Σχεδόν 100 επιστήμονες από 27 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα Ελλάδας και Κύπρου στη συνάντηση του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή

Body

Η ολομέλεια του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή CLIMPACT και συνάντηση της Επιστημονικής του Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου στον Θόλο Newall του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη.

.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όπου συμμετείχαν με φυσική παρουσία πάνω από 50 επιστήμονες ενώ οι διαδικτυακές συμμετοχές ξεπέρασαν τις 40, παρουσιάστηκε η εξέλιξη της ερευνητικής προσπάθειας, των μελετών και των δράσεων των εξής πυλώνων: 1. «Δεδομένα και Επιστήμη σχετιζόμενη με την Κλιματική Αλλαγή», 2. «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής σε κρίσιμους τομείς της Εθνικής Οικονομίας με έμφαση σε υγεία και ενέργεια», 3. «Εργαλεία για έγκαιρη προειδοποίηση από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής σε υγεία, ενέργεια και υποδομές», όπως και δύο δράσεις του Πυλώνα 4 «Δικτύωση και Διακυβέρνηση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Δικτύου Climpact, ανάμεσα στις πολλές δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του, είναι η εθνική βάση κλιματικών δεδομένων που συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέα, υψηλής ποιότητας δεδομένα από το δίκτυο CLIMPACT, ενισχύοντας την έρευνα για την αλλαγή του κλίματος και τις επιπτώσεις της στον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπου αναπτύσσεται παράλληλα μια εθνική γεωπύλη που θα παρέχει εύκολη πρόσβαση στην επιστημονική κοινότητα, την πολιτεία και το ευρύ κοινό σε κλιματικά δεδομένα. Επίσης, βρίσκεται σε τελικά στάδια η προετοιμασία της καινοτόμου και πρωτότυπης πειραματικής εκστρατείας χαρακτηρισμού ατμοσφαιρικών και θαλάσσιων φυσικοχημικών παραμέτρων εν πλω, με την χρήση του Ωκεανογραφικού πλοίου ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ. Σκοπός της εκστρατείας είναι η διερεύνηση και η ολιστική αξιολόγηση των αλληλεπιδράσεων ατμόσφαιρας-θάλασσας σε συνθήκες Κλιματικής Αλλαγής, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη συλλογή νέων δεδομένων, στην περαιτέρω ανάπτυξη μεθοδολογικών προσεγγίσεων και υπολογιστικών εργαλείων, καθώς και στη μείωση της αβεβαιότητας των κλιματικών μοντέλων.

Παρουσιάστηκαν επίσης αναλύσεις του δικτύου CLIMPACT σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο ενεργειακό σύστημα καθώς και των δυνατοτήτων που παρέχει το τελευταίο για μείωση των εκπομπών και την απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μια συστηματική μελέτη της επίδρασης μετεωρολογικών φαινομένων σε διαταραχές στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της επίδρασης νεφών και αιωρούμενων σωματιδίων στην παραγωγικότητα φωτοβολταϊκών συστημάτων στις πόλεις, καθώς και στις εν γένει επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην παραγωγικότητα φωτοβολταϊκών μονάδων στο σύνολο της επικράτειας της χώρας.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο έλεγχος αξιοπιστίας ειδήσεων και δηλώσεων επώνυμων (πολιτικών κλπ) σχετικά με την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του CLIMPACT, δείχνει την έκθεση των πολιτών σε ανακριβείς πληροφορίες (www.check4facts.gr/). Εντός του 2024 θα πραγματοποιηθεί μια δεύτερη έρευνα γνώμης, επιτρέποντας την έναρξη παραγωγής μιας χρονοσειράς πρωτογενών - ανοιχτών δεδομένων για τις στάσεις και αντιλήψεις του κοινού για την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, στο πλαίσιο λειτουργίας του δικτύου CLIMPACT θα συνεχιστούν οι δράσεις διάχυσης προς τους εμπλεκόμενους φορείς και το ευρύ κοινό και πιο συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2024 προγραμματίζεται ειδική ημερίδα στη Κύπρο, στο πλαίσιο του Nicosia Risk Forum, με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση των σκοπών του CLIMPACT και την ανταλλαγή καλών πρακτικών και δεδομένων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.  Στο εργαστήρι - ημερίδα θα δοθεί έμφαση στην επαφή με τις χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς θα προσκληθούν επιστήμονες από την ευρύτερη περιοχή.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Σκοπός της εκστρατείας είναι η διερεύνηση και η ολιστική αξιολόγηση των αλληλεπιδράσεων ατμόσφαιρας-θάλασσας σε συνθήκες Κλιματικής Αλλαγής, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη συλλογή νέων δεδομένων, στην περαιτέρω ανάπτυξη μεθοδολογικών προσεγγίσεων και υπολογιστικών εργαλείων, καθώς και στη μείωση της αβεβαιότητας των κλιματικών μοντέλων.