Σχεδόν 80 νομπελίστες και πρώην ηγέτες καταφέρονται εναντίον της αφαίρεσης μιας συγκεκριμένης αναφοράς στα ορυκτά καύσιμα από το σχέδιο του συμφώνου του ΟΗΕ για το κλίμα, το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα.
.
Το αρχικό σχέδιο διαπραγματευτικού κειμένου για τη φιλόδοξη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον περιλάμβανε αναφορά στην "επιτάχυνση" της "μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα". Αυτό ταίριαζε με τη συμφωνία που έχει ήδη επιτευχθεί μεταξύ σχεδόν 200 χωρών μετά από διαπραγματεύσεις στη διάσκεψη COP28 του ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο στο Ντουμπάι.
Ωστόσο, οι αναθεωρήσεις του κειμένου που θα υποβληθεί στο ξεχωριστό σύμφωνο στη Νέα Υόρκη έχουν απαλείψει κάθε αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, ζητώντας αντ' αυτού δράση για το κλίμα "βάσει των βέλτιστων διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων".
Τον συναγερμό σήμανε μια ομάδα ηγετών για το κλίμα, μεταξύ των οποίων η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Mary Robinson - η οποία συγκρούστηκε με τον πρόεδρο της COP28 στα ΗΑΕ σχετικά με την ανάγκη σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη - καθώς και ο επικεφαλής του Μπαγκλαντές Muhammad Yunus και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Löfven. Οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή προέρχονταν από τον επιστημονικό χώρο.
"Ανησυχούμε έντονα για το γεγονός ότι το σχέδιο του Συμφώνου για το Μέλλον δεν αναφέρει καν τα ορυκτά καύσιμα, μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα", ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
"Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να διασφαλίσουν ότι το Σύμφωνο για το Μέλλον θα περιλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις για τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση μιας γρήγορης και δίκαιης παγκόσμιας μετάβασης μακριά από την εξόρυξη άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με το όριο του 1,5C που συμφωνήθηκε από τα έθνη στη Συμφωνία του Παρισιού".
Η καύση ορυκτών καυσίμων είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πίσω από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι επιστήμονες λένε ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 43% έως το 2030 για να περιοριστεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5C. Έχει ήδη αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1,1 C κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής εποχής.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον θα συναντηθούν όλα τα κράτη μέλη και θα συμφωνήσουν σε ένα κείμενο με στόχο την αντιμετώπιση μιας σειράς παγκόσμιων ζητημάτων, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η τεχνολογική συνεργασία και η κλιματική αλλαγή.
Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τη σύνοδο ως "ευκαιρία που δίνεται μία φορά στη γενιά για να ενισχυθεί η συνεργασία σε κρίσιμες προκλήσεις" και δήλωσε ότι οι στόχοι της συνόδου κορυφής και του συμφώνου που θα προκύψει είναι η "αναζωογόνηση της πολυμέρειας", η "αποκατάσταση της εμπιστοσύνης" και η "ενίσχυση της εφαρμογής των υφιστάμενων δεσμεύσεων".
Το αρχικό σχέδιο διαπραγματευτικού κειμένου για τη φιλόδοξη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον περιλάμβανε αναφορά στην "επιτάχυνση" της "μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα".