Ν. Παπαρούπας: «Με την Οδηγία CSRD μεγαλώνει πολύ η παλέτα των εταιρειών που πρέπει να λογοδοτούν σε θέματα ESG»

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι Οργανισμός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, μέλος του Γερμανικού Οργανισμού TÜV NORD Group και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1987 παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα την τελευταία δεκαετία έχει εξειδικευτεί στα θέματα ESG και παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες και συγκεκριμένες πιστοποιήσεις- επαληθεύσεις- εξωτερικές διασφαλίσεις και στους τρεις πυλώνες της εταιρικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, είναι η πρώτη εταιρεία με τις περισσότερες εξωτερικές επαληθεύσεις σε εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, αφού μόνο το 2023 υλοποιήσαν συνολικά δεκατέσσερις επαληθεύσεις. Εμείς συναντήσαμε τον Product Manager της TÜV HELLAS (TÜV NORD), Νέστορα Παπαρούπα, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος του σεμιναρίου «Risk Management» στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Χολαργό και μας μίλησε για την πρωτιά τους αυτή, για τις αλλαγές που έρχονται στις Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης που πρέπει να γνωρίζουν οι εταιρείες, για τις πιστοποιήσεις που προσφέρουν ως προς τα θέματα ESG, τη σημασία του risk management στο τρίπτυχο και για το πώς το κράτος μπορεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια των εταιρειών να ευθυγραμμιστούν με τα κριτήρια ESG και τη λογοδοσία.

1.       Ποιος είναι ο ρόλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD) ως φορέας πιστοποίησης στο τομέα βιωσιμότητας;

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) δραστηριοποιείται όλα τα χρόνια της στο ευρύτερο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης  ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσέφερε σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών, όμως το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα την τελευταία δεκαετία έχει εξειδικευτεί στα θέματα ESG και παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες και συγκεκριμένες πιστοποιήσεις- επαληθεύσεις- εξωτερικές διασφαλίσεις και στους τρεις πυλώνες της εταιρικής δραστηριότητας. Παράδειγμα στο πυλώνα του περιβάλλοντος, εδώ και χρόνια έχει διαπιστευτεί και παρέχει υπηρεσίες στην πιστοποίηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως είναι το ΙSO 14001, το ISO 50001 για την ενεργειακή διαχείριση, το ISO 14064 για τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, το ΙSO 46001 κα. Για τον πυλώνα της κοινωνίας, παρέχουμε πιστοποιήσεις και επιθεωρήσει σε θέματα νομικής συμμόρφωσης, σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία (ISO 45001), για την οδική ασφάλεια (ISO 39001) που είμαστε οι πρώτοι που διαπισευτήκαμε στην Ελλάδα, για την ασφάλεια τρόφιμων (ISO 22000), για ιατροτεχνολογικά προϊόντα (ISO 13485), για τη διαφορετικότητα και συμπερίληψη (ISO 30415) κα. Όσον αφορά τον πυλώνα της διακυβέρνησης παρέχουμε την πιστοποίηση ISO 9001, που είναι η μήτρα όλων των προτύπων  και το βασικό θεμελιώδες πρότυπο σχετικά με τη διαχείριση ποιότητας, το ISO 37001 για την πρόληψη της δωροδοκίας, το ISO 37301 για την κανονιστική συμμόρφωση, το ISO 27001 για την ασφάλεια των δεδομένων, το ISO 22301 για την επιχειρησιακή συνέχεια κα

2.       Είστε η πρώτη εταιρεία σε εξωτερικές επαληθεύσεις σε εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης αφού μόνο το 2023 υλοποιήσατε δεκατέσσερις (14). Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.

Ήταν μια μεγάλη επιτυχία του τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης της TÜV HELLAS (TÜV NORD) και της Διεύθυνσης Πιστοποίησης και όλων των άλλων συνεργαζόμενων Διευθύνσεων, αλλά είμαι και προσωπικά υπερήφανος για αυτήν την επίδοση ως Product Manager αυτής της υπηρεσίας και θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ και τους συναδέλφους που ενεπλάκησαν τα τελευταία δύο χρόνια και βοηθούν πολύ καθώς η αγορά έχει πολλές δυνατότητες και είμαστε έτοιμοι να τις εκμεταλλευτούμε. Φέτος, είχαμε τη χαρά και την τιμή να διασφαλίσουμε εξωτερικά 14 Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης σχεδόν από όλους τους κλάδους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Πολύ μεγάλες εταιρείες τροφίμων, εταιρείες τεχνολογίας, εταιρείας εμπορίας, εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, εταιρείες βιομηχανικής παραγωγής, εξαγωγικές εταιρείες, εταιρείες συσκευασίας, μαρίνες, εταιρείες καπνικών προϊόντων, εταιρείες ακινήτων, τεχνικές εταιρείες, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Εταιρείες που συμβάλλουν στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, εταιρείες που μας αναδεικνύουν στο τουριστικό τομέα.

tuv
O κ. Νέστορας Παπαρούπας με τη δημοσιογράφο Φαίδρα Μαυρογιώργη

3.       Τι αλλάζει από εδώ και στο εξής στις Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εταιρείες;

Η μεγάλη τομή είναι η οδηγία που εκδόθηκε σχετικά με τις Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης που πλέον καθιστά υποχρεωτική την λογοδοσία σε μη χρηματοοικονομικά θέματα, γνωστά και ως ESG, η περίφημη CSRD, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει την NFRD. Ποια είναι η διαφορά; Είναι ότι μεγαλώνει πολύ την παλέτα των εταιρειών που μέχρι το 2028 θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί στην οδηγία, δηλαδή θα υποχρεούνται να λογοδοτούν σε θέματα ESG, καθώς φτάνει σε μικρομεσαίες έως και μικρές επιχειρήσεις, άρα αφορά άμεσα και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και πλέον εισάγει τα ESRS.

«Θεωρώ πως τα δύο πρώτα χρόνια της ουσιαστικής εφαρμογής των ESRS θα είναι κρίσιμα για όλους τους εμπλεκόμενους»

Tα ESRS είναι μία μεγάλη τομή διότι έρχονται να αντικαταστήσουν τα GRI. Η οδηγία CSRD καθιστά υποχρεωτική τη χρήση ESRS για τις εταιρείες που θα λογοδοτήσουν με βάση την οδηγία. Τα ESRS είναι εξίσου περίπλοκα με τα GRI και ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό. Θεωρώ πως τα δύο πρώτα χρόνια της ουσιαστικής εφαρμογής των ESRS θα είναι κρίσιμα για όλους τους εμπλεκόμενους (επιχειρήσεις, συμβούλους, φορείς πιστοποίησης).

Για εμάς τους εξωτερικούς φορείς επαλήθευσης, πλέον εισάγεται η απαίτηση για τη διαπίστευση των φορέων πάνω σε αυτό το κομμάτι. Αυτό είναι καλό για εμάς στην TÜV HELLAS (TÜV NORD), καθώς έχουμε μάθει να δουλεύουμε με βάση τους νόμους, οπότε έχουμε μάθει να ελεγχόμαστε διαρκώς από το κράτος και το Ε.ΣΥ.Δ. για όλες τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Θα πρέπει όμως να στηθεί ένα ευέλικτο πλαίσιο διαπίστευσης φορέων. Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) θέλω να πω με πολλή χαρά και υπερηφάνεια αν μου επιτρέπετε να πω ότι ήταν ο μοναδικός φορέας επιθεώρησης- πιστοποίησης που συμμετείχε στη Διαβούλευση που έκανε το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την πρωτοπορία μας σε αυτόν τον κλάδο. Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις για την διαπίστευση και είμαστε εδώ για να συνδράμουμε το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης ώστε να στηθεί ένα πλαίσιο που θα εξυπηρετεί όλους και κυριότερα τους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή τις εταιρείες. 

4.       Ως φορές πιστοποίησης ποιους κλάδους θεωρείτε πιο προετοιμασμένους ως προς την οδηγία CSRD και ποιοι κλάδοι έχουν μείνει πίσω;

Δεν μπορώ να απαντήσω με πολύ μεγάλη σιγουριά για το ποιες εταιρείες έχουν μείνει πίσω. Αυτό που μπορώ να πω είναι για το μέγεθος των εταιρειών. Δυστυχώς τα GRI standards ελήφθησαν αρχικά ως ένα προϊόν για λίγους, λόγω της πολυπλοκότητας των προτύπων και της μη υποχρεωτικότητας. Από την άλλη χρειάζεται περισσότερος έλεγχος από τους κρατικούς φορείς για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Αν υπάρχει έλεγχος της αγοράς τότε είναι δεδομένο ότι η αγορά θα στραφεί σε προϊόντα και υπηρεσίες που καταδεικνύουν και αναδεικνύουν την πρόθεση των επιχειρήσεων και τη δέσμευση τους σε βιώσιμες λύσεις.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό και στους συμβούλους αλλά και στους φορείς ότι μιλάμε για ένα προϊόν που πρέπει να γίνει ελκυστικό για τη μέση ελληνική επιχείρηση»

Οι εταιρείες που εκδίδουν Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι από ένα μέγεθος και πάνω και σε τζίρο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Η αλήθεια είναι ότι οι μικρότερες εταιρείες δεν διαθέτουν και το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό για να υποστηρίξουν την έκδοση μίας τέτοιας έκθεσης. Πρέπει να γίνει κατανοητό και στους συμβούλους αλλά και στους φορείς ότι μιλάμε για ένα προϊόν που πρέπει να γίνει ελκυστικό για τη μέση ελληνική επιχείρηση. Πρέπει να βοηθήσουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση να συντάξει ένα Απολογισμό και ας μην ανταποκρίνεται σε όλα τα πρότυπα.

 

tuv
O κ. Νέστορας Παπαρούπας

5.       Μπορείτε να αναφερθείτε στο προϊόν που λανσάρατε για το Diversity & Inclusion;

 Είναι το ISO 30415:2021, το οποίο εξέδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης και το οποίο είναι πρότυπο οδηγιών και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι πολύ πρωτοποριακό. Είναι μέσα στο κλίμα της εποχής, γιατί πλέον γίνεται πολύ λόγος για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να εντάξουμε στη ζωή μας και αποτελούν βασικά συστατικά για τη βιωσιμότητα. Δεν είμαστε πια στο 1970 είμαστε στο 2023, οπότε είναι δεδομένο ότι οι εταιρείες πρέπει να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα, να συμπεριλαμβάνουν όλους τους συμμέτοχους εσωτερικούς και εξωτερικούς στη λήψη αποφάσεων. H TÜV HELLAS (TÜV NORD) έχει ήδη επαληθεύσει τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες τυγχάνει να είναι πολυεθνικές και έχουμε επίσης εκπαιδεύσει πολύ μεγάλες εταιρείες και ομίλους στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε πως το να αγκαλιάζεις τη διαφορετικότητα είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα με το να αγκαλιάζεις τον άνθρωπο δίπλα σου.

6.       Μιας και σας βλέπουμε στο διάλειμμα από το σεμινάριο που διεξάγετε για το risk management, μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η σχέση του με τη βιωσιμότητα και την κλιματική κρίση; 

Το risk management είναι συστατικό στοιχείο της ζωής μας της ίδιας. Χωρίς τη διαχείριση ρίσκου, χωρίς να αντιλαμβάνεσαι τα ρίσκα τα οποία σε περιβάλλουν είτε σε προσωπικό, οικογενειακό, επιχειρηματικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο δεν μπορείς να προχωρήσεις. Το risk management είναι θεμελιώδες κομμάτι, είναι σάρκα από τη σάρκα των ESG κριτηρίων.

«Το risk management είναι θεμελιώδες κομμάτι, είναι σάρκα από τη σάρκα των ESG κριτηρίων»

Δεν μπορείς να κάνεις περιβαλλοντική διαχείριση αν δεν αναγνωρίσεις το περιβαλλοντικό ρίσκο. Δεν μπορείς να κάνεις κοινωνική διαχείριση αν δεν ελέγξεις και αξιολογήσεις τα ρίσκα σχετικά με τους ανθρώπους σου ή της ευρύτερης ομάδας συμμέτοχων, τους οποίους η λειτουργία της εταιρείας σου επηρεάζει. Δεν μπορείς να κάνεις αποτελεσματική διακυβέρνηση χωρίς να έχεις strategic risk assessmnet. Δεν είναι το risk management nice to have προϊόν. Είναι προαπαιτούμενο για να πετύχουμε τους εταιρικούς μας στόχους.

7.       Τέλος, από το τρίπτυχο ESG το G είναι ίσως αυτό που προκαλεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο στις εταιρείες. Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτόν τον πυλώνα αλλά και για τις πιστοποιήσεις που προσφέρετε σε αυτόν τον τομέα;

Αποτελεσματικό governance σημαίνει σωστή διακυβέρνηση. Σωστή διακυβέρνηση σημαίνει σωστή διοίκηση. Σωστή διοίκηση σημαίνει πετυχαίνω τους στόχους και πετυχαίνω τους στόχους σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη. Τα διοικητικά συμβούλια πλέον έχουν πάρα πολλά θέματα να ασχοληθούν. Έχουν τη λογοδοσία στα Χρηματιστήρια, τους κώδικες διακυβέρνησης, τη σύνθεση τους με δικαιότερες κατανομές μεταξύ ανδρών και γυναικών, έχουν την κατανομή εξουσιών και πλείστε όσα θέματα προκειμένου να χτίσουν μία ορθή και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Τι σημαίνει αποτελεσματική διακυβέρνηση; Σημαίνει καταρχήν compliance και ορθή πρακτική. Αυτά τα δύο είναι θεμελιώδεις αξίες που πρέπει να τις ενστερνιστούν όλα τα διοικητικά συμβούλια έτσι ώστε να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις, καλύτερες αποδόσεις και βιώσιμο μέλλον για τους εργαζόμενους.

 

tuv
O κ. Νέστορας Παπαρούπας με τη δημοσιογράφο Φαίδρα Μαυρογιώργη

 

 

 

 

 

 

Image
Ν. Παπαρούπας: Οι αλλαγές που έρχονται στις Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης- Ο ρόλος του κράτους
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Ο Product Manager της TÜV HELLAS (TÜV NORD), Νέστορας Παπαρούπας, μιλάει για τις αλλαγές που έρχονται στις Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης, για τις πιστοποιήσεις που προσφέρουν ως προς τα θέματα ESG, τη σημασία του risk management στο τρίπτυχο και για το πώς το κράτος μπορεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια των εταιρειών να ευθυγραμμιστούν με αυτά τα κριτήρια και τη λογοδοσία.