Η συμφωνία στις συνομιλίες για το κλίμα COP29 για την εμπορία πιστωτικών μορίων άνθρακα θα μπορούσε να δει δισεκατομμύρια δολάρια να μεταφέρονται σε έργα μείωσης των εκπομπών αυτή τη δεκαετία, αλλά μετά από μια σειρά σκανδάλων, η αγορά θα πρέπει πρώτα να κερδίσει τις επιφυλακτικές χώρες και κοινότητες.
.
Η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα θεωρείται ως ένας τρόπος για τις πλουσιότερες χώρες να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών τους, βοηθώντας ταυτόχρονα τις φτωχότερες χώρες να στραφούν σε πιο πράσινη ενέργεια και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους έναντι της κλιματικής αλλαγής.
Μια υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ παγκόσμια αγορά για τη δημιουργία και την εμπορία πιστωτικών μορίων άνθρακα συζητείται εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Ελλείψει αυτής, ένα συνονθύλευμα εθελοντικών προτύπων οδήγησε σε αρκετές περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε ότι τα πιστωτικά μόρια δεν παρείχαν τα κλιματικά οφέλη που ισχυρίζονταν.
Την περασμένη εβδομάδα τα κράτη συμφώνησαν σε ορισμένα ποιοτικά πρότυπα, τα σημεία που πρέπει ακόμη να καθοριστούν περιλαμβάνουν το πώς θα μοιάζει ένα παγκόσμιο μητρώο για την παρακολούθηση των συναλλαγών και την επισήμανση των πιστωτικών μορίων άνθρακα και ποιες πληροφορίες θα πρέπει να αποκαλύπτουν τα έργα.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, «ο κύριος αντίκτυπος θα είναι η τόνωση της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Andrea Bonzanni, διευθυντής διεθνούς πολιτικής στη Διεθνή Ένωση Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (IETA).
«Θα έδινε τόσο στις χώρες όσο και στον ιδιωτικό τομέα το μήνυμα ότι υπάρχει συναίνεση σχετικά με τους κανόνες του παιχνιδιού. Και αυτό θα σήμαινε ότι οι εταιρείες θα επένδυαν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.
Αυτό υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, οι οποίες λένε ότι οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν καταλήξει σε συναίνεση - αλλά εύθραυστη.
Η IETA έχει δηλώσει ότι μια αγορά που θα υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ θα μπορούσε να αξίζει 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030, και να υπολογίζεται για την αντιστάθμιση επιπλέον 5 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Κυβερνήσεις, όπως η Βολιβία, η Σιγκαπούρη και η Ελβετία, έχουν ήδη συνάψει δεκάδες συμφωνίες για την εμπορία πιστώσεων άνθρακα βάσει των επικείμενων κανόνων του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας επενδύσεις σε καθαρές κουζίνες και ηλιακή ενέργεια. Αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλες, καθώς αντιμετωπίζουν πιέσεις για να παρουσιάσουν πρόοδο όσον αφορά τους εθνικούς τους στόχους μείωσης των εκπομπών.
Στους αγοραστές του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν αεροπορικές εταιρείες, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την κλιμάκωση των αγορών τους, το οποίο θα ξεκινήσει το 2027, καθώς και εταιρείες που επιθυμούν να βελτιώσουν τα πράσινα διαπιστευτήριά τους έναντι πελατών και επενδυτών.
Ο επικεφαλής της εταιρείας Key Carbon που υποστηρίζει τα έργα άνθρακα, Λουκ Λέσλι, δήλωσε ότι η εταιρεία του θα επιδιώξει να επεκτείνει τις επενδύσεις της σε χώρες που θα δημιουργήσουν γρήγορα την τοπική τους αγορά.
Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ παγκόσμια αγορά για τη δημιουργία και την εμπορία πιστωτικών μορίων άνθρακα συζητείται εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια.