Το 2026 θα εγκαινιαστεί η πρώτη φάση της επένδυσης που αφορά στην ανάπλαση της ΔΕΘ και την μετατροπή της σε ένα πράσινο βιοκλιματικό χώρο που θα στεγάζει εκθεσιακούς χώρους και θα διαθέτει ένα μεγάλο πάρκο ελεύθερης πρόσβασης στους δημότες της πόλης. Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Ηelexpo, Τάσος Τζήκας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της τεχνολογικής έκθεσης Beyond 2023 μίλησε για την επένδυση ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ.
.
Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 300 εκατ., αντί 220 εκατ. όπως όριζε ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου, λόγω των αυξημένων τιμών όπως σ αυτές προέκυψαν μετά την πανδημία. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με σύμπραξη δημοσίου, της ΔΕΘ, ιδιώτη επενδυτή και τραπεζικού δανεισμού. Το χρονοδιάγραμμα του έργου περιλαμβάνει ότι το εντός του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα δημοπρατηθεί το έργο για την προσέλκυση ιδιώτη επενδυτή, που αφορά παραχώρηση για 35 χρόνια.
Εντός του 2025 θα ξεκινήσει η κατεδάφιση των παλαιών κτηρίων εκτός του Πύργου του ΟΤΕ, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της πόλης. Το 2026 θα γίνουν τα εγκαίνια καθώς αναμένεται μα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρώτου κτηρίου.
Το σύνολο του έργου αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2028. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πράσινο φως για την κατεδάφιση των κτηρίων δόθηκε μετά την την απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας ΡΟΗ Υπουργείου Πολιτισμού καθώς κανένα κτίσμα δεν χαρακτηρίστηκε ως νεότερο μνημείο.
Βιοκλιματικό έργο
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του έργου βασίζεται αυστηρά στις αρχές της βιωσιμότητας και της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, καθώς πρώτο βασικό μέλημα της ΔΕΘ είναι να μετατρέψει την μέχρι πρότινος «γκρι» περιοχή σε ενα πράσινο πνεύμονα για την πόλη. Να σημειωθεί ότι η περιβαλλοντική μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα, όλα τα κτήρια θα είναι πράσινα θα έχουν φωτοβολταϊκά στη στέγη για αυτοπαραγωγή τα οποία θα καλύπτουν σε ισχύ το 70% της ενέργειας που θα καταναλώνει το πάρκο ενώ ιδιαίτερα έμφαση θα δοθεί στην εξοικονόμηση νερού. «Το 50% της κατανάλωσης νερού θα προέρχεται από βρόχινο νερό, προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους» σχολίασε ο κ. Τζήκας.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το 55% της συνολικής έκτασης της ΔΕΘ θα μετατραπεί σε πάρκο το οποίο θα παραδοθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης για να το επισκέπτονται οι δημότες. «Είναι μεγάλης σημασίας η ανάπλαση καθώς μέχρι σήμερα πρόκειται για ένα καθαρά εκθεσιακό πάρκο με μηδέν πράσινο. Μετά την ανάπλαση ο χώρος θα είναι μια «πράσινη» ανάσα για τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Εντός του 2025 θα ξεκινήσει η κατεδάφιση των παλαιών κτηρίων εκτός του Πύργου του ΟΤΕ, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της πόλης. Το 2026 θα γίνουν τα εγκαίνια καθώς αναμένεται μα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρώτου κτηρίου.