Ο κόσμος τρεκλίζει από τα κύματα καύσωνα-ρεκόρ, τις πυρκαγιές και τις βροχοπτώσεις. Καταστροφικές πλημμύρες έχουν καταστρέψει το βόρεια Κίνα. Πυρκαγιές έχουν κατακάψει τον Καναδά, τη νότια Ευρώπη και, προσφάτως, το νησί Μάουι της Χαβάης.
.
Το τίμημα των ανθρώπινων θυμάτων από τις καταστροφές αυτές, που οι ειδικοί λένε γίνονται όλο και πιο συνήθεις και πιο έντονες λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, μπορεί να μετρηθεί πρώτα απ’ όλα με τις χιλιάδες ζωές που έχουν χαθεί.
Μπορεί όμως επίσης να μετρηθεί με την οικονομική αξία που καταστρέφεται, και δυνητικά δημιουργείται, καθώς οι κυβερνήσεις αλλάζουν πολιτικές ώστε να περιορίσουν ή να μετριάσουν την κλιματική κρίση. Σε έναν κόσμο που γίνεται ταχύτατα όλο και πιο ευάλωτος στα ακραία καιρικά γεγονότα, οι ξεπερασμένες υποθέσεις για τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων επίσης χρειάζονται αναβαθμονόμηση.
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να υπάρξει μια «κλιματική στιγμή Μίνσκι», ο όρος που χρησιμοποιείται για μια ξαφνική διόρθωση στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ταυτόχρονα πως οι αξίες αυτές δεν είναι βιώσιμες.
Μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές έχουν δώσει λιγότερη σημασία στις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και περισσότερη στα κόστη και στους κινδύνους της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να περιορίσει την άνοδο των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών. Το πρώτο συζητείται λιγότερο συχνά από το δεύτερο στις δημοσιοποιήσεις εταιρικών αναφορών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το think tank Brookings.
Οι μετοχές δεν έχουν συνυπολογίσει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, όπως έχει επανειλημμένα δείξει έρευνα του ΔΝΤ και άλλων φορέων. Μια εξήγηση είναι ότι οι κίνδυνοι, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θεωρούνται απόμακροι. Μια άλλη είναι η τρομερή δυσκολία χαρτογράφησης των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της οικονομίας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο βραβευμένος με Νόμπελ William Nordhaus, ο οποίος άρχισε να μοντελοποιεί την κλιματική αλλαγή ήδη από το 1975, περιγράφει αυτό ως το πιο ακανθώδες πρόβλημα από όλα. Η εκτίμηση του κόστους μείωσης της ρύπανσης είναι συγκριτικά «απλή υπόθεση», λέει.
Τεράστια υπολογιστική ισχύς προσπαθεί να λύσει το αίνιγμα. Ο όμιλος δεδομένων Cambridge Econometrics και η Ortec Finance επεξεργάστηκαν πρόσφατα νούμερα για την GIC της Σιγκαπούρης. Ο μακροπρόθεσμος επενδυτικός ορίζοντας του κρατικού ταμείου - και η ευπάθεια της πόλης-κράτους στις πλημμύρες - το καθιστούν ασυνήθιστα προσεκτικό στους κλιματικούς κινδύνους. Ήθελε να μάθει πώς ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται κατά 60% από παγκόσμιες μετοχές και κατά 40% από ομόλογα θα τα πήγαινε καλά υπό διαφορετικές κλιματικές πολιτικές.
Σε ένα σενάριο “net zero” που περιλαμβάνει φιλόδοξη απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές, οι σωρευτικές αποδόσεις σε διάστημα 40 ετών ήταν κατά 10% χαμηλότερες από ένα βασικό σενάριο που υποθέτει ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Το πιο απαισιόδοξο αποτέλεσμα ήταν μια «αποτυχημένη μετάβαση» που έθετε τον κόσμο σε τροχιά ανόδου πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το 2100. Οι αθροιστικές αποδόσεις ήταν τότε σχεδόν 40% χαμηλότερες από το βασικό σενάριο, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο από αυτό, δεδομένων των άγνωστων επιπέδων διαταραχών που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια αύξηση.
Οι επενδυτές «μπορεί να εκπλαγούν από την υποαπόδοση» του υποθετικού χαρτοφυλακίου, λέει η GIC. Το μήνυμα είναι σαφές: οι επενδυτές αγνοούν τους μακροπρόθεσμους κλιματικούς κινδύνους με δική τους ευθύνη.
Σπόροι αλήθειας
Η γεωργία είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων τομέων. Η Morgan Stanley εκτίμησε σε έκθεσή της πέρυσι πως τουλάχιστον το 44% της παραγωγής του σιταριού, το 43% του ρυζιού, το 32% του αραβόσιτου και το 17% της σόγιας προέρχεται από περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ετήσια παραγωγή ύψους τουλάχιστον 314 δισ. δολαρίων.
Οι εταιρείες που παράγουν λεπτομερή ανάλυση των κλιματικών κινδύνων είναι όλο και περισσότερο σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο απότομης αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Η Unilever εκτιμά ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές του φοινικέλαιου κατά 12-18% έως το 2050, ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο μπορεί να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών, και άλλων συστατικών τροφίμων και βασικών προϊόντων κατά 14-21%.
Ο αντίκτυπος θα είναι άνισα κατανεμημένος. Ορισμένες ψυχρές χώρες θα μπορούσαν να γίνουν πιο παραγωγικές. Η καλλιέργεια ορισμένων καλλιεργειών έχει ήδη μεταναστεύσει προς τα βόρεια, σε ψυχρότερα κλίματα.
Οι θερμότερες θερμοκρασίες βοήθησαν τη Ρωσία να γίνει ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο την περασμένη δεκαετία. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι επιστήμονες ονόμασαν τη Ρωσία και τον Καναδά ως νέα παγκόσμια γεωργικά σύνορα. Η κλιματική αλλαγή έχει επιτρέψει την καλλιέργεια αμπελιών σε περιοχές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία.
Η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώνεται από την έλλειψη νερού. Η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της κατανάλωσης γλυκού νερού παγκοσμίως, αν και σε περιοχές όπως η Ασία μπορεί να είναι υψηλότερη. Ήδη 2 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, ασφαλές πόσιμο νερό. Μέχρι το 2030, η ζήτηση γλυκού νερού προβλέπεται να υπερβεί την προσφορά κατά 40%.
Περιοχές που κάποτε θεωρούσαν το νερό δεδομένο, έρχονται αντιμέτωπες με τις ελλείψεις. «Για εμάς στην Ευρώπη, η λειψυδρία ήταν κάτι που επηρέαζε τους άλλους και τώρα πλήττει εμάς», λέει ο Vinçent Caillaud, διευθύνων σύμβουλος για τις τεχνολογίες νερού της του γαλλικού ομίλου νερού Veolia.
Η βιομηχανία εξαρτάται επίσης από τους μειούμενους υδάτινους πόρους. Η Moody's εκτιμά ότι έως και το ήμισυ των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων του χημικού τομέα είναι εκτεθειμένα στις ελλείψεις του νερού.
Η χρήση του Ρήνου από τη γερμανική βιομηχανία για ψύξη και μεταφορές έχει τεθεί επανειλημμένα σε κίνδυνο από ξηρασίες. Τα χαμηλά επίπεδα νερού το 2018 μείωσαν τα κέρδη του χημικού κολοσσού BASF κατά 250 εκατ. ευρώ.
Ρευστά περιουσιακά στοιχεία
Το υπερβολικά πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει εξίσου μεγάλη καταστροφή με το υπερβολικά λίγο νερό. Περίπου το ένα πέμπτο των εργοστασίων υπολογιστών και ηλεκτρονικών στην Ασία βρίσκονται σε περιοχές που τείνουν να έχουν πλημμύρες, σύμφωνα με τη Moody’s. Η ON Semiconductors έκλεισε μια μονάδα παραγωγής που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2011 στην Ταϊλάνδη λόγω του «υπερβολικού» κόστους ανοικοδόμησης.
Η προληπτική δράση μειώνει τους κινδύνους. Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, η TSMC, έχει σηκώσει κατά δυο μέτρα τα θεμέλια των νεόκτιστων εργοστασίων κατασκευής στην Ταϊβάν.
Από όλους τους κλιματικούς κινδύνους, οι πλημμύρες είναι πιο εύκολο να αναλυθούν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν υπολογιστεί σε τιμές. Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα έδειξε ότι τα οικιστικά ακίνητα στις ΗΠΑ που εκτίθενται σε κίνδυνο πλημμύρας είναι υπερτιμημένα κατά 121 δισ. έως 237 δισ. δολάρια. Σε ορισμένες κομητείες που συνορεύουν με τις ακτές του Κόλπου και του Ατλαντικού, τα ακίνητα είναι πιθανό να υπερτιμώνται κατά μέσο όρο περισσότερο από 10%, με τους ιδιοκτήτες τους να παρηγορούνται ψευδώς από τους ξεπερασμένους ομοσπονδιακούς χάρτες πλημμυρών και την επιδοτούμενη από την κυβέρνηση ασφάλιση.
Οι πυρκαγιές είναι μια άλλη πηγή αυξανόμενης ανησυχίας. Επισημάνθηκαν πρόσφατα από τον Dave Burt, έναν από τους επενδυτές του "Big Short", ο οποίος προέβλεψε σωστά το χάος στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ στη δεκαετία του 2000. Σε στοιχεία που κατέθεσε σε επιτροπή της Γερουσίας, είπε ότι τα ασφάλιστρα για την προστασία από τις πυρκαγιές ήταν μόλις 1,5 δισ. δολάρια το 2021· οι ζημιές ήταν έξι φορές μεγαλύτερες. Μια κίνηση των ασφαλιστών να καλύψουν αυτό το κενό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της αξίας των ακινήτων έως και 495 δισ. δολάρια, είπε.
Μόλις συνυπολογιστούν οι κυκλώνες και οι χρόνιοι κίνδυνοι, όπως η ξηρασία, η ζέστη και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, το Σαν Φρανσίσκο αναδεικνύεται ως μία από τις περιοχές που είναι οικονομικά πιο εκτεθειμένες, σύμφωνα με αξιολόγηση της Moody's. Η πρωτεύουσα της πολιτείας του Αϊντάχο, Μπόιζι, και το Νάσβιλ του Τενεσί συγκαταλέγονται στις ασφαλέστερες. Τέτοιες προβλέψεις παρέχουν μια εικόνα των πιθανών μεταναστευτικών προτύπων εντός των ΗΠΑ κατά το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα. Οι συνέπειες για τις δυσθεώρητες αξίες των ακινήτων της Bay Area και τη φορολογική της βάση θα είναι σημαντικές.
Παγκοσμίως, η μετακίνηση των ανθρώπων από τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφές είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερη σε κλίμακα. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως κατά μέσο όρο έχουν εκτοπιστεί από ακραία καιρικά φαινόμενα από το 2008. Μέχρι το 2050, έως και 1,2 δισ. άνθρωποι θα μπορούσαν να ξεριζωθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης.
Τα κρατικά ομόλογα ήδη καταγράφουν τις οικονομικές συνέπειες αυτών των τάσεων. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα έθνη που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη προβλεπόμενη αλλαγή στους φυσικούς κινδύνους πληρώνουν υψηλότερα περιθώρια για τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμου χρέους. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ομολόγων έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να τιμολογήσουν τους κλιματικούς κινδύνους, επειδή τα περιουσιακά στοιχεία των φυσικών υποδομών μιας πιστώτριας χώρας είναι πιθανότερο να επηρεαστούν άμεσα.
Μια προσομοίωση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στις κρατικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για 109 χώρες έδειξε ότι οι υποβαθμίσεις των κρατών που προκαλούνται από το κλίμα θα μπορούσαν να συμβούν ήδη από το 2030, σύμφωνα με νέα έρευνα οικονομολόγων από το UEA και το πανεπιστήμιο Cambridge. Η Κίνα και η Ινδία είναι μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες υποβαθμίσεις στην πιστοληπτική τους ικανότητα.
Κλεψύδρα
Η ζημιά θα μετριαστεί από άμυνες. Τα αναχώματα έχουν προστατεύσει επιτυχώς την Ολλανδία, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας. Με δαπάνες 50 δισ. δολάρια ετησίως για άμυνες κατά των πλημμυρών για τις παράκτιες πόλεις, θα μπορούσαν να μειωθούν οι αναμενόμενες ζημιές 1 τρισ. δολαρίων σε περίπου 60 δισ. δολάρια το 2050, όπως υπολογίζουν ερευνητές. Οσο πιο εύπορη η περιοχή, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει για επαρκείς άμυνες. Η S&P αναβάθμισε πρόσφατα τα ομόλογα του Μαϊάμι σε ΑΑ, σε αυτή τη βάση, παρά το ότι η πόλη περιμένει ότι η στάθμη της θάλασσας να αυξηθεί έως και 21 ίντσες μέχρι το 2070.
Επενδυτές και επιχειρηματίες με γνώση του κλίματος εντοπίζουν ευκαιρίες, καθώς οι βιομηχανίες και οι χώρες προσπαθούν να προσαρμοστούν. Οι καινοτομίες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της μελλοντικής λειψυδρίας αποτελούν σημαντικό θέμα. Η Gradient, μια επιχείρηση με έδρα τη Βοστώνη, η οποία έχει σχεδιάσει νέους τρόπους επεξεργασίας βιομηχανικών λυμάτων, έγινε η πρώτη start-up τεχνολογίας νερού που πέτυχε φέτος αποτίμηση ύψους 1 δισ. δολαρίων.
Η αφαλάτωση - η αφαίρεση του αλατιού από το θαλάσσιο και άλλο αλατούχο νερό - καλύπτει σήμερα μόλις το 1% της παγκόσμιας ζήτησης γλυκού νερού. Η αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 9% ετησίως μεταξύ 2022 και 2027, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Technovia. Βιομηχανίες όπως τα ορυχεία διερευνούν τη χρήση της.
Το ίδιο ισχύει και για χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει την αφαλάτωση σε σημαντική κλίμακα. «Η λειψυδρία και η (κλιματική) κατάσταση που έχει αποκρυσταλλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια ωθούν στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών», λέει ο José Díaz-Caneja, διευθύνων σύμβουλος των δραστηριοτήτων στον τομέα του νερού του ισπανικού ομίλου Acciona.
Ωστόσο, το κόστος παραμένει σχετικά υψηλό και η αποδοτικότητα είναι χαμηλή. Ένα κυβικό μέτρο αφαλατωμένου νερού μπορεί να κοστίζει από 40 σεντς έως 1 δολάριο σε σύγκριση με 10-25 σεντς για την ίδια ποσότητα κανονικού νερού της βρύσης. Η χρήση του για άρδευση είναι περιορισμένη, καθώς μεγάλο μέρος της γεωργικής γης βρίσκεται μακριά από τις παράκτιες περιοχές όπου βρίσκονται οι μονάδες αφαλάτωσης.
Μακροπρόθεσμα
Η επιστήμη των καλλιεργειών προσελκύει επίσης μεγαλύτερη πολιτική και επενδυτική προσοχή. Οι προηγουμένως επιφυλακτικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για τις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες που έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες και ξηρασία.
Παραδείγματα περιλαμβάνουν ένα κοντό καλαμπόκι που απαιτεί λιγότερο νερό, το οποίο η γερμανική Bayer ελπίζει να διαθέσει σε αγορές όπως οι ΗΠΑ αυτή τη δεκαετία. Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει χαλάρωση των περιορισμών για ορισμένες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Μια αλλαγή στους κανόνες της ΕΕ είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερη έρευνα, σύμφωνα με τον Geoff Graham, αντιπρόεδρο ανάπτυξης προϊόντων σπόρων στην Corteva.
Οι κλάδοι παροχής υπηρεσιών θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν. Η εκκένωση χιλιάδων επισκεπτών από ελληνικά νησιά που καταστράφηκαν από πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι ήταν μια έντονη υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο η ακραία ζέστη απειλεί την τουριστική βιομηχανία.
Για ορισμένους τροπικούς προορισμούς, όπως οι Μαλδίβες, η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας αποτελεί υπαρξιακή απειλή. Για τη νότια Ευρώπη, οι αφόρητες καλοκαιρινές θερμοκρασίες θα αναγκάσουν σε διαγραφές (writedowns) ξενοδοχείων και θέρετρων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ελλάδα.
Οι νότιοι προορισμοί θα προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες με την προώθηση των ανοιξιάτικων και φθινοπωρινών διακοπών, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σίγουρα υποτιμά τις επιπτώσεις όταν ισχυρίζεται ότι μια τεράστια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα μειώσει τη ζήτηση για τουρισμό στα ελληνικά νησιά μόλις κατά 9%. Η ζήτηση σε ψυχρότερους προορισμούς, όπως η δυτική Ουαλία, θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 16%, προσθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι ξενοδόχοι και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα επεκτείνουν τις γραμμές κρουαζιέρας, οι οποίες μπορούν να προσαρμόζουν τα δρομολόγια ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, καθώς και τη χωρητικότητα των ξενοδοχείων στη βόρεια Ευρώπη. Ο επικεφαλής του ταξιδιωτικού πράκτορα Tui υποστήριξε αυτό το μήνα ότι προορισμοί όπως το Βέλγιο θα γίνουν πιο δημοφιλείς.
Ελαττωματικές προβλέψεις
Η επιδέξια προσαρμογή θα αμβλύνει το πλήγμα της κλιματικής αλλαγής. Σπάνια λαμβάνεται υπόψη στα κλιματικά μοντέλα, αλλά είναι ένας λόγος να ελπίζουμε ότι οι πιο δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις είναι υπερβολικά απαισιόδοξες.
Ωστόσο, πολλά μοντέλα παραλείπουν επίσης παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν τα αποτελέσματα πολύ χειρότερα από τα προβλεπόμενα. Πολλά υποθέτουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν επιβραδύνει την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη μαζική μετανάστευση. Τα σημεία καμπής του κλίματος, όπως το λιώσιμο του μόνιμου παγετώνα ή η κατάρρευση της κυκλοφορίας των ωκεανών, σπάνια περιλαμβάνονται.
Δομικά το παρελθόν είναι αναξιόπιστος οδηγός για το μέλλον. Οι μοντελοποιητές χρησιμοποιούν συνήθως μια τετραγωνική συνάρτηση για να σχεδιάσουν τη σχέση μεταξύ ζημιών και θερμοκρασιών. Περίπου το 2% της παραγωγής θα χαθεί με μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ το 8% της παραγωγής θα χαθεί με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το μοντέλο του Nordhaus του 2016. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις τόσο μεγάλων αυξήσεων, αλλά ακόμη και έτσι η αξιοπιστία αυτών των προβλέψεων φαίνεται αδύναμη.
Είναι πιο λογικό να γίνει ένα αντίστροφο τεστ αντοχής, υποστηρίζει μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου και της Σχολής Αναλογιστών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό περιλαμβάνει την αντίστροφη πορεία από μια απροσδιόριστη μέχρι στιγμής θερμοκρασία στην οποία η παγκόσμια οικονομία θα έπαυε να λειτουργεί. Χρησιμοποιώντας αυτή τη λογική, οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν ότι το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να καταστραφεί ήδη από το 2070.
Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ τέτοιων κατακλυσμιαίων προβλέψεων και των μετριοπαθών επιπτώσεων που προβλέπουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι εισηγμένες εταιρείες στις εκθέσεις τους για τον κλιματικό κίνδυνο. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τις εκτιμήσεις κινδύνου που διενεργούνται τακτικά για το κομητειακό συμβούλιο του Shropshire, μια τοπική αρχή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατα, το 2020, ανέφερε ότι οι ετήσιες αποδόσεις του χαρτοφυλακίου του θα πληγούν μόλις κατά 0,1% σε διάστημα 30 ετών, ακόμη και όταν ο κόσμος πλησιάζει προς την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου.
Ανησυχία
Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι τα υπάρχοντα κλιματικά μοντέλα μπορεί να παρέχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Η Ρυθμιστική Αρχή Συντάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε πρόσφατα ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των σεναρίων που «φαίνονται σχετικά καλοήθη και φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την καθιερωμένη επιστήμη». Τον περασμένο Νοέμβριο το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προειδοποίησε ότι τα σενάρια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των κινδύνων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενδέχεται να υποτιμούν την κλιματική ευπάθεια.
Μια απότομη διόρθωση των αξιών των περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανή μόλις οι αγορές επαναπροσδιορίσουν τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, λέει ο Mark Campanale, ιδρυτής του think tank Carbon Tracker. Ο καθηγητής του University College του Λονδίνου Steve Keen προβλέπει επίσης μια τέτοια «στιγμή Μίνσκι» και προειδοποιεί ότι θα είναι «δυσάρεστη, απότομη και καταστροφική για τον πλούτο».
Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για τα οποία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στους φυσικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα ξαφνικών σοκ και να ενισχυθεί η υπόθεση του μετριασμού. Επιπλέον, θα βελτίωνε την κατανομή των πόρων, θα απέτρεπε την οικοδόμηση σε ζώνες πλημμυρών και θα έδινε κίνητρα για δαπάνες σε υποδομές ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.
Η εστίαση στις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που δεν μετριάζεται επαρκώς μπορεί να φαίνεται ηττοπαθής. Όμως ο χρόνος για την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα εξαντλείται γρήγορα. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να εκτιμούν την πρόκληση της απαλλαγής από τον άνθρακα. Πρέπει να αρχίσουν να υπολογίζουν και το σημαντικό κόστος της αδράνειας.
Πηγή: FT/Euro2day.gr
Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ταχύτατα τα ξεπερασμένα μοντέλα για τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων χρειάζονται αλλαγή. Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες που αναδύονται.