Σχεδόν 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν πέρυσι προσπαθώντας να υπερασπιστούν το περιβάλλον

Body

Τουλάχιστον 196 άνθρωποι σκοτώθηκαν πέρυσι επειδή υπερασπίστηκαν το περιβάλλον, ενώ πάνω από το ένα τρίτο των δολοφονιών έλαβε χώρα στην Κολομβία, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

.

Από ακτιβιστές που μίλησαν κατά των έργων εξόρυξης μέχρι κοινότητες ιθαγενών που στοχοποιήθηκαν από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, ένας υπερασπιστής του περιβάλλοντος σκοτώθηκε κάθε δεύτερη μέρα το 2023, σύμφωνα με νέα έκθεση της ΜΚΟ Global Witness.

Η Κολομβία, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ονδούρα ήταν οι πιο θανατηφόρες χώρες για τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα εδάφη και τα οικοσυστήματά τους, αποτελώντας πάνω από το 70% όλων των καταγεγραμμένων δολοφονιών παγκοσμίως.

Η Global Witness δήλωσε ότι συχνά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο άμεσος παράγοντας των δολοφονιών, καθώς πολλοί μένουν ατιμώρητοι, αλλά διαπίστωσε ότι η εξόρυξη ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας πέρυσι με 25 δολοφονίες που σχετίζονται με τη βιομηχανία.

Οι δολοφονίες μειώθηκαν σε 25 στη Βραζιλία πέρυσι από 34 το προηγούμενο έτος. Περισσότεροι από τους μισούς δολοφονηθέντες προέρχονταν από κοινότητες ιθαγενών, ενώ οι δολοφονίες κορυφώθηκαν επί του ακροδεξιού ηγέτη Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Στην Ασία, οι χώρες με τις περισσότερες δολοφονίες ήταν οι Φιλιππίνες, η Ινδία και η Ινδονησία, με 17, πέντε και τρεις δολοφονίες αντίστοιχα πέρυσι.

Μαζί με τις δολοφονίες, η έκθεση αναφέρει ότι οι εξαφανίσεις και οι απαγωγές υπερασπιστών του περιβάλλοντος ήταν συχνές, καθώς και η ευρύτερη ποινικοποίηση των ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η Κολομβία, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ονδούρα ήταν οι πιο θανατηφόρες χώρες για τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα εδάφη και τα οικοσυστήματά τους.