Η φετινή επέλαση του El Niño αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από την απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας και την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.
.
Αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους Financial Times, η φυσική διακύμανση της θερμοκρασίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, γνωστή ως Ελ Νίνιο, προβλέπεται να φέρει μήνες ακραίας ζέστης σε τμήματα της Νότιας Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής, καθώς και ισχυρές βροχοπτώσεις στις Άνδεις.
Το φαινόμενο διαταράσσει συνήθως τους κύκλους των καλλιεργειών και είναι πιθανό να επιφέρει περαιτέρω πιέσεις στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και στις τιμές, στον απόηχο των έντονων βροχοπτώσεων που ανάγκασαν την Ινδία να απαγορεύσει τις εξαγωγές λευκού ρυζιού και αλλά και του βομβαρδισμού τερματικών σταθμών σιτηρών στην Ουκρανία από τη Ρωσία.
Τα τρία αυτά σοκ ενδέχεται -λειτουργώντας συνδυαστικά- να ενισχύσουν τις προσδοκίες των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό στις φτωχότερες χώρες, όπου τα τρόφιμα αποτελούν συνήθως περίπου το 30% των τυπικών δαπανών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες – ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Αυτό το ντόμινο θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκαλώντας μεταβλητότητα στις τοπικές αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων κόντρα στις εκτιμήσεις για μειώσεις των επιτοκίων αργότερα φέτος.
Ωστόσο, οι «εφησυχασμένοι» επενδυτές δεν έχουν ακόμη υπολογίσει πώς το κύμα ακραίων καιρικών φαινομένων θα επηρεάσει τις αγορές εμπορευμάτων και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, προειδοποιεί η Zanna Aleksahhina, αναλύτρια σιτηρών στον όμιλο έρευνας εμπορευμάτων Mintec. «Κοιτάμε με ανυπομονησία τις μετεωρολογικές προβλέψεις δύο έως έξι εβδομάδες μπροστά, θα είναι κρίσιμες. Αλλά η αγορά δεν θέλει να συνυπολογίσει αυτό το είδος κινδύνου ακόμη», δήλωσε.
Οι κινήσεις της Ινδίας και της Ρωσίας έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO των Ηνωμένων Εθνών μειώθηκε κατά 26% μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουνίου, αλλά αυξήθηκε 1,3% τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές φυτικών ελαίων εκτινάχθηκαν κατά 12,1%. Οι διεθνείς τιμές σιταριού αυξήθηκαν 1,6%, σημειώνοντας την πρώτη μηνιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο, ενώ ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού FAO All Rice αυξήθηκε 2,8%, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Τα παγκόσμια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο έχουν αυξηθεί περίπου στα 3.500 δολάρια ανά τόνο, από 2.400 δολάρια πριν από ένα χρόνο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. «Το Ελ Νίνιο αυξάνει τον κίνδυνο για τις καλλιέργειες το επόμενο έτος», δήλωσε ο Jonathan Haines, ανώτερος αναλυτής έρευνας στην Gro-Intelligence.
«Το Ελ Νίνιο τείνει να κορυφώνεται από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, αλλά οι επιπτώσεις για τον πληθωρισμό των τροφίμων, τους δημοσιονομικούς προϋπολογισμούς, τη νομισματική πολιτική, το ΑΕΠ και το εμπόριο, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές, διαρκούν περισσότερο», δήλωσε η Laura Sanchez, επικεφαλής της έρευνας μετοχών βιωσιμότητας για την Αμερική στη Morgan Stanley.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times