Ο Νότος αναζητά «σωσίβιο» από τις Βρυξέλλες για την κλιματική αλλαγή

Body

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας, η οποία είναι η επικρατέστερη για να αναλάβει την κορυφαία θέση της πράσινης πολιτικής στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκρουσαν ξεχωριστά τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική καταστροφή που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στη νότια Ευρώπη. Και οι δύο θέλουν οι Βρυξέλλες να αναλάβουν δράση.

.

«Έχω εστιάσει πολύ σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μητσοτάκης, μιλώντας στο POLITICO στο γραφείο του στην Αθήνα τον περασμένο μήνα.

«Πιστεύω πολύ [στην] πράσινη μετάβαση. [Αλλά] αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος εκείνων που πραγματικά υποφέρουν σήμερα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Οι προετοιμασίες για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι γνωστές υπό τον γενικό όρο «προσαρμογή στο κλίμα». Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στο πρόγραμμά της για τη δεύτερη θητεία της. Αυτό παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο.

Ο Έλληνας ηγέτης είναι έμπιστος της φον ντερ Λάιεν και ισχυρό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματός της. Είπε ότι η εστίαση της προέδρου της Επιτροπής στην προσαρμογή είναι «εξαιρετικά ευπρόσδεκτη». 

Όμως, όπως και με άλλα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ήπειρος, ένα σημείο διαφωνίας είναι το πόσα χρήματα θα δαπανηθούν για ένα ζήτημα που αφορά κυρίως το μισό μπλοκ. Ενώ ο βορράς θα αντιμετωπίσει επίσης ολοένα και πιο θανατηφόρα ζέστη, πλημμύρες, πυρκαγιές και εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών, το βάρος θα πέσει πρώτα και πιο σκληρά στο νότο.

Με τις συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ να περιλαμβάνουν τελικά πιθανότατα αιτήματα για μετρητά προκειμένου να βοηθηθούν οι περισσότερο πληγείσες περιοχές, θα μπορούσε να δοκιμαστεί πόσο πλούσιοι αλλά σφιχτοχέρηδες βορειοευρωπαίοι θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τους γείτονές τους.

«Θέλετε να επενδύσετε το συντομότερο δυνατό, διότι αυτό μειώνει το κόστος και παρέχει έγκαιρη πρόσβαση στα οφέλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντική η συζήτηση για τη χρηματοδότηση», δήλωσε η Ribera, όταν ρωτήθηκε αν οραματίζεται ένα ειδικό ταμείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Αλλά αυτό θα μπορούσε να δοκιμάσει την αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ. «Πόσο [είμαστε] σίγουροι και πιστεύουμε στην Ευρώπη;» διερωτήθηκε.

Τεράστιες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή

Κάτω από αυτή τη διηπειρωτική…καλοσύνη, η κλιματική αλλαγή ανοίγει ήδη μια από τις βαθύτερες διαχωριστικές γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα υποφέρουν δυσανάλογα καθώς ο κόσμος ολοένα και θερμαίνεται.

Μια πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που περιγράφει λεπτομερώς την τεράστια κλίμακα της καταστροφής που έρχεται στην Ευρώπη ήταν «τόσο σοκαριστική», δήλωσε η Ribera, μιλώντας στο POLITICO τον Μάιο, για να συμπληρώσει ότι «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν μιλήσει γι’ αυτό πολύ περισσότερο».

Ο Μητσοτάκης έχει ηγηθεί της Ελλάδας μέσα στην πρόσφατη κλιματική φρίκη. Το καλοκαίρι του 2023 σημαδεύτηκε από πυρκαγιές που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους και έκλεισαν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς στην περίοδο αιχμής. Αυτή η βίαιη εποχή έκλεισε με πλημμύρες που εξαφάνισαν τη γεωργική παραγωγή στην περιοχή της Θεσσαλίας, που αποτελεί πηγή τροφίμων.

«Αν πάω να μιλήσω στους αγρότες μου για γεωργία φιλική προς το κλίμα, πρέπει πρώτα να τους πω ότι – αν συμβεί κάτι όπως η καταιγίδα που συνέβη πέρυσι – θα είμαι εδώ για να σας υποστηρίξω», είπε

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Οι προετοιμασίες για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι γνωστές υπό τον γενικό όρο «προσαρμογή στο κλίμα».