ΕΚΤ: Απαιτούνται περισσότερες πράσινες επενδύσεις

Body

Σύμφωνα με νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μην έχει αρκετή δημόσια χρηματοδότηση για να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα αργότερα αυτή τη δεκαετία. Αυτό το χρηματοδοτικό κενό εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους.

.

Η ΕΕ στοχεύει να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, αλλά αυτό θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις, με κινητήρια δύναμη κυρίως τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα συμπληρωθούν από δημόσια κίνητρα, που κυμαίνονται από την άμεση χρηματοδότηση έως τα φορολογικά φρένα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι πράσινες επενδύσεις είναι ήδη πολύ λίγες για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για το κλίμα το 2030, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται ακόμη περισσότερες επενδύσεις αργότερα και συνεπάγεται υψηλότερο κόστος μετάβασης, αναφέρει το έγγραφο.

Ενώ υπάρχει η απαραίτητη δημόσια χρηματοδότηση για το τρέχον και το επόμενο έτος, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κενό από το 2027, το οποίο ενδεχομένως να επιδεινωθεί από την ανάγκη των κυβερνήσεων να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έλαβαν από το ταμείο της Επόμενης Γενιάς της ΕΕ, το πακέτο ανάκαμψης του μπλοκ μετά την Covid-19.

«Ένα αξιοσημείωτο έλλειμμα δημόσιων πόρων της ΕΕ μπορεί να υλοποιηθεί μετά τη λήξη του (μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας) στο τέλος του 2026, το οποίο αυξάνεται σε περίπου 54 δισεκατομμύρια ευρώ (55,49 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2030», αναφέρει η μελέτη, η οποία δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα τις απόψεις της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το μερίδιο του δημόσιου τομέα στις πρόσθετες επενδυτικές ανάγκες που σχετίζονται με το κλίμα θα ανέλθει σε περίπου 83 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2030.

Ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις μπορεί να παράσχουν μέρος των χρημάτων που λείπουν, θα επιβαρυνθούν με την υποχρέωση να επιστρέψουν 175 δισεκατομμύρια ευρώ από τα Ταμεία της ΕΕ επόμενης γενιάς μεταξύ 2028 και 2035, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το μερίδιο του δημόσιου τομέα στις πρόσθετες επενδυτικές ανάγκες που σχετίζονται με το κλίμα θα ανέλθει σε περίπου 83 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2030.