Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χαϊτάμ αλ Γκάις κατηγόρησε σήμερα Δευτέρα τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) λέγοντας ότι προσβάλει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην τελευταία διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών για την πολιτική για το κλίμα.
.
Ο Αλ Γκάις αναφέρθηκε σε μία σημείωση που δημοσίευσε η ΙΕΑ την προηγούμενη Πέμπτη και η οποία ανέφερε ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «στιγμή αλήθειας», όπου οι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην κλιματική κρίση ή στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
«Αυτό παρουσιάζει ένα εξαιρετικά στενό πλαίσιο προκλήσεων ενώπιον μας και ίσως υποβαθμίζει σκοπίμως θέματα όπως, ενεργειακή ασφάλεια, ενεργειακή πρόσβαση και ενεργειακή προσιτότητα», είπε ο Αλ Γκάις σε δήλωσή του.
Ο ΟΠΕΚ και η ΙΕΑ έχουν επανειλημμένως συγκρουστεί τα τελευταία έτη σε ζητήματα, όπως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου και οι επενδύσεις σε νέα παραγωγή υδρογονανθράκων.
Η τελευταία αυτή σύγκρουση λαμβάνει χώρα τη στιγμή που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, ετοιμάζονται να φιλιξενήσουν την COP28, τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα προς το τέλος της εβδομάδας.
Η ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί έως το 2030, καθώς ολοένα και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γεμίσουν τους δρόμους και η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό ενώ περνά σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος καθοδηγείται από τον κορυφαίο εξαγωγό πετρελαίου τη Σαουδική Αραβία, διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη. Έχει μάλιστα χαρακτηρίσει αυτή την πρόβλεψη «επικίνδυνη», υπογραμμίζοντας ότι συχνά συνοδεύεται από εκκλήσεις για τερματισμό των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει την ενεργειακή ασφάλεια.
Στο σημείωμα της Πέμπτης, η ΙΕΑ ήταν επίσης επικριτική και για την τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.
«Η βιομηχανία πρέπει να δεσμευτεί να βοηθήσει πραγματικά τον κόσμο να ανταποκριθεί στις ενεργειακές ανάγκες και τους κλιματικούς στόχους, που σημαίνει εγκατάλειψη της ψευδαίσθησης ότι η λύση είναι η δέσμευση απίστευτα μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα», επισημαίνει η ΙΕΑ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η δεύτερη Αραβική χώρα που φιλοξενεί τη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή μετά την Αίγυπτο το 2022, έχει ζητήσει μαζί με άλλους παραγωγούς του Κόλπου μία πιο ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση στο πλαίσιο της οποίας τα ορυκτά καύσιμα να συνεχίσουν να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια ενόσω θα συνεχίζεται η προσπάθεια απανθρακοποίησης της βιομηχανίας.
Ο Αλ Γκάις είπε ότι είναι δυσάρεστο η ΙΕΑ να χαρακτηρίζει απάτη τις τεχνολογίες δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα. «Η αλήθεια που πρέπει να λέγεται είναι απλή και ξεκάθαρη σε όσους επιθυμούν να την δουν. Είναι ότι οι ενεργειακές προκλήσεις αποτελούν ένα τεράστιο και περίπλοκο πρόβλημα».
Ο ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αποφάσισαν πέρυσι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα στοιχεία της ΙΕΑ όταν κάνουν εκτιμήσεις και προβλέψεις για την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία είχε επίσης κατηγορήσει την ΙΕΑ για την απόφαση της Ουάσιγκτον να πωλήσει πετρέλαιο από τα στρατηγικά της αποθέματα.
Ο ΟΠΕΚ και η ΙΕΑ έχουν επανειλημμένως συγκρουστεί τα τελευταία έτη σε ζητήματα, όπως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου και οι επενδύσεις σε νέα παραγωγή υδρογονανθράκων.