitz.
«Αυτό που είναι νέο και διαφορετικό είναι ότι το ESG δεν είναι σήμερα κατανοητό με συνεπή τρόπο. Εκεί είναι που εμφανίζεται ο πρόσθετος κίνδυνος για αυτό οι διευθυντές των διοικητικών συμβουλίων των ταμείων πρέπει να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διευθυντές πρέπει να κατανοήσουν όχι μόνο τους κανονισμούς, αλλά και να αναγνωρίσουν στον πραγματικό κόσμο τις ελλείψεις στον κόσμο των δεδομένων. «Είναι μεγάλη ανησυχία όταν οι ρυθμιστικές αρχές ή οι ομάδες πίεσης αμφισβητούν τη δέσμευση των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων να κάνουν το σωστό στο θέμα του ESG, διότι η φήμη είναι το παν. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αγκαλιάζουν την πρόκληση» πρόσθεσε.
Τα διοικητικά συμβούλια των ταμείων προσπαθούν να διασφαλίζοσουν ότι οι διαχειριστές που επιβλέπουν τις επενδύσεις εκπληρώνουν τους στόχους και τηρούν τους κανόνες.