Το ESG δεν διαφέρει από άλλες επενδύσεις με μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές επιδράσεις διότι οι μετρήσεις ESG μιας εταιρείας αποτυπώνουν τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Ο ενθουσιασμός όμως για τα θέματα του ESG δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριλάβουμε στην στρατηγική μας μη δοκιμασμένες ιδέες όπως τα ηλεκτρικά οχήματα ή την πυρηνική ενέργεια, καθώς χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και ίσως «βιασύνη» και λιγότερη «ταχύτητα» στην μετάβασή μας.
Επομένως, οι αξιολογήσεις ESG που μας οδηγούν σε συμπεράσματα μπορεί μερικές φορές να είναι και «θορυβώδεις», καθιστώντας μεροληπτικές εκτιμήσεις παλινδρόμησης για την επίδραση της απόδοσης ESG στις αποδόσεις των μετοχών και στις αποφάσεις μας.
Η εισαγωγή μιας διαδικασίας διόρθωσης αυτού του θορύβου, στην οποία ορίζουμε και συσχετίζουμε τις αξιολογήσεις ESG με άλλες αξιολογήσεις οίκων αξιολόγησης είναι χρήσιμη. Θεωρητικές μελέτες προτείνουν ότι η απόδοση και οι οικονομικές μεταβλητές του ESG ευθυγραμμίζονται με τις αποδόσεις των μετοχών, τα εμπειρικά μας όμως στοιχεία δείχνουν ανάμικτα αποτελέσματα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η σχέση συγκαλύπτεται από το γεγονός ότι η απόδοση του ESG δεν μετριέται με ακρίβεια, επομένως δεν διορθώνεται διότι η μέση συσχέτιση των αξιολογήσεων ESG από τους επτά οίκους αξιολόγησης είναι μόνο 0,36. (ISS/MSCI/Refinitiv/SP Global/Sustainalytics/Truevalue Labs/Moodys)
Σήμερα υπάρχουν δύο τύποι επενδυτών. Οι παραδοσιακοί που ενδιαφέρονται μόνο για τις ταμειακές ροές των εταιριών (cash-flow) και οι ESG συνειδητοποιημένοι, (ESG-SRI-Socially Responsible Investors). Οι διαδικασίες διόρθωσης αυτού του θορύβου λοιπόν θα επιτρέψουν στους επενδυτές να αποκτήσουν ίσως μια ανώτερη μορφή πληροφοριών (information advantage) παρατηρώντας πολλαπλές αξιολογήσεις ESG, ειδικά όταν αυτές οι αξιολογήσεις αποκλίνουν και τείνουν να μετριάσουν την επίδραση της μεροληψίας.
Οι μετρήσεις ESG δημιουργούν αποκλισεις, καθώς οι πηγές και οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται από τους οίκους αξιολόγησης είναι διαφορετικές, όπως
είναι:
1. οι εκθέσεις ESG
2. οι κανονιστικές Αρχειοθετήσεις
3. τα μέσα Ενημέρωσης
4. τα ερωτηματολόγια
5. οι μοντελοποιημένες διαδικασίες
Για να αντιμετωπισουμε αυτήν την απόκλιση των αξιολογήσεων ESG χρησιμοποιούμε συνήθως έναν δεύτερο οργανισμό αξιολόγησης ως μέσο, καθώς θα μειώσει τo attenuation bias «*προκατάληψη της εξασθένησης». *(η αραίωση παλινδρόμησης, γνωστή και ως εξασθένηση παλινδρόμησης, είναι η πόλωση της κλίσης της γραμμικής παλινδρόμησης προς το μηδέν (η υποεκτίμηση της απόλυτης τιμής της), που προκαλείται από σφάλματα στην ανεξάρτητη μεταβλητή)
Πρέπει ωστόσο να υποθέσουμε ότι η 2η βαθμολογία έχει «*ορθογώνιο σφάλμα» *(αυτός ο εκτιμητής μπορεί να ερμηνευθεί ως ένας σταθμισμένος μέσος όρος μεταξύ των θορυβωδών μετρήσεων y και της προηγούμενης αναμενόμενης τιμής m. Εάν η διακύμανση θορύβου είναι χαμηλή σε σύγκριση με τη διακύμανση του προηγούμενου (που αντιστοιχεί σε υψηλό Signal to Noise Ratio-ένα μέτρο συγκρίνει το επίπεδο ενός επιθυμητού σήματος με το επίπεδο θορύβου περιβάλλοντος), τότε το μεγαλύτερο μέρος του βάρους δίνεται στις μετρήσεις y, οι οποίες θεωρούνται πιο αξιόπιστες από τις προηγούμενες πληροφορίες.
Αντίθετα, εάν η διακύμανση του θορύβου είναι σχετικά υψηλότερη, τότε η εκτίμηση θα είναι κοντά στο m, καθώς οι μετρήσεις δεν είναι αρκετά αξιόπιστες ώστε να υπερισχύουν των προηγούμενων πληροφοριών) μέτρησης και εάν έχουμε και 3η βαθμολογία, μπορούμε να βασιστούμε στη δοκιμή OIR-Ordinal Interval & Ratio Data (τεστ δεδομένων αναλογίας τακτικού διαστήματος) για να ελέγξουμε τη συνοχή των οργάνισμών αξιολόγησης.
Η προσέγγιση 2SLs-Two-Stage Least Squares Regression Analysis (ανάλυση παλινδρόμησης ελαχίστων τετραγώνων δύο σταδίων) είναι ακόμη καλύτερη για τη μείωση του θορύβου και είναι πολύ ανώτερη από τη χρήση των μέσων όρων των βαθμολογιών ESG ή της ανάλυσης κύριων συνιστωσών, παρέχοντας ένα πολύ ισχυρότερο εμπειρικό αποτέλεσμα για την αξιολόγησή μας.
Τι θέλουμε λοιπόν; Όμορφες αναφορές χωρίς συγκρισιμότητα ή αναφορές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σύνολο της αγοράς όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, το χρηματιστήριο, τα χρηματιστηριακά γραφεία ακόμη και από τους μικρομεσαίους επενδυτές;
Προς επικύρωση, η εταιρία του Μυτιληναίου, ως ηγέτης στην παροχή πληροφοριών ESG κατέχει και παραδίδει αξιολογήσεις ESG από 5 διαφορετικούς οίκους για την δική μας αξιοποίηση και γνώση. Ένα παράδειγμα προς μίμηση όχι απαραίτητα σε αυτό τον υπερθετικό βαθμό, αλλά έστω από κάποιους από τους συμμετέχοντες του Athex Group ESG Index.
Ο κ. Γιάννης Έξαρχος είναι Chief Sustainability Officer at JE Consulting Group.