Η δέσμευση άνθρακα δεν αποτελεί πανάκεια για την κλιματική αλλαγή

Submitted by jmantzikos on Thu, 11/23/2023 - 08:57

Τον Δεκέμβριο, η διάσκεψη για το κλίμα COP28 θα συνεδριάσει στο Ντουμπάι. Ο πρόεδρος της διοργάνωσης, Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, έχει θέσει ως στόχο να συμφωνηθούν δράσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5C. Αυτό θα είναι εφικτό μόνο εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το ενεργειακό σύστημα, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε περίπου 34 γιγατόνους ετησίως, μειωθούν ραγδαία, ώστε να φθάσουν στο καθαρό μηδέν περίπου μέχρι το 2050.

Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να επιτευχθεί αυτό: είτε η ταχεία μείωση της χρήσης όλων των ορυκτών καυσίμων - άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου - είτε η αντιστάθμιση της χρήσης τους με τη δέσμευση και την αποθήκευση του CO₂. Το κρίσιμο ερώτημα είναι η ισορροπία μεταξύ των δύο.

Η τεχνολογική πρόοδος σημαίνει ότι μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση των ορυκτών καυσίμων πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θεωρούσαμε κάποτε δυνατό. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια είναι σήμερα κατά 85 % χαμηλότερο από ό,τι ήταν το 2010. Η αιολική ενέργεια αμφισβητήθηκε πρόσφατα από το υψηλότερο κόστος, ιδίως της χρηματοδότησης και των ανεμογεννητριών, αλλά η μακροπρόθεσμη τάση του κόστους εξακολουθεί να είναι πτωτική.

Η τεχνολογία των μπαταριών εξελίσσεται πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, τροφοδοτώντας τον εξηλεκτρισμό των οδικών μεταφορών: στην Κίνα, το 35% όλων των πωλήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων είναι πλέον ηλεκτρικά.

Γνωρίζουμε επίσης πλέον πώς να μειώσουμε τις εκπομπές κοντά στο μηδέν ακόμη και σε υποτιθέμενα δύσκολους τομείς της οικονομίας, όπως η αεροπορία και η ναυτιλία, ο χάλυβας, το τσιμέντο και τα χημικά.

Μόλις πριν από έξι χρόνια, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες πίστευαν ότι ο κύριος τρόπος για την απαλλαγή από τον άνθρακα στην παραγωγή σιδήρου θα ήταν η προσθήκη τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) σε υψικαμίνους που εξακολουθούν να καίνε άνθρακα κοκκοποίησης. Όμως είναι πλέον σαφές ότι η άμεση αναγωγή με υδρογόνο - που τελικά θα χρησιμοποιεί 100% πράσινο υδρογόνο αντί για φυσικό