Προειδοποίηση για το κόστος των δασικών πυρκαγιών

Body

Από 2,4 δισ. ευρώ έως και 2,8 δισ. ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κόστος για την ελληνική οικονομία από τις δασικές πυρκαγιές το διάστημα 2023-2050 υπολογίζει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings και εάν δεν υπάρξει κρατική παρέμβαση, το βάρος θα το επωμιστούν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες, προειδοποιεί, με πιθανές ευρύτερες επιπτώσεις για τον δανεισμό στην Ελλάδα.

.

Το κόστος των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Ευρώπη ανήλθε σε 4,1 δισ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, με την Ελλάδα να έχει υποστεί ζημιές 1,66 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ του 2022. Οι εκτιμήσεις περιλαμβάνουν τα κόστη πυρόσβεσης, αναδάσωσης, ζημιών και καθαρισμού, χωρίς μάλιστα να έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό. «Οι ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από πυρκαγιές όπως αυτές στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, θα μπορούσαν να γίνουν πολύ λιγότερο ασυνήθιστες τις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής», τονίζει ο οίκος.

Το τμήμα ανάλυσης ESG της Scope εξέτασε τον κίνδυνο από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα ως μελέτη περίπτωσης (case study) για την πιθανότητα αύξησης του κόστους που σχετίζεται με το κλίμα σε περιοχές με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια όπως η Μεσόγειος. «Η ανάλυση των σεναρίων μας αξιολογεί τη μελλοντική πιθανότητα πυρκαγιάς και τη σχετική ζημιά σε διάφορα κλιματικά σενάρια, συγκρίνοντάς τα με τη μέση ιστορική ζημιά μεταξύ του 2006 και του 2023», εξηγεί ο αναλυτής της Scope, Αρνέ Πλατό.

Στον «λογαριασμό» δεν υπολογίζονται οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό.

Χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση αναμενόμενων απωλειών, η ετήσια ζημιά από δασικές πυρκαγιές θα μπορούσε να είναι 46% υψηλότερη το 2026-2030 στην Ελλάδα από τη ζημιά το 2023, υπολογίζει ο οίκος. Μέχρι το 2046-2050, η ετήσια ζημιά θα μπορούσε να είναι έως και 56% υψηλότερη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Scope, το ετήσιο οικονομικό κόστος των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα θα μπορούσε να ανέλθει σε 2,4 δισ. ευρώ το 2026-2030, σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ το 2031-2040 και θα μπορούσε να φτάσει στα 2,8 δισ. ευρώ το 2046-2050, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ήδη υψηλό κόστος των δασικών πυρκαγιών του 2023. Αυτό έρχεται να συγκριθεί με τα 484 εκατ. ευρώ που ήταν η μέση ετήσια ζημιά λόγω των πυρκαγιών την περίοδο 2006-2023.

Η Scope λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο των πυρκαγιών στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και όχι άλλες δευτερεύουσες επιπτώσεις, όπως διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, απώλεια εξασφαλίσεων, αυξημένα ασφάλιστρα, απώλεια παραγωγικότητας εργασίας ή μετανάστευση από απώλεια οικοτόπων, που μπορεί να έχουν και μεγάλη σημασία για τους επενδυτές.

Ενας δυνητικά επιβαρυντικός παράγοντας στο οικονομικό κόστος των μελλοντικών πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης. Μόνο το 9% των συνολικών ζημιών από τις πυρκαγιές καλύπτονταν από ασφάλιση το 1990-2019, επισημαίνει η Scope, ενώ μόνο το 15% των κατοικιών και περίπου 230.000 εμπορικά ακίνητα καλύπτονται από ασφάλιση πυρκαγιάς σήμερα. Ως εκ τούτου, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα επωμιστούν το μεγάλο μέρος των αναμενόμενων ζημιών, καθώς και οι τράπεζες που έχουν εξασφαλίσεις σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πυρκαγιές.

Πηγή: Καθημερινή 

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Το τμήμα ανάλυσης ESG της Scope εξέτασε τον κίνδυνο από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα ως μελέτη περίπτωσης (case study) για την πιθανότητα αύξησης του κόστους που σχετίζεται με το κλίμα σε περιοχές με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια όπως η Μεσόγειος.