Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οικοδεσπότης της περσινής συνόδου κορυφής COP28 για το κλίμα, δια μέσω του σουλτάνου Αλ Τζαμπέρ, κάλεσαν την Τρίτη τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
.
«Πρέπει τώρα να μετατρέψουμε μια άνευ προηγουμένου συμφωνία σε άνευ προηγουμένου δράση και αποτελέσματα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της COP28 Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ. Υπενθυμίζεται ότι στις εντατικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Δεκεμβρίου οι χώρες συμφώνησαν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το ζητούμενο τώρα είναι το κάθε κράτος να καταστρώσει σχέδιο για το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Οι χώρες πρέπει να επικαιροποιήσουν τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γνωστά ως εθνικά καθορισμένες συνεισφορές ή NDCs, δήλωσε ο Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος ηγείται επίσης της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στο Παρίσι.
Η συμφωνία-ορόσημο του 2015 στο Παρίσι, με την οποία οι χώρες δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7F) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, απαιτεί από τις χώρες να επικαιροποιούν τις ΕΔΑ τους κάθε πέντε χρόνια. Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα ΗΑΕ δήλωσαν ότι θα δημιουργήσουν μια «τρόικα» με το Αζερμπαϊτζάν και τη Βραζιλία, τους οικοδεσπότες των επόμενων δύο συνόδων κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, για να πιέσουν τις χώρες να θέσουν φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών πριν από την επόμενη προθεσμία του 2025.
«Όλοι πρέπει να έχουν ένα σχέδιο, και αυτό δεν είναι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα», δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι στην εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης του ΙΕΑ, η οποία συγκέντρωσε ηγέτες του κλίματος και της ενέργειας για να συζητήσουν δράσεις μετά την COP28.
Η συμφωνία-ορόσημο του 2015 στο Παρίσι, με την οποία οι χώρες δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7F) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, απαιτεί από τις χώρες να επικαιροποιούν τις ΕΔΑ τους κάθε πέντε χρόνια.