Την ετοιμότητα των τραπεζών να αντέξουν μια πιθανή αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών, εν μέσω της πρωτοφανούς έλλειψης ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προσπαθεί να αποφύγει τα χειρότερα.
.
Τον προηγούμενα μήνα, η Φρανκφούρτη ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αναλύσουν λεπτομερώς τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης -και δη, του σεναρίου διακοπής των ροών φυσικού αερίου- στις δραστηριότητές τους
Οι απαντήσεις αναμένεται να σταλούν στα κεντρικά της ΕΚΤ στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις έως τα τέλη του μήνα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Οι προκαταρκτικές κινήσεις της ΕΚΤ έρχονται να «απαντήσουν» στις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου, ενόσω η Ρωσία απειλεί να διακόψει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Οι απώλειες των τραπεζών, όσο κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση, είναι βέβαιο ότι θα μεγαλώνουν. Και γι’ αυτό τον λόγο οι διοικήσεις ήδη σκέφτονται τι θα κάνουν με τα φετινά μερίσματα.
Οι εποπτικές αρχές, από την πλευρά τους, θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο τραπεζικός τομέας έχει επαρκή αποθέματα, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα πιθανό κύμα χρεοκοπιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση στον ενεργειακό κλάδο.
Ένας άλλος τομέα προβληματισμός συνίσταται στην αγορά των ενεργειακών παραγώγων, αν και ένας μικρός αριθμός τραπεζών δραστηριοποιείται σ’ αυτή την αγορά.
Τους προηγούμενους μήνες, ο επικεφαλής επόπτης της ΕΚΤ, Andrea Enria, είχε ζητήσει από τις τράπεζες να αξιολογήσουν πλήρως τα κεφαλαιακά επίπεδα, ενσωματώνοντας όλα τα πιθανά μακροοικονομικά σενάρια.
Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις είναι καθησυχαστικές, με τον επικεφαλής των τραπεζικών εποπτικών αρχών (BaFin), Mark Branson να διαβεβαιώνει ότι το σύστημα παραμένει εύρωστο. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν επαρκή επίπεδα κεφαλαίων, προκειμένου να συνεχίσουν να στηρίζουν τους δανειολήπτες.