Στα ζητήματα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία αφιερώθηκε το πάνελ «Εργασιακές ευκαιρίες και αναπηρία: Προσβασιμότητα, βελτιώσεις, ίσες ευκαιρίες» στο πλαίσιο του The Upfront Initiative, του ετήσιου συνεδρίου της LiFO και της Tsomokos για την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ορατότητα στον εργασιακό χώρο που διεξάγεται στο Ωδείο Αθηνών υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
.
Την εικόνα που επικρατεί στην προσβασιμότητα των κτιρίων σήμερα παρουσίασε η Chief Operations Officer της Dimand, κ Όλγα Ίτσιου σημειώνοντας, παράλληλα, την ανάγκη η Πολιτεία να προωθήσει ενημερωτικές καμπάνιες με στόχο την προώθηση του σεβασμού απέναντι στη διαφορετικότητα. «Όταν ζούσα στο Λονδίνο το 1993 νόμιζα ότι έβλεπα παντού ανάπηρους μου πήρε χρόνο να καταλάβω ότι ήταν τα πάντα προσβάσιμα. Όλοι ήταν ενταγμένοι στο σύστημα που ήταν φτιαγμένο για όλους. Όλοι μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους και να πάνε όπου ήθελαν. Εδώ αργήσαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως η συνθήκη παραμένει διαφορετική για την Ελλάδα. Μιλώντας για την κατάσταση του κτιριακού αποθέματος της χώρας τόνισε πως σε μεγάλο βαθμό παραμένει μη προσβάσιμο αν και από το 2012 έγινε από το νόμο απαραίτητη η μελέτη προσβασιμότητας.
Υπογράμμισε πως το ζήτημα των διαφορετικών μικροϊδιοκτητών σε μεγάλα ακίνητα που απαιτείται ομοφωνία για οποιαδήποτε αλλαγή παραμένει πρόβλημα. Τόνισε, εντούτοις, πως οι επενδυτές, όλο και περισσότερο θέλουν να επενδύσουν σε σχετικές υποδομές διερωτώμενη, ωστόσο, αν η ίδια η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί τις αλλαγές αυτές. «Δεν είναι δυνατόν να παρκάρουμε ακόμα μπροστά από ράμπες» σημείωσε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινωνίας προκειμένου να αλλάξουν οι αντιλήψεις.
Υπογράμμισε πως το ζήτημα των διαφορετικών μικροϊδιοκτητών σε μεγάλα ακίνητα που απαιτείται ομοφωνία για οποιαδήποτε αλλαγή παραμένει πρόβλημα.