Ένας αυξανόμενος κατάλογος θεσμικών επενδυτών στην Ευρώπη ξεφορτώνεται μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα χαρτοφυλάκιά τους, σε μια κίνηση που, όπως λένε, μειώνει τον κίνδυνο να καταλήξουν σε περιττά περιουσιακά στοιχεία και οικονομικές απώλειες.
,
Το τελευταίο που το κάνει αυτό είναι το PFA, το μεγαλύτερο εμπορικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Δανίας με περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Ο επενδυτής μόλις ξεφορτώθηκε τη συμμετοχή του στη Shell ύψους 170 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ με βάση την εκτίμηση ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες της εταιρείας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ανησυχητικά χαμηλές.
"Υπήρχε μια κραυγή προς αυτούς να συμμετάσχουν περισσότερο στη μετάβαση", λέει ο Rasmus Bessing, επικεφαλής των επενδύσεων ESG και συνδιευθυντής επενδύσεων στο PFA. "Αλλά ειδικά τον τελευταίο χρόνο περίπου, λίγο περισσότερο ίσως", η Shell έχει σηματοδοτήσει ότι θέλει να "ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση", είπε.
Εκπρόσωπος της Shell αναφέρθηκε σε σχόλιο του διευθύνοντος συμβούλου Wael Sawan στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας στις 21 Μαΐου, όταν δήλωσε ότι οι μέτοχοι "υποστήριξαν σθεναρά" τη στρατηγική της. "Η εστίασή μας στις επιδόσεις, την πειθαρχία και την απλούστευση μας επιτρέπει να επενδύουμε στην παροχή της ενέργειας που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα και να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση του ενεργειακού συστήματος χαμηλών εκπομπών άνθρακα του μέλλοντος".
Tην ίδια ώρα, το Stichting Pensioenfonds ABP, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ευρώπης με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους περίπου 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, δήλωσε τον Μάιο ότι αποχώρησε από όλα τα περιουσιακά του στοιχεία σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα - ένα χαρτοφυλάκιο που είχε αξία περίπου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Στη Γαλλία, οι νέες απαιτήσεις για βιώσιμες επενδύσεις σημαίνουν ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούν το σήμα θα πρέπει να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία ορυκτών καυσίμων, μια εξέλιξη που θα πλήξει εταιρείες όπως η TotalEnergies και η Shell.
Οι επικριτές των παραπάνω κινήσεων υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων μπορούν απλώς να στραφούν σε λιγότερο ευσυνείδητους χρηματοδότες, με λιγότερες πιθανότητες πράσινης δέσμευσης. Σημειώνουν επίσης ότι είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ του φυσικού αερίου - το οποίο μπήκε ακόμη και στην πράσινη ταξινόμηση της ΕΕ - και του άνθρακα και του πετρελαίου, τα οποία έχουν πολύ υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ο επενδυτής μόλις ξεφορτώθηκε τη συμμετοχή του στη Shell ύψους 170 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ με βάση την εκτίμηση ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες της εταιρείας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ανησυχητικά χαμηλές.