Πώς το νέο αφεντικό της Παγκόσμιας Τράπεζας αντιμετωπίζει τη σύγκρουση για την κλιματική αλλαγή

Body

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής εξαρτάται όλο και περισσότερο από τα χρήματα - ποιος τα έχει, ποιος όχι και ποιος έχει τους μοχλούς για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου να αντέξουν τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής.

.

Ο Aτζάι Μπάνγκα ελέγχει μερικούς από αυτούς τους μοχλούς. Τον Ιούνιο, μετά από δεκαετίες ως στέλεχος επιχειρήσεων, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που γεννήθηκε στον Παγκόσμιο Νότο για να ηγηθεί του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενός ισχυρού συνόλου θεσμών που πέρυσι χορήγησε 128 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια, επιχορηγήσεις, επενδύσεις και εγγυήσεις.

Αλλά ενώ ο γεννημένος στην Ινδία Μπάνγκα μπορεί να φαίνεται ότι έχει τα διαπιστευτήρια για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις μόλις πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι ακτιβιστές του κλίματος λένε ότι δεν κάνει αρκετά. Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου αρνούνται να διαθέσουν τα κονδύλια που χρειάζεται ο Μπάνγκα για να αποδείξει ότι οι επικριτές του έχουν άδικο. Και οι ηγέτες ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών απορρίπτουν την ιδέα ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει να έχει τον μόνιμο έλεγχο ενός ταμείου που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερβολική επιρροή.

Αργότερα αυτό το μήνα, δεκάδες αντιπροσωπείες θα συγκεντρωθούν στο Ντουμπάι για την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, γνωστή ως COP28, όπου η Παγκόσμια Τράπεζα θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ φτωχών και πλούσιων εθνών.
 

Παρόλο που η ιστορική αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν η ανακούφιση της φτώχειας, η Μπάνγκα αντιμετωπίζει πιέσεις για να αναδιανείμει τους πόρους της αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή.

Από το 2022, το συνολικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας για τη χρηματοδότηση του κλίματος έχει ανέλθει στο ποσό ρεκόρ των 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας το 40% του συνόλου των δύο μεγαλύτερων τμημάτων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ορισμένοι παρατηρητές του κλίματος λένε ότι αυτό είναι μια αρχή, αλλά κάθε άλλο παρά επαρκής.

"Εάν η τράπεζα θέλει σοβαρά να επιτύχει τη σειρά των αναπτυξιακών της στόχων, δεν μπορεί να το κάνει χωρίς να αντιμετωπίσει πρώτα την κλιματική αλλαγή", έγραψε ο Scott Moore, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, σε άρθρο του Ιουλίου στο Foreign Affairs. Ο Moore, πρώην ειδικός σε θέματα υδάτων στην Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι έτοιμη να υπερκαλύψει πολλά από τα έργα και τους στόχους της τράπεζας και θα πρέπει να αποτελέσει το "λόγο ύπαρξής" της.

"Κοιτάζω λίγο με καχυποψία τις ερωτήσεις σχετικά με το αν ο στόχος του [για τη χρηματοδότηση του κλίματος] θα πρέπει να είναι 38% ή 45%, διότι κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι 95%", δήλωσε σε συνέντευξή του. "Τι άλλο έχει σημασία για ένα αναπτυξιακό ίδρυμα;"

Ο Μπάνγκα αντιτείνει ότι η ανακούφιση της φτώχειας πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα, αλλά ότι το όραμα της τράπεζας "πρέπει να πάει πέρα από τη φτώχεια για να αγκαλιάσει έναν βιώσιμο πλανήτη". Στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου της, η τράπεζα έχει βάλει στην άκρη 14 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια κατά της πανδημίας του κοροναϊού και χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας - μόλις σταματήσουν οι μάχες εκεί.

Ακόμη και χωρίς αυτές τις άλλες υποχρεώσεις, ο Μπάνγκα δήλωσε ότι είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι οι κλιματικές ανάγκες του Παγκόσμιου Νότου μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από την τράπεζα.

Δήλωσε στην Washington Post: "Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν ποτέ αρκετά χρήματα στα κυβερνητικά ταμεία ή στις πλούσιες ή στις φτωχές χώρες" για να προλάβουμε την κλιματική πρόκληση.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Από το 2022, το συνολικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας για τη χρηματοδότηση του κλίματος έχει ανέλθει στο ποσό ρεκόρ των 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας το 40% του συνόλου των δύο μεγαλύτερων τμημάτων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.