Την επιδίωξή του η Γαλλία να πρωταγωνιστήσει στο υδρογόνο μέχρι το 2030 και να κατασκευάσει νέους, μικρότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες στο πλαίσιο ενός επενδυτικού σχεδίου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και των «πρωταθλητών» στη βιομηχανία ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν είπε ότι ο μακροπρόθεσμος οδικός χάρτης, «Γαλλία 2030», θα διασφαλίσει ότι η βιομηχανία της χώρας θα χώρα προχωρήσει μαζικά στην απομάκρυνση από τις εκπομπές άνθρακα και θα πετύχει να φέρει στη χώρα βιομηχανίες κρίσιμων τομέων.
«Πρέπει να δώσουμε τη μάχη της καινοτομίας και της εκβιομηχάνισης ταυτόχρονα», είπε μιλώντας σε επιχειρηματίες, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε μια χώρα που παράγει περισσότερα».
Ο Μακρόν υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα δώσει βασικό ρόλο σε μικρές, ευέλικτες νεοσύστατες επιχειρήσεις στην οικοδόμηση του βιομηχανικού μέλλοντος της Γαλλίας παράλληλα με της ήδη καθιερωμένες μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Επικαλούμενος ως παράδειγμα τις ελλείψεις σε μάσκες όταν ξέσπασε η πανδημία, ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως κρίση είχε δείξει, από τη μία πλευρά, ότι όλοι είναι ευάλωτοι και από την άλλη πόσο κρίσιμη είναι η καινοτομία και η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή.
«Πρέπει να ξαναχτίσουμε το πλαίσιο για παραγωγική ανεξαρτησία για τη Γαλλία και την Ευρώπη», είπε.
Η Γαλλία θα στοχεύσει στην κατασκευή του πρώτου αεροσκάφους χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030 και επίσης στην κατασκευή μεγάλου αριθμού ηλεκτρικών οχημάτων.
Τα 30 δισ. ευρώ έρχονται να προστεθούν στα 100 δισ. ευρώ του γαλλικού σχεδίου ανάκαμψης, μεγάλο μέρος του οποίου προσανατολίστηκε στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση.