Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου δεσμεύονται να στηρίξουν την πυρηνική ενέργεια

Body

Δεκατέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου δεσμεύονται να αυξήσουν τη στήριξή τους στην πυρηνική ενέργεια, μια κίνηση που οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία ελπίζουν ότι θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση για ένα νέο κύμα πυρηνικών σταθμών.

.

Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την κλιματική πολιτική Τζον Ποντέστα, ιδρύματα όπως η Bank of America, η Barclays, η BNP Paribas, η Citi, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs θα δηλώσουν ότι υποστηρίζουν τον στόχο που τέθηκε για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα COP28 πέρυσι, να τριπλασιαστεί η παγκόσμια πυρηνική ενεργειακή ικανότητα μέχρι το 2050.

Η δυσκολία και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης των πυρηνικών έργων αποτέλεσε εμπόδιο για τις νέες μονάδες και συνέβαλε σε σημαντική επιβράδυνση στις δυτικές χώρες από τότε που κατασκευάστηκε ένα κύμα αντιδραστήρων στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

«Το γεγονός αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα», δήλωσε ο Γιώργος Μποροβάς, επικεφαλής της πυρηνικής πρακτικής της δικηγορικής εταιρείας Hunton Andrews Kurth και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης. Μέχρι τώρα, είπε, οι τράπεζες δυσκολεύονταν πολιτικά να υποστηρίξουν νέα πυρηνικά έργα, τα οποία συχνά απαιτούσαν την υπογραφή του γραφείου του διευθύνοντος συμβούλου.

«Οι τράπεζες σε επίπεδο ανώτερης διοίκησης έλεγαν απλώς ότι δεν καταλαβαίνουμε τίποτα από πυρηνικά. Ξέρουμε απλώς ότι είναι πολύ δύσκολο, πολύ αμφιλεγόμενο». Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη από τις τράπεζες θα βοηθήσει στην ομαλοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως «μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή» και όχι ως «αναγκαίο κακό».

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να στηρίξουν τα νέα εργοστάσια αυξάνοντας τον άμεσο δανεισμό και τη χρηματοδότηση έργων σε πυρηνικές εταιρείες, οργανώνοντας πωλήσεις ομολόγων ή εισάγοντας εταιρείες σε ιδιωτικά επενδυτικά ή πιστωτικά κεφάλαια.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι εδώ και καιρό διχασμένα ως προς την πυρηνική ενέργεια, λόγω της πολυπλοκότητας της χρηματοδότησης έργων και του υψηλού επιπέδου κινδύνου, αλλά και λόγω των ερωτημάτων σχετικά με το κατά πόσον συμμορφώνεται με τα οργανωτικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πρότυπα διακυβέρνησης. Η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλα πολυμερή ιδρύματα δεν παρέχουν καμία χρηματοδότηση σε πυρηνικά έργα.

Η BNP δήλωσε στους Financial Times ότι δεν υπάρχει «κανένα σενάριο» σύμφωνα με το οποίο ο κόσμος θα μπορούσε να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2050 χωρίς πυρηνική ενέργεια, επικαλούμενη τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Η Barclays δήλωσε ότι συμμετείχε επειδή η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για την ασυνέχεια της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.

Τα περισσότερα από τα πρόσφατα νέα πυρηνικά εργοστάσια στον κόσμο έχουν κατασκευαστεί στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, με επικεφαλής την Κίνα. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει λύση για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους για μηδενική κατανάλωση και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Σουηδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν τη δέσμευση της COP28 για τριπλασιασμό της δυναμικότητας.

Η πυρηνική ενέργεια έχει επίσης αρχίσει να κερδίζει την υποστήριξη της Μεγάλης Τεχνολογίας, η οποία τη θεωρεί ως μια λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων. Την Παρασκευή, η Microsoft ανακοίνωσε μια 20ετή συμφωνία με την Constellation Energy για την επανεκκίνηση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα 835 μεγαβάτ στο Three Mile Island στην Πενσυλβάνια, ο οποίος βρισκόταν σε διαδικασία παροπλισμού. Ο Larry Ellison, συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της Oracle, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η εταιρεία σχεδιάζει ένα τεράστιο κέντρο δεδομένων με «άδειες για τρεις ... μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες».

«Μόλις δείτε αυτές τις [τεχνολογικές] εταιρείες να αρχίζουν να υποστηρίζουν τα λόγια τους επενδύοντας στην πυρηνική ενέργεια μέσω συμβάσεων, τότε είναι που όλα αυτά αρχίζουν να συμβαίνουν», δήλωσε ο James Schaefer, επενδυτικός τραπεζίτης της Guggenheim Securities, η οποία υπογράφει την υπόσχεση.

«Έχουμε συζητήσεις μαζί τους. Ρωτάτε τι κάνουν οι τράπεζες, είναι να συνδέουν τους πελάτες και τους επενδυτές με τους παραγωγούς και τους ιδιοκτήτες αυτής της τεχνολογίας. Η Wall Street θα συνδέσει τις τελείες», πρόσθεσε, λέγοντας ότι “αυτή είναι η στιγμή λίγο πριν από την αυγή” για τη χρηματοδότηση ενός νέου κύματος πυρηνικών σταθμών.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η δυσκολία και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης των πυρηνικών έργων αποτέλεσε εμπόδιο για τις νέες μονάδες και συνέβαλε σε σημαντική επιβράδυνση στις δυτικές χώρες από τότε που κατασκευάστηκε ένα κύμα αντιδραστήρων στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.