Η ενεργειακή κρίση και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν αρκετές κυβερνήσεις οδήγησαν στα ύψη τις παγκόσμιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, οι οποίες εκτοξεύθηκαν στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την ενεργειακή μετάβαση να ισοβαθμούν για πρώτη φορά με τις επενδύσεις στην προμήθεια ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με νέα έκθεση της ερευνητικής εταιρείας BloombergNEF που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.
.
Η έκθεση τονίζει ότι παρά τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τα επιτόκια, και τους αντίθετους μακροοικονομικούς ανέμους, οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 31% πέρυσι.
Ιστορικό υψηλό
Η ερευνητική εταιρεία BloombergNEF έχει υπολογίσει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα έφτασαν τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Το ίδιο ποσό δαπανήθηκε για την τεχνολογία μετάβασης της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), υδρογόνο και ηλεκτροδότηση των μεταφορών.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι παγκόσμιες επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση είναι στο ίδιο ύψος με τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και έρχεται παρά την αύξηση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα που προκλήθηκε από την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους», ανέφερε το BloombergNEF.
Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης
«Τα ευρήματά μας καταργούν κάθε συζήτηση σχετικά με το πώς η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Albert Cheung, Επικεφαλής Παγκόσμιας Ανάλυσης στο BloombergNEF.
«Αντί να επιβραδυνθούν, οι επενδύσεις μετάβασης στην ενέργεια έχουν εκτοξευθεί σε νέο ρεκόρ, καθώς χώρες και επιχειρήσεις συνεχίζουν να εκτελούν τα σχέδια μετάβασης».
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το BloombergNEF, παρά το μεγαλύτερο ετήσιο άλμα στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, απαιτούνται πολύ περισσότερες επενδύσεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
Προκειμένου να συμβεί το «Καθαρό Μηδέν» ο κόσμος θα πρέπει να επενδύει κατά μέσο όρο 4,55 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα βιομηχανική εποχή, οι συνολικές επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και υποδομές πρέπει να ξεπεράσουν τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2030.
Πηγή: Ot.gr/Βloomberg
Σύμφωνα με νέα έκθεση της ερευνητικής εταιρείας Bloomberg NEF.