ρύπανση

Αναζητά πηγές ρύπανσης από πλαστικό στα πιο απίθανα μέρη - Η… «Ντετέκτιβ πλαστικού», Ίμοτζεν Νάπερ

Τι σχέση έχουν τα μικροπλαστικά με τα προϊόντα περιποίησης προσώπου; Πώς ρυπαίνουμε τη Γη απλώς φορώντας ή πλένοντας τα ρούχα μας; Μια... «Ντετέκτιβ πλαστικού», η Βρετανή επιστήμονας και εξερευνήτρια του «National Geographic», Ίμοτζεν Νάπερ, εντοπίζει απροσδόκητες πηγές ρύπανσης από πλαστικά και κάνει αγώνα για τον περιορισμό τους. 

.

Πώς γίνεται μια εταιρεία με καλή αξιολόγηση ESG να ρυπαίνει;

Οι εταιρείες που αξιολογούνται με υψηλές βαθμολογίες σε ευρέως αποδεκτούς περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς δείκτες ρυπαίνουν εξίσου πολύ με τις εταιρείες που αξιολογούνται με χαμηλές βαθμολογίες.

.

Αυτή η στρεβλή έλλειψη συσχέτισης ισχύει ακόμη και αν η ένταση άνθρακα των εταιρειών - οι εκπομπές άνθρακα ανά μονάδα εσόδων ή κεφαλαιοποίησης της αγοράς - συγκριθεί αποκλειστικά με την περιβαλλοντική τους αξιολόγηση, σύμφωνα με την Scientific Beta, πάροχο δεικτών και συμβουλευτική εταιρεία.

Γαλλία: "Πρωτοφανής" καταδίκη του κράτους να αποζημιώσει θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Το γαλλικό κράτος καταδικάσθηκε για πρώτη φορά να αποζημιώσει θύματα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, καθώς το δικαστήριο αποφάνθηκε πως δύο παιδιά ασθένησαν εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της υπέρβασης των ορίων ρύπανσης στην περιφέρεια του Παρισιού.

.

"Αυτές οι δύο αποφάσεις είναι πρωτοφανείς και σημαντικές", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσουά Λαφόργκ, δικηγόρος των οικογενειών, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της εφημερίδας Le Monde. "Για πρώτη φορά στη Γαλλία αποζημιώνονται θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης".

«Να κλείσει η βρύση»: Έκθεση του ΟΗΕ για την καλπάζουσα ρύπανση

Να κλείσει η βρύση» ονομάζεται ο οδικός χάρτης που δημοσιεύεται από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και αναφέρεται στο τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η καλπάζουσα ρύπανση: ο κόσμος να υποδιπλασιάσει τα πλαστικά μίας χρήσης και να υιοθετήσει μαζικά το τρίπτυχο «επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και διαφοροποίηση».

.

Δίχως, ωστόσο, να γίνεται σαφής παγκόσμιος στόχος μείωσης της παραγωγής των πλαστικών προϊόντων αυτών.

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου «πνίγεται» στα σκουπίδια

Viral έχει γίνει τις τελευταίες ώρες μία φωτογραφία που δείχνει το Ναυάγιο της Ζακύνθου, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και διάσημες παραλίες του κόσμου, να «πνίγεται» στα σκουπίδια.

.

ΟΗΕ: Η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλεί περισσότερους θανάτους από την COVID

Η ρύπανση που προέρχεται από κράτη και επιχειρήσεις προκαλεί παγκοσμίως περισσότερους θανάτους σε σχέση με την COVID-19, σύμφωνα με περιβαλλοντική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και κάνει έκκληση για "άμεση και φιλόδοξη δράση" προκειμένου να απαγορευτούν ορισμένα τοξικά χημικά.

EMISSION: Πλατφόρμα παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από Space Hellas

Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό έργο EMISSION από τη Space Hellas, συντονιστή του έργου και τους συμμετέχοντες φορείς, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, DRAXIS Περιβαλλοντική και ΕΝCO.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Space Hellas, το έργο EMISSION αφορά στην ανάπτυξη πληροφοριακής πλατφόρμας παρακολούθησης και καταγραφής των συνθηκών ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικό περιβάλλον έξυπνης πόλης, μέσω ασύρματου δικτύου αισθητήρων.

Μετά την Shell η Friends of Earth βάζει τώρα στο στόχαστρο και άλλες ρυπογόνες εταιρίες

Έπειτα από τη δικαστική νίκη της έναντι της Shell, η οποία υποχρεώθηκε να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα από τις δραστηριότητές της, περιβαλλοντική οργάνωση στην Ολλανδία απειλεί να μηνύσει ακόμα 29 πολυεθνικές σε περίπτωση που δεν κάνουν το ίδιο.

Η οργάνωση Milieudefensie, ολλανδικό σκέλος της Friends of the Earth, πέτυχε μεγάλη νίκη τον περασμένο Μάιο, όταν η ολλανδική δικαιοσύνη έκανε δεκτή τη προσφυγή κατά τη Shell και υποχρέωσε την εταιρεία να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 45% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Μειώθηκαν στην ΕΕ οι θάνατοι από ατμοσφαιρική ρύπανση

Τουλάχιστον 307.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ατμοσφαιρική ρύπανση το 2019, αλλά ο αριθμός αυτός-αν και ιδιαίτερα ανησυχητικός –είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η έρευνα έδειξε πάντως ότι περισσότερες από τις μισές από αυτές τις ζωές θα μπορούσαν να σωθούν εάν οι 27 χώρες μέλη είχαν εκπληρώσει τους νέους στόχους που έθεσε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

ΠΟΥ: Η τήρηση των ανώτατων ορίων ρύπων του αέρα θα έσωζε χιλιάδες ζωές

Οι πόλεις της Ευρώπης θα μπορούσαν κάθε χρόνο να αποφεύγουν 114.000 πρόωρους θανάτους -περίπου 58.000 από τα μικροσωματίδια και 56.000 από το διοξείδιο του αζώτου- αν υιοθετούσαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα ανώτατα όρια, που δόθηκαν στη δημοσιότητα φέτος τον Σεπτέμβριο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, η οποία περιλαμβάνει εκτιμήσεις και για το όφελος που θα είχαν οι ελληνικές πόλεις αν εφάρμοζαν τα νέα αυστηρότερα όρια για τη ρύπανση του αέρα.