Αν είστε επενδυτής που ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή, πιθανότατα είστε ήδη κάτοχος ενός βιώσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου. Ίσως επικεντρώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ή ίσως εξετάζει την κυκλική οικονομία ή τα ηλεκτρικά οχήματα.
Οι επενδυτές γνωρίζουν αυτά τα ζητήματα εδώ και καιρό, φυσικά, και η αγορά των βιώσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων έχει εκραγεί σε σημείο που οι ρυθμιστικές αρχές παρεμβαίνουν για να ξεχωρίσουν τι είναι πράσινο και τι όχι.
Υπάρχει όμως ένα νέο καυτό θέμα στη βιωσιμότητα, που συχνά αναφέρεται ως η άλλη πλευρά του νομίσματος της κλιματικής αλλαγής: η βιοποικιλότητα.
Περίπου ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση (γνωρίζουμε μόνο 1,5 εκατ. είδη, αν και πιθανώς υπάρχουν εκατομμύρια περισσότερα), πολλά από αυτά εντός δεκαετιών, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (Ipbes). Από το 2018, τα μεγέθη των πληθυσμών των ειδών είχαν μειωθεί κατά 69% κατά μέσο όρο από μόλις το 1970, σύμφωνα με τον δείκτη "Ζωντανός πλανήτης" του WWF.
Ο κύριος ένοχος δεν είναι η κλιματική αλλαγή, αν και είναι μεγάλη, αλλά οι αλλαγές στη χρήση της γης και της θάλασσας, ιδίως η αποψίλωση των δασών. Η ρύπανση, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών φαρμάκων και των πλαστικών στους ωκεανούς, είναι ένας άλλος παράγοντας, ενώ τα χωροκατακτητικά ξένα είδη έχουν συμβάλει σχεδόν στο 40% όλων των εξαφανίσεων ζώων από τον 17ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των ιθαγενών πουλιών του νησιού Γκουάμ στον Ειρηνικό, τα οποία εξαφανίστηκαν μετά την εισαγωγή του καφέ φιδιού του δέντρου.
Μια διάσκεψη του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο (που ονομάστηκε με σύγχυση COP15, αλλά διαχωρίστηκε από την πιο γνωστή διάσκεψη COP26 για το κλίμα, καθώς επικεντρώθηκε στη βιοποικιλότητα) συμφώνησε σε ορισμένους στόχους έως το 2030, μεταξύ των οποίων η μείωση των αποβλήτων τροφίμων στο μισό, η περικοπή των κρατικών επιδοτήσεων που ενθαρρύνουν την απώλεια της βιοποικιλότητας και η διεύρυνση της προστασίας των περιοχών με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα.
Ο κλάδος της διαχείρισης κεφαλαίων έλαβε υπόψη του. Ένα κύμα ταμείων βιοποικιλότητας έχει ξεπηδήσει τον τελευταίο χρόνο για να αντιμετωπίσει υποτίθεται αυτό το ζήτημα. Η Morningstar, ο πάροχος δεδομένων, μετράει 19 τέτοια κεφάλαια - πολλά από τα οποία είναι ηλικίας μικρότερης του ενός έτους, χωρίς να υπάρχουν ακόμη σημαντικά στοιχεία απόδοσης.
Όμως, καθώς ο τομέας βρίσκεται στα σπάργανα, οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στον τρόπο μέτρησης της βιοποικιλότητας. Ένα πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά αδιάσειστα δεδομένα για τη βιοποικιλότητα που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιλογή μετοχών.
