Το 90% των εταιρειών δεν έχουν φτάσει ούτε στα μισά του δρόμου για να ανταποκριθούν στις θεμελιώδεις κοινωνικές προσδοκίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρεπή εργασία και την ηθική συμπεριφορά. Οι προσπάθειες όμως για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εμφανείς μεταξύ του κορυφαίου 10% των εταιρειών.
Οι 2.000 εταιρείες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς απασχολούν άμεσα περίπου 95 εκατομμύρια εργαζομένους και εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερους έμμεσα μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού τους. Αυτή η μεγάλη επιρροή έρχεται και με μεγάλη ευθύνη στο να αγκαλιάσει τις τεράστιες δυνατότητες στο να οδηγήσει θετικές αλλαγές στις ζωές πολλών ανθρώπων. Ωστόσο, το Social Benchmarkδείχνει ότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες αποτυγχάνουν να επιδείξουν τις θεμελιώδεις αρχές της φροντίδας και του σεβασμού για τους ανθρώπους ή τον τρόπο με τον οποίο η δικαιοσύνη, η ένταξη και η ισότητα ενσωματώνονται στις επιχειρηματικές τους πρακτικές.
Οι εταιρείες κατά μέσο όρο δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ένα τέταρτο των αρμοδιοτήτων τους για να διατηρήσουν την κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά σε οποιονδήποτε από τους τρεις τομείς μέτρησης. Το 90% των 2.000 εταιρειών που αξιολογήθηκαν δεν έχουν φτάσει ούτε στα μισά του δρόμου για να ανταποκριθούν στις θεμελιώδεις κοινωνικές προσδοκίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρεπή εργασία και την ηθική συμπεριφορά.
Ανησυχητικά, πάνω από το 30% των εταιρειών βαθμολογούν μεταξύ των 0 και 2 πόντους από τους 20 συνολικά πιθανούς βαθμούς, υποδηλώνοντας ελάχιστη έως καθόλου αναγνώριση του αντίκτυπού τους στη ζωή των ανθρώπων. Είναι ολοένα και πιο εμφανές ότι ο ιδιωτικός τομέας αγνοεί τον κρίσιμο ρόλο του στη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας. «Στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης κόστους ζωής και των αυξανόμενων ανισοτήτων, αυτό το χάσμα είναι ακόμη πιο ανησυχητικό».
• Εξετάζοντας το κορυφαίο 10% που ξεπερνά το μισό του σημείου αναφοράς στο Social Benchmark, είναι προφανές ότι αυτές οι εταιρείες υψηλότερων επιδόσεων καταβάλλουν συντονισμένη προσπάθεια για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε εταιρεία έχει εφαρμόσει τουλάχιστον ένα βήμα της διαδικασίας δέουσας επιμέλειας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση πιθανών και πραγματικών κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός των λειτουργιών και των αλυσίδων εφοδιασμού μιας εταιρείας.
• Επιπλέον, το 94% αυτών των εταιρειών έχουν υιοθετήσει δεσμεύσεις για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περισσότερο από το 70% εντοπίζει και/ή συνεργάζεται με ενδιαφερόμενα μέρη των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα επηρεάστηκαν ή ενδέχεται να επηρεαστούν από τις δραστηριότητές τους.
Συνολικά, αυτές οι εταιρείες δείχνουν ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κατανόηση του αντικτύπου τους στους ανθρώπους είναι θεμελιώδης για την υποστήριξη της κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς.
Οι περισσότερες από τις 2.000 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου 10%, βαθμολογούνται με κακή βαθμολογία σε θεμελιώδεις πτυχές της αξιοπρεπούς εργασίας. Σχεδόν όλες οι εταιρείες (98%) αποτυγχάνουν να αποκαλύψουν τη διαφορά αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων μεταξύ των εργαζομένων σε όλες τις χώρες λειτουργίας τους. Επιπλέον, το 95% των εταιρειών δεν δημοσιεύουν τα δεδομένα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους, όπως τον αριθμό και το ποσοστό των τραυματισμών και των θανάτων που σχετίζονται με την εργασία. Όσον αφορά την εταιρική ηθική συμπεριφορά, σχεδόν το 65% των εταιρειών αποτυγχάνουν να δεσμευτούν δημόσια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων και των καταναλωτών τους και το 96% των εταιρειών δεν δημοσιεύουν μια δήλωση σχετικά με τους τύπους πληροφοριών που συλλέγουν, μοιράζονται ή έχουν πρόσβαση. Όσον αφορά τα βασικά στοιχεία της υπεύθυνης φορολογίας, πάνω από το 90% των 2.000 εταιρειών δεν αποκαλύπτουν τις πληρωμές φόρου εισοδήματος για κάθε δικαιοδοσία στην οποία κατοικούν.
«Συνολικά, ενώ οι 2.000 εταιρείες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανισότητας και της φτώχειας, το κοινωνικό σημείο αναφοράς αποκαλύπτει σημαντικές ελλείψεις». Καθώς πλησιάζει η προθεσμία της καταλυτικής ημερομηνίας του 2030 για την επίτευξη των SDG’s, η ανεπαρκής απόδοση του ιδιωτικού τομέα και η έλλειψη διαφάνειας σε βασικά ζητήματα, ιδιαίτερα εν μέσω αυξανόμενων ανισοτήτων, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερους κανονισμούς και συλλογική δράση για να διασφαλιστεί η ουσιαστική συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις κοινωνικές προκλήσεις.
https://www.worldbenchmarkingalliance.org/publication/social/rankings/
2.000 εταιρείες αξιολογήθηκαν σε σχέση με το Πλαίσιο Κοινωνικού Μετασχηματισμού τους, το οποίο περιγράφει τις θεμελιώδεις κοινωνικές προσδοκίες των εταιρειών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παροχή και την προώθηση αξιοπρεπούς εργασίας και την ηθική συμπεριφορά.
Ο κ. Γιάννης Έξαρχος είναι Chief Sustainability Officer at JE Consulting Group.