Η Αφρική χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Body

Με τη θερμοκρασία να αυξάνεται ραγδαία, όπως και το επίπεδο της θάλασσας, τις ξηρασίες και τις πλημμύρες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν δυσανάλογα την Αφρική, εκτίμησε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), ζητώντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση ώστε οι χώρες να μπορέσουν να προσαρμοστούν

.

Η Αφρική ευθύνεται μόλις για το 2% με 3% των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά η θερμοκρασία στην ήπειρο αυξάνεται πιο γρήγορα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με την προηγούμενη χρονιά να είναι μία από τις ζεστότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την έκθεση «State of the Climate in Africa 2021» του WMO.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε σε μια περίοδο που η Αφρική ζητεί από τις χώρες που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη να προσφέρουν περισσότερα χρήματα για έργα προσαρμογής στην ήπειρο και για την αποζημίωση των απωλειών που υφίσταται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το θέμα αυτό αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικότερα που θα συζητηθούν στην COP27 τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο.

Ο WMO σημείωσε ότι οι επενδύσεις σε έργα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι κρίσιμης σημασίας, εκτιμώντας το κόστος τους σε 50 δισεκ. ετησίως ως το 2030 για τια αφρικανικές χώρες, με τις ξηρασίες και τις πλημμύρες να εγείρουν τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Σε κάποια μέρη της Αφρικής το επίπεδο της θάλασσας αυξάνει ετησίως κατά 1 χιλιοστό πιο γρήγορα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, επιδεινώνοντας την απειλή για πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές.

Η έκθεση επίσης αναφέρεται στα ολοένα και πιο ασταθή μοτίβα βροχών, τα οποία έχουν προκαλέσει τη χειρότερη ξηρασία των 40 τελευταίων ετών στο Κέρας της Αφρικής, την ώρα που καταστροφικές πλημμύρες πλήττουν άλλες περιοχές της ηπείρου ολοένα και συχνότερα.

Το Νότιο Σουδάν κατέγραψε πέρυσι τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και 60 χρόνια, από τις οποίες επηρεάστηκαν περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι. Φέτος στο Τσαντ σημειώθηκαν οι χειρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 30 ετών και, όπως και άλλες χώρες της δυτικής Αφρικής, είναι αντιμέτωπο με εποχικές πλημμύρες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ακραία ζέστη και οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν επιδεινωθεί από την κλιματικη αλλαγή που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, με τη σφοδρότητα και τη συχνότητά τους να αυξάνει καθώς η Γη συνεχίζει να ζεσταίνεται.

Προκειμένου να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα των αφρικανικών χωρών «είναι επιτακτική ανάγκη η ήπειρος να επιταχύνει τις προσπάθειές της να δημιουργήσει ισχυρά περιφερειακά και εθνικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και κλιματικές υπηρεσίες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας.

Η έκθεση παρουσιάζει τις κρίσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή οι οποίες απειλούν την Αφρική.

Τέσσερις στις πέντε χώρες της ηπείρου είναι απίθανο να έχουν βιώσιμες πηγές νερού τα επόμενα επτά χρόνια, και μόνο εξαιτίας του στρες του νερού αναμένεται να εκτοπιστούν έως και 700 εκ. άνθρωποι το ίδιο διάστημα. Στο μεταξύ οι αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν μειώσει την αγροτική παραγωγή κατά ένα τρίτο από το 1961, περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου.

Ήδη κάποιες περιοχές της Σομαλίας αναμένεται να πληγούν από λιμό αργότερα φέτος καθώς επιδεινώνεται η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής, προειδοποίησε ο ΟΗΕ τη Δευτέρα. Παρά τις προκλήσεις αυτές, η Αφρική λαμβάνει μόλις το 12% της χρηματοδότησης που χρειάζεται για να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Climate Policy Institute.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η έκθεση δημοσιεύθηκε σε μια περίοδο που η Αφρική ζηταεί από τις χώρες που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη.