Το 2024, η Ευρώπη αντιμετώπισε μερικές από τις πιο δαπανηρές κλιματικές καταστροφές στον κόσμο, με μεγάλες πλημμύρες στην Ισπανία και τη Γερμανία και την καταιγίδα Μπόρις στην κεντρική Ευρώπη να βρίσκονται στην πρώτη 10άδα του καταλόγου με τα πιο οικονομικά ζημιογόνα γεγονότα.
.
Σύμφωνα με έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid, όλες οι 10 «κορυφαίες» καταστροφές είχαν οικονομικές επιπτώσεις άνω των 4 δισ. δολαρίων (3,8 δισ. ευρώ). Ενώ τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε ασφαλισμένες ζημίες, το πραγματικό οικονομικό κόστος είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερο ενώ το ανθρώπινο κόστος είναι συχνά μη υπολογίσιμο, αναφέρει η οργάνωση.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του euronews, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ υπέστησαν τα πιο δαπανηρά κλιματικά φαινόμενα το 2024, με τον τυφώνα Μίλτον, ο οποίος προκάλεσε ζημιές ύψους 60 δισ. δολαρίων (57,5 δισ. ευρώ) και 25 θανάτους, να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου. Ακολούθησε ο τυφώνας Helene, ο οποίος έπληξε τις ΗΠΑ, την Κούβα και το Μεξικό, προκαλώντας ζημιές ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων (53 δισεκατομμυρίων ευρώ) και 232 θανάτους. Ακόμη και χωρίς τυφώνες, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν ζημιές άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων (57,5 δισεκατομμύρια ευρώ) από άλλες καταιγίδες, με αποτέλεσμα 88 θανάτους. Σε άλλες περιοχές σημειώθηκαν επίσης σοβαρές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες στην Κίνα που κόστισαν 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια (15 δισεκατομμύρια ευρώ) και ο τυφώνας Γιάγκι, ο οποίος σκότωσε πάνω από 800 ανθρώπους στη νοτιοδυτική Ασία.
Τι άφησαν πίσω τους οι καταστροφές στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη, η καταιγίδα Μπόρις και οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ισπανία και τη Γερμανία προκάλεσαν ζημιές ύψους 13,87 δισ. δολαρίων (13,5 δισ. ευρώ) και 258 θανάτους, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Βαλένθια, όπου οι πλημμύρες στοίχισαν 226 ζωές. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπήκε στην πρώτη 10άδα του καταλόγου, αν και οι πλημμύρες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή παραμένουν σημαντική ανησυχία, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι έως και 8 εκατομμύρια ακίνητα στην Αγγλία θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν μέχρι το 2050.
Ενώ τα πλουσιότερα έθνη τείνουν να βιώνουν υψηλότερες οικονομικές απώλειες λόγω της μεγαλύτερης αξίας των ακινήτων και της ασφαλιστικής κάλυψης, οι φτωχότερες χώρες συχνά αντιμετωπίζουν εξίσου καταστροφικές επιπτώσεις, αν και με μικρότερη οικονομική τεκμηρίωση. Για παράδειγμα, ο κυκλώνας Chido, που έπληξε τη Μαγιότ τον Δεκέμβριο, μπορεί να σκότωσε πάνω από χίλιους ανθρώπους. Μια σοβαρή ξηρασία στην Κολομβία επηρέασε τον ποταμό Αμαζόνιο και οι καύσωνες στο Μπαγκλαντές επηρέασαν 33 εκατομμύρια ανθρώπους. Επιπλέον, η Δυτική Αφρική και η νότια Αφρική υπέφεραν από πλημμύρες και ξηρασίες, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους.
Ενώ τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε ασφαλισμένες ζημίες, το πραγματικό οικονομικό κόστος είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερο ενώ το ανθρώπινο κόστος είναι συχνά μη υπολογίσιμο, αναφέρει η οργάνωση.