Όταν ορισμένα funds πρέπει να αποφύγουν κάποιες επενδύσεις λόγω περιβαλλοντικών, κοινωνικών ή διακυβερνητικών παραγόντων, υπερβάλλουν ως προς την τοποθέτηση τους σε άλλες μετοχές και τομείς. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορεί να εκτεθούν σε ορισμένους κινδύνους που δεν περιμένουν.
Ο μέσος επενδυτής ESG ενδέχεται να αναλαμβάνει μεγαλύτερο κίνδυνο μικρής κεφαλαιοποίησης, κίνδυνο επιτοκίου και πληθωρισμού από έναν επενδυτή σε ένα τυπικό αμοιβαίο κεφάλαιο, σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάζεται στην Wall Street Journal.
Δυο ερευνητές από το πανεπιστήμιο George Mason κατάρτησαν μια λίστα με τα funds με έδρα τις ΗΠΑ από τον κατάλογο της Morningstar μαζί με τις λέξεις «ESG», «Sustainable» ή «Impact» στα ονόματά τους και στη συνέχεια επανεξέτασαν κάθε εγγραφή για να δημιουργήσουν έναν ολοκληρωμένο και ακριβή κατάλογο μετοχικών κεφαλαίων ESG στη χώρα. Στη συνέχεια, εξετάστηκαν οι μηνιαίες αποδόσεις των κεφαλαίων τα τελευταία 20 χρόνια και πώς αυτές οι αποδόσεις συσχετίζονται με διάφορους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, όπως τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, το ποσοστό πληθωρισμού και οι τιμές του πετρελαίου.
Tα κεφάλαια ESG, κατά μέσο όρο, συσχετίζονται στενότερα με τις μεταβολές των επιτοκίων και το ποσοστό πληθωρισμού σε σχέση με τον S&P 500. Αυτό μπορεί να οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι μέσο fund ESG είναι «overweight» στον τομέα της τεχνολογίας. Επειδή πολλές εταιρείες τεχνολογίας αναμένουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ταμειακής ροής τους θα έρθει μελλοντικά, τείνουν να είναι πιο «ευαίσθητες» στις αλλαγές των επιτοκίων από τις εταιρείες σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, το μέσο ταμείο ESG έχει συντελεστή στάθμισης σχεδόν 30% στον τομέα της τεχνολογίας έναντι 27% του δείκτη S&P 500. Τα περισσότερα funds ESG έχουν συντελεστή στάθμισης άνω του 40% στη βιομηχανία τεχνολογίας, γεγονός που αντιπροσωπεύει σημαντικό κίνδυνο «συγκέντρωσης» σε έναν τομέα της αμερικανικής οικονομίας.
Ένα άλλο εκπληκτικό εύρημα είναι ότι το μέσο fund ESG φαίνεται να είναι πιο εκτεθειμένο σε αλλαγές στις τιμές του πετρελαίου από τον S&P 500, παρόλο που τα περισσότερα κεφάλαια ESG δεν κατέχουν μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πιθανή εξήγηση είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου αντανακλούν συχνά τις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο και τα κεφάλαια ESG επηρεάζονται από βιομηχανίες κλάδους όπως η τεχνολογία και τα καταναλωτικά αγαθά.
Η αστάθεια των κεφαλαίων ESG κυμάνθηκε 15,46% ετησίως τα τελευταία 20 χρόνια, έναντι 15,04% για τον S&P 500.. Αυτή η μεγαλύτερη συνολική αστάθεια θα μπορούσε να οφείλεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο μικρής κεφαλαιοποίησης που αναλαμβάνει το μέσο ταμείο ESG-ο μέσος συσχετισμός μεταξύ του Russell 2000 (δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης) και ενός κεφαλαίου ESG είναι 0,876, ενώ ο συσχετισμός μεταξύ Russell 2000 και S&P 500 είναι 0,841 τα τελευταία 20 χρόνια.
Ορισμένα fund ESG φαίνεται να είναι πιο εκτεθειμένα σε αλλαγές στις τιμές του πετρελαίου από τον S&P 500, παρόλο που δεν κατέχουν μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου.