ΟΟΣΑ: Έως 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως χρειάζονται οι φτωχότερες χώρες για την κλιματική αλλαγή

Body

Ακόμα και το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων ανά έτος θα χρειαστούν οι φτωχότερες χώρες του κόσμου έως το 2025 προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον Οργανισμό Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 που ξεκινά στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός υποστηρίζει πως οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου ενδέχεται να έχουν επιτύχει την καθυστερημένη υπόσχεσή τους να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή το 2022.

Το Reuters σημειώνει πως το 2009 οι ανεπτυγμένες χώρες υποσχέθηκαν ότι από το 2020 θα μεταφέρουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε φτωχότερες χώρες που πλήττονται από την επιδείνωση των καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Οι πλούσιες χώρες είχαν προηγουμένως διαμηνύσει ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2023.

Ο στόχος είναι πολιτικά συμβολικός και η αποτυχία επίτευξής του έχει υποδαυλίσει τη δυσπιστία σε προηγούμενες συνομιλίες για το κλίμα, καθώς τα φτωχότερα έθνη υποστηρίζουν ότι οι παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις τα αφήνουν στην τύχη τους.

Η χρηματοδότηση είναι ένα ευαίσθητο σημείο στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, καθώς οι αναπτυσσόμενες οικονομίες λένε ότι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα ακραία καιρικά φαινόμενα ή να επενδύσουν σε καθαρότερη ενέργεια χωρίς περισσότερη υποστήριξη από τα πλούσια έθνη των οποίων η ιστορική καύση ορυκτών καυσίμων προκάλεσε την κλιματική αλλαγή.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Τα φτωχότερα έθνη υποστηρίζουν ότι οι παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις τα αφήνουν στην τύχη τους.

Tags