Τις λιγότερες ασφάλειες στον αναπτυγμένο κόσμο έχουν πραγματοποιήσει οι Ευρωπαίοι έναντι ορισμένων τύπων ακραίων καιρικών φαινομένων και άλλων φυσικών καταστροφών, μια κατάσταση που γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική καθώς η ήπειρος υποφέρει από ένα καλοκαίρι καταστροφικής ζέστης, πυρκαγιών και ξηρασίας.
.
Τους τελευταίους μήνες, πυρκαγιές κατέστρεψαν περιουσίες στην Ελλάδα, η λειψυδρία κατέστρεψε την παραγωγή ντομάτας και φράουλας στην Ισπανία και η χαμηλή στάθμη των υδάτων διέκοψε τη ναυσιπλοΐα κατά μήκος του Ρήνου, μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές αρτηρίες της ηπείρου. Οι ζημιές έχουν αντίκτυπο, καθώς σχεδόν το 90% των ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν καλύφθηκε από την ασφάλιση, σύμφωνα με την Munich Re, έναν από τους μεγαλύτερους αντασφαλιστές στον κόσμο.
«Πρέπει να προσαρμοστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ο Thomas Blunck, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Munich Re, σε δήλωσή του. «Αυτό φαίνεται έντονα από τα στοιχεία ζημιών για το πρώτο εξάμηνο του 2023».
Η Ευρώπη θερμαίνεται με ταχύτερους ρυθμούς από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με την ήπειρο να κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση μετά την Αφρική το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είχε το 57% των άμεσων ζημιών της ανασφάλιστο, σε σύγκριση με το 24% στη Βόρεια Αμερική.
Οι ζημιές σε παγκόσμιο επίπεδο την περίοδο Ιανουάριος - Ιούλιος ανήλθαν στα 110 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των 98 δισ. δολαρίων για αυτή την περίοδο την τελευταία δεκαετία.
Στην Ευρώπη, ωστόσο, «η πρόκληση είναι η οικονομική προσιτότητα της ασφάλισης και όχι η διαθεσιμότητά της», δήλωσε ο Ernst Rauch, στέλεχος της Munich Re, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.
Οι φυσικές καταστροφές περιλαμβάνουν σεισμούς καθώς και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, καταιγίδες και ξηρασία που γίνονται όλο και πιο συχνά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, οι ασφαλιστικές αποσύρονται από ιδιαίτερα εκτεθειμένες περιοχές.
Ενώ οι φτωχότερες χώρες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, τα πλουσιότερα κράτη δεν είναι άτρωτα. Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία της για το κενό προστασίας στις ΗΠΑ, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αποσύρονται από τα συμβόλαια ιδιοκτησίας κατοικιών σε ευάλωτες περιοχές. Στη Νέα Ζηλανδία, η κυβέρνηση προσφέρεται να εξαγοράσει τους ιδιοκτήτες σπιτιών σε περιοχές υψηλού κινδύνου σε μια νέα διαδικασία που ονομάζεται «ελεγχόμενη υποχώρηση».
Ο σεισμός του Φεβρουαρίου που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία -χώρες που η Munich Re κατατάσσει στην Ευρώπη- αντιστοιχούσε σε μεγάλο μέρος των 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων ζημιών της περιοχής που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές το πρώτο εξάμηνο του 2023. Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες στην Ιταλία και την ανατολική Ευρώπη, καθώς και η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ισπανία είχαν ως αποτέλεσμα πρόσθετο κόστος.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Οι ζημιές σε παγκόσμιο επίπεδο την περίοδο Ιανουάριος - Ιούλιος ανήλθαν στα 110 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των 98 δισ. δολαρίων για αυτή την περίοδο την τελευταία δεκαετία.