Ο Δείκτης Βιωσιμότητας του Ομάν (Oman Sustainability Index), ο οποίος αποτελεί το πλαίσιο αξιολόγησης εταιρειών για τη συμμόρφωση με τα κριτήρια ESG, αναπτύχθηκε από το Κέντρο Αειφορίας (CSE)κατόπιν πρόσκλησης του κυβερνητικού οργανισμού BEAH και έχει ως στόχο την ανάπτυξης της βιωσιμότητας όλων των κυβερνητικών και ιδιωτικών οργανισμών, αλλά και την ευθυγράμμιση με τους στόχους που έχει θέσει το Ομάν, όπως αυτοί αναφέρεται στο Oman Vision 2040.
.
Το Oman Sustainability Index - που βασίζεται στο διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο GRI- προσφέρει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση αλλά και σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο Ομάν, να αξιολογηθούν σύμφωνα με τα κριτήρια ESG και να λάβουν βαθμολογίες και παρατηρήσεις σχετικά με την πρόοδό τους στη βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, οι εταιρείες αποκτούν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν ολοκληρωμένες στρατηγικές, να θέτουν μακροπρόθεσμους και μετρήσιμους στόχους, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δέσμευσή τους στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικότερα κριτήρια και πρότυπα ESG (π.χ. GRI, SASB).
Ο Δείκτης Βιωσιμότητας του Ομάν έχει κατηγοριοποιηθεί σχολαστικά σε διάφορες ενότητες, αναδεικνύοντας τις προσπάθειες της χώρας για πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, της διακυβέρνησης και των ανθρώπινων πόρων. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε δείκτες επιδόσεων, όπως τα κριτήρια διακυβέρνησης, που περιλαμβάνουν το όραμα του οργανισμού, τις πολιτικές κατά της διαφθοράς, τους στόχους βιωσιμότητας, τη δέσμευση των ενδιαφερόμενων μερών και την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας. Τα κριτήρια που αφορούν το κοινωνικό αποτύπωμα, επικεντρώνονται στην αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου του οργανισμού, της συμβολής του στις τοπικές κοινότητες και της αποτελεσματικής διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού.
Τα περιβαλλοντικά κριτήρια εξετάζουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης του οργανισμού, την κατανάλωση ενέργειας, τη διαχείριση αποβλήτων και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Επιπλέον, τα κριτήρια για τους ανθρώπινους πόρους αξιολογούν τις επιδόσεις του οργανισμού όσον αφορά τη διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας, της κατάρτισης και της εκπαίδευσης των εργαζομένων και την παροχή ευκαιριών απασχόλησης.
Ο Δείκτης Βιωσιμότητας του Ομάν έχει κατηγοριοποιηθεί σχολαστικά σε διάφορες ενότητες, αναδεικνύοντας τις προσπάθειες της χώρας για πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, της διακυβέρνησης και των ανθρώπινων πόρων.