Σύμφωνα με νέα έρευνα, το «πλουσιότερο 10%» του πληθυσμού του πλανήτη είναι «υπεύθυνο» για το 65% της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 0,61 °C κατά την περίοδο 1990-2020.
.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, χρησιμοποιεί έναν κλάδο της κλιματολογίας που ονομάζεται «αποδιδόμενη συνεισφορά» για να προσδιορίσει τη συμβολή των «πλουσιότερων πληθυσμιακών ομάδων» του κόσμου στην κλιματική αλλαγή μέσω των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουν.
Οι συγγραφείς υπολογίζουν επίσης τη συμβολή αυτών των ομάδων υψηλού εισοδήματος στην αύξηση της συχνότητας των καυσώνων και των ξηρασιών.
Για παράδειγμα, η μελέτη διαπιστώνει ότι το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού – που ορίζεται ως εκείνο που κερδίζει τουλάχιστον 42.980 ευρώ (36.605 λίρες) ετησίως – συνέβαλε επτά φορές περισσότερο στην αύξηση των μηνιαίωνακραίων θερμοκρασιών σε όλο τον κόσμο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Σε ένα άλλο εύρημα, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αντιμετώπισε τριπλάσια αύξηση της πιθανότητας ξηρασίας κατά την περίοδο που μελετήθηκε, η οποία οφείλεται κυρίως στο πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι συγγραφείς εξετάζουν επίσης τις εκπομπές σε επίπεδο χωρών και διαπιστώνουν ότι το πλουσιότερο 10% των ΗΠΑ παρήγαγε τις εκπομπές που προκάλεσαν τον διπλασιασμό των ακραίων θερμοκρασιών σε «ευάλωτες περιοχές» σε όλο τον κόσμο.
Ένας επιστήμονας που δεν συμμετείχε στη μελέτη δήλωσε στο Carbon Brief ότι οι προσπάθειες να αποδοθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε μεμονωμένες εισοδηματικές ομάδες είναι ένα «σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση στοχευμένων πολιτικών» και θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις δικαστικές διαμάχες για το κλίμα.
Ανισότητα στις εκπομπές
Οι άνθρωποι εκπέμπουν πάνω από 40 δισεκατομμύρια τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Οι ανεπτυγμένες χώρες είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων εκπομπών, ως αποτέλεσμα του συνήθως πιο έντονου σε άνθρακα τρόπου ζωής των κατοίκων τους. Εν τω μεταξύ, οι πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν δυσανάλογα τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
Η νέα μελέτη χρησιμοποιεί ένα σύνολο δεδομένων για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου από τη Βάση Δεδομένων για την Ανισότητα στον Κόσμο, προκειμένου να παρακολουθήσει την ανισότητα κατά την περίοδο 1990-2019, δείχνοντας πόσο συνέβαλε το 10%, το 1% και το 0,1% των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη στην αύξηση της θερμοκρασίας κατά την περίοδο 1990-2020. (Για λεπτομέρειες σχετικά με τη μέθοδο, βλ. την ενότητα «Μοντελοποίηση των ανισοτήτων» παρακάτω).
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων, το 10% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο κερδίζει περισσότερα από 42.980 ευρώ (36.605 λίρες) ετησίως. Εν τω μεταξύ, το 0,1% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο κερδίζει περισσότερα από 537.770 ευρώ (458.011 λίρες) ετησίως.
Από την αύξηση 0,61 °C της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά την περίοδο 1990-2020, οι συγγραφείς εκτιμούν ότι το 65% οφείλεται στις εκπομπές του πλουσιότερου 10% του πληθυσμού του πλανήτη. Για το πλουσιότερο 0,1%, η εκτίμηση είναι 8%.

Οι άνθρωποι εκπέμπουν πάνω από 40 δισεκατομμύρια τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.