Πάνω από το όριο των 100 δισ. δολαρίων θα «κλείσει» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η συνολική επιβάρυνση που θα μετρήσει ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος από τις ζημιές που προκάλεσαν οι μεγάλες φυσικές καταστροφές διεθνώς. Πρόκειται για ένα ακόμη προειδοποιητικό καμπανάκι για τα δυσμενή αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο για τις κοινωνίες διεθνώς αλλά και για τις οικονομίες.
Σύμφωνα με τον ερευνητικό βραχίονα της κορυφαίας εταιρείας αντασφαλίσεων, τον Swiss Re Institute, ο συνδυασμός των ζημιών από τον βαρύ χειμώνα που βίωσε πέρυσι η Ευρώπη, οι μεγάλες πλημμύρες στην Αυστραλία και οι τυφώνες (όπως κυρίως ο τυφώνας Ίαν) στις ΗΠΑ έχουν επιφέρει συνολικές απώλειες που αγγίζουν τα 115 δισ. δολάρια.
Πρόκειται για ένα ποσό πολύ πάνω από τον δεκαετή μέσο όρο, που κινείται στα 81 δισ. δολάρια και η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πάνω από το όριο των 100 δισ. δολαρίων.
Ουσιαστικά το 2022 αποδεικνύεται η πέμπτη πιο δαπανηρή χρονιά σε επίπεδο οικονομικών ζημιών από φυσικές καταστροφές για τον ασφαλιστικό κλάδο, με βάση τα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα ιστορικά στοιχεία.
Ειδικά ο… λογαριασμός από τον τυφώνα Ίαν που έφτασε τα 50 με 60 δισ. δολάρια αποδεικνύεται ο δεύτερος υψηλότερος στα συνολικά στοιχεία της Swiss Re, πίσω μόνο από τις τεράστιες ζημιές του τυφώνα Κατρίνα, το 2005. Και το χειρότερο είναι πως τέτοιου μεγέθους καταστροφές θα γίνονται όλο και πιο συχνά…
«Όταν ο τυφώνας Άντριου χτύπησε πριν τριάντα χρόνια, προκαλώντας ζημιές ύψους 20 δισ. δολαρίων, επρόκειτο για ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Πλέον έχουμε επτά τυφώνες τέτοιου μεγέθους μόνο μέσα στα τελευταία έξι χρόνια» σχολίασε ο Μάρτιν Μπέρτογκ, επικεφαλής του τμήματος φυσικών καταστροφών στην Swiss Re.
H αύξηση και κυρίως η συσσώρευση μεγάλων ζημιών εκτιμάται πως δοκιμάζει πλέον τα όρια αντοχής του αντασφαλιστικού κλάδου, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για τους όρους ανανέωσης των συμβολαίων να γίνονται όλο και πιο δύσκολες.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνά το όριο των 100 δισ. δολαρίων.