Η κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων ESG που προσελκύει τα περισσότερα μετρητά πελατών έχει γίνει πολύ δύσκολη για έναν αυξανόμενο αριθμό διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τους δικηγόρους που συμβουλεύουν τον κλάδο και τους αναλυτές που παρακολουθούν την αγορά.
.
Τα εν λόγω αμοιβαία κεφάλαια ονομάζονται Article 9, η υψηλότερη ταξινόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επενδυτικά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι παρέχουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διαχειριστικά αποτελέσματα. Τα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 9 αψήφησαν το κύμα εκροών που έπληξε την ευρύτερη αγορά πέρυσι, αντλώντας σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια από νέα χρήματα πελατών.
Όμως, η δεξαμενή των προϊόντων του άρθρου 9 συρρικνώνεται γρήγορα. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αφαίρεσαν την ετικέτα από το 40% της αγοράς μόνο κατά το τέταρτο τρίμηνο μετά από αυστηρότερες κανονιστικές οδηγίες. Η Julia Vergauwen, δικηγόρος της Linklaters που συμβουλεύει τον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων, δήλωσε ότι αρκετοί από τους πελάτες της δεν θέλουν να αγγίξουν τα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 9 λόγω των νέων και μεταβαλλόμενων κανόνων ESG. Και αναλυτές όπως ο Luke Sussams της Jefferies προειδοποιούν ότι το 2023 εξελίσσεται σε χαμένη χρονιά για την έκδοση του άρθρου 9.
Οι managers αποφεύγουν να κάνουν πίσω λόγω «του κινδύνου κατηγοριών για "πράσινη πλύση", λόγω του επιπέδου ελέγχου του άρθρου 9», είπε. Ταυτόχρονα, οι πελάτες δεν μπορούν να χορτάσουν.
«Οι αριθμοί μας δείχνουν ότι οι ροές κεφαλαίων προς τα προϊόντα του άρθρου 9 στην Ευρώπη ήταν θετικές κάθε μήνα του 2022», δήλωσε ο κ. Sussams. «Αυτό είναι ένα συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο. Όσοι καταφέρουν να παραμείνουν στην πορεία και να διατηρήσουν τα προϊόντα του άρθρου 9 στην αγορά της Ευρώπης φαίνεται ότι θα επωφεληθούν» σχολίασε ο ίδιος.
Αυτή η ομάδα είναι πιθανότατα ολοένα και μικρότερη, καθώς τα συνεχή κύματα ενημερώσεων και διορθώσεων των υφιστάμενων κανονισμών ESG ωθούν πολλούς στον κλάδο να παγώσουν τα σχέδια έκδοσης. Οι λίγοι που εξακολουθούν να παράγουν κεφάλαια του άρθρου 9 επιμένουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως τα πράσινα ομόλογα ή τα αντισταθμιστικά στοιχεία άνθρακα. Τα τελευταία στοιχεία της Morningstar δείχνουν ότι η αγορά του άρθρου 9 διαθέτει περίπου 330 δισεκατομμύρια ευρώ (360 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία πελατών.
«Έχουμε ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων στην αγορά που θέλουν να προχωρήσουν σε περισσότερα κεφάλαια του άρθρου 9, αλλά υπάρχει υπερβολική κανονιστική αβεβαιότητα και γι' αυτό περιμένουν», δήλωσε η κα Vergauwen. «Περιμένουν να δουν τι θα προτείνουν οι ρυθμιστικές αρχές».
Οι επιχειρήσεις που καθυστερούν να προβούν σε ορισμούς βάσει του άρθρου 9 περιλαμβάνουν τον κλάδο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της BNP Paribas SA. Το θεματικό αμοιβαίο κεφάλαιο Environmental Absolute Return Thematic (EARTH), το οποίο έχει ξεπεράσει το 95% των ομοειδών του φέτος, είναι long στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και short στα ορυκτά καύσιμα. Αλλά επειδή οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. δεν έχουν διευκρινίσει πώς οι διαχειριστές κεφαλαίων πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παράγωγα στις γνωστοποιήσεις τους, η BNP καταχώρισε το ταμείο στην ασθενέστερη κατηγορία ESG του μπλοκ, γνωστή ως άρθρο 8, και δηλώνει ότι δεν θα επανεξετάσει την απόφαση έως ότου οι κανόνες της Ε.Ε. γίνουν σαφέστεροι.
Η Ε.Ε. έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχουν προβλήματα και η Mairead McGuinness, η επίτροπος χρηματοπιστωτικών αγορών και υπηρεσιών του μπλοκ, δήλωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει διαβούλευση για το θέμα. Ορισμένοι, όπως η γαλλική ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει χρόνος να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Αντ' αυτού, η Ε.Ε. θα πρέπει να επιστρέψει στην αρχική νομοθεσία και να διορθώσει γρήγορα τα προβλήματα του κανονισμού για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης στην πηγή, λένε οι Γάλλοι.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν τη σύγχυση παρέχοντας διευκρινίσεις όταν μπορούν, αλλά ζητούν μια πιο θεμελιώδη αναθεώρηση της SFDR. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών δήλωσε στο Bloomberg ότι η ESMA «υποστηρίζει» επίσης τη μεταρρύθμιση της SFDR μέσω της αρχικής νομοθεσίας. «Έχουμε ζητήσει δημοσίως να υπάρχουν σήματα για τα βιώσιμα χρηματοπιστωτικά προϊόντα για να καταπολεμηθεί το "πράσινο ξέπλυμα" και να προστατευθούν οι επενδυτές», δήλωσε το άτομο.
Τα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια ESG που πλήττονται από τεράστιες εισροές αντιμετωπίζουν πάγωμα εκδόσεων.