Η Alix Chosson, αναλύτρια ESG στην Candriam, λέει ότι η έλλειψη κανονισμών και συμφωνίας για τις σωστές μετρήσεις μπορεί να δυσχεράνει την ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας στις εταιρικές στρατηγικές. "Η COP15 έφερε κάποια γενική δέσμευση και καλές προθέσεις, αλλά ούτε κατά διάνοια αυτό που έφερε η COP21 για το κλίμα", λέει. Ενώ η κλιματική αλλαγή έχει ως μέτρο τις εκπομπές άνθρακα, η βιοποικιλότητα είναι ένα ευρύτερο ζήτημα και μπορεί να περιλαμβάνει είδη, έδαφος και νερό, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
Ορισμένοι αναλυτές χρησιμοποιούν μια μέθοδο που ονομάζεται "μέση αφθονία ειδών", ή MSA, η οποία προσπαθεί να μετρήσει ποια είναι τα πραγματικά επίπεδα βιοποικιλότητας ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να είναι. Αν το πάρουμε χονδροειδώς, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα ταμεία επενδύουν μόνο σε τομείς που δεν είχαν ποτέ μεγάλο αντίκτυπο στην MSA: μετοχές τεχνολογίας, για παράδειγμα, ή γραφεία.
Ο δείκτης Euronext ESG Eurozone biodiversity leaders PAB, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τη MSA ως ένα από τα εργαλεία του για την επιλογή εταιρειών για τον δείκτη. Το αποτέλεσμα: οι 10 κορυφαίες συμμετοχές κυριαρχούνται από μετοχές τεχνολογίας και καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των Michelin, Unilever, Pernod Ricard και του ομίλου πολυτελείας Kering.
Ο Tom Atkinson, ο οποίος διαχειρίζεται το ταμείο Βιοποικιλότητας της Axa, έχει έναν εναλλακτικό τρόπο χρήσης των υφιστάμενων μετρήσεων: λέει ότι μια κακή βαθμολογία MSA μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για δέσμευση με την εν λόγω εταιρεία - η δέσμευση αποτελεί σημαντικό εργαλείο στο μανίκι των βιώσιμων επενδυτών. Για παράδειγμα, η ομάδα του έχει εμπλακεί με μια εταιρεία χαρτιού και συσκευασίας που χρησιμοποιεί πολλή γη και επομένως έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.
Σε γενικές γραμμές, λέει ότι το ταμείο του προσπαθεί να ακολουθήσει μια "καθαρή" προσέγγιση και δεν ασχολείται με την κλιματική αλλαγή ως τέτοια, καθώς θεωρεί ότι οι επενδυτές έχουν ήδη αυτή την έκθεση σε άλλα ταμεία. Επικεντρώνεται σε τέσσερις τομείς: νερό, γεωργία, ανακύκλωση και ανακύκλωση και βιώσιμα υλικά, και στοχεύει σε παρόχους λύσεων και όχι σε μεγαλοεταιρείες που δίνουν υποσχέσεις για τη βιοποικιλότητα.
Για να συμπεριληφθεί στο ταμείο, μια εταιρεία πρέπει να έχει τουλάχιστον το 20% των εσόδων της που προέρχονται από ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που αντιμετωπίζει ειδικά τη βιοποικιλότητα - γεγονός που οδηγεί στο να αποκλείονται εταιρείες όπως η Unilever, για παράδειγμα. Αυτό προσδίδει επίσης στο ταμείο μια προκατάληψη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει στις κορυφαίες συμμετοχές του τη γεωργική επιχείρηση Deere, την εταιρεία ύδρευσης Xylem και την Darling Ingredients.
Ορισμένα ταμεία βιοποικιλότητας προσπαθούν να ακολουθήσουν μια προσέγγιση συνδυασμού και αντιστοίχισης. Το αμοιβαίο κεφάλαιο βιώσιμης βιοποικιλότητας της Fidelity - που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και εξακολουθεί να είναι μικροσκοπικό με μόλις 5 εκατ. δολάρια - έχει το 75-80% των συμμετοχών του σε αυτό που η διαχειρίστρια Velislava Dimitrova αποκαλεί λύσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Bioceres, η οποία επικεντρώνεται στην παραγωγικότητα των καλλιεργειών και βοηθά τη γεωργική βιομηχανία να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα, η Corteva, η οποία προσφέρει λύσεις καταπολέμησης παρασίτων στους αγρότες που είναι καλύτερες για τη βιοποικιλότητα, και η Bakkafrost, η οποία εκτρέφει σολομό με τρόπο χαμηλού άνθρακα.
Οι υπόλοιπες συμμετοχές της είναι στις λεγόμενες "καλύτερες στην κατηγορία τους" εταιρείες - αυτές που τα καταφέρνουν καλύτερα στην αντιμετώπιση της βιοποικιλότητας από τις αντίστοιχες εταιρείες, ακόμη και αν δεν δραστηριοποιούνται στην παροχή συγκεκριμένων λύσεων. Η Danone και η L'Oréal βρίσκονται στις 10 κορυφαίες συμμετοχές με βάση το γεγονός ότι έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για τη βελτίωση του αποτυπώματος της βιοποικιλότητας. Η κατοχή των καλύτερων εταιρειών στην κατηγορία τους είναι επίσης ένας τρόπος για τα αμοιβαία κεφάλαια βιοποικιλότητας να κατανέμουν τον κίνδυνο: οι εταιρείες που παρουσιάζουν θετικές λύσεις θα είναι πιθανώς μικρότερες και πιο επικίνδυνες από τις αμυντικές μετοχές μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης.
Άλλα ταμεία αισθάνονται άνετα λαμβάνοντας μια μακροπρόθεσμη άποψη εις βάρος του σημαντικού βραχυπρόθεσμου πόνου. Ο Edward Lees, συνδιαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου BNP Paribas Ecosystem Restoration, ασκεί κριτική στα αμοιβαία κεφάλαια που επικεντρώνονται στις καλύτερες εταιρείες της κατηγορίας τους. "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εξετάζουμε μόνο αυτές τις έμμεσες ιστορίες", λέει. Το ταμείο του έχει διάφορες συμμετοχές στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας, από την Darling Ingredients έως την Oatly και τη Salmon Evolution.
Με τις λύσεις για τη βιοποικιλότητα να βρίσκονται ακόμη σε σχετικά πρώιμο στάδιο, οι εταιρείες που επικεντρώνονται σε αυτόν τον τομέα τείνουν να είναι στην καλύτερη περίπτωση μεσαίας κεφαλαιοποίησης και επιδιώκουν την ανάπτυξη, αντί να παρέχουν σταθερά μερίσματα. Το προηγούμενο έτος, με την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού, ήταν δύσκολο για αυτές. Η περίπτωση για αυτές είναι σαφώς μακροπρόθεσμη, με τη ρύθμιση και το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι πιθανό να αυξηθούν, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων υποστηρίζουν ότι η μείωση της αξίας καθιστά την κατάλληλη στιγμή για αγορά.
Το αμοιβαίο κεφάλαιο της BNP Paribas, για παράδειγμα, έχει χάσει σχεδόν 40 τοις εκατό τον τελευταίο χρόνο. Ο Lees λέει ότι ενώ παραμένουν προσηλωμένοι στην ακεραιότητα, κινούνται λίγο πιο πάνω στην καμπύλη της κεφαλαιοποίησης της αγοράς υπό το φως των σημερινών οικονομικών συνθηκών.
Με την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας τη Δευτέρα να έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση, είναι μια καλή στιγμή για τους μικροεπενδυτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εντάξουν αυτά τα κεφάλαια στο χαρτοφυλάκιό τους παράλληλα με τα υπάρχοντα χαρτοφυλάκια για την κλιματική αλλαγή. Και οι επαγγελματίες επενδυτές πρέπει να πιέσουν τις εταιρείες να αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπό τους στη βιοποικιλότητα, ώστε να αναπτυχθούν καλύτερες μετρήσεις.
Με αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, οι επενδυτές θα μπορούσαν να δουν τις πρόσφατες απώλειες αποτίμησης να παρατείνονται για λίγο, καθώς οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής μπορεί να είναι ευμετάβλητες. Επομένως, αυτές οι μετοχές δεν θα ταιριάζουν σε όλους. Αλλά, μακροπρόθεσμα, ο τομέας είναι πιθανό να αναπτυχθεί.
Πηγή: FT
Alice Ross, αρθρογράφος FT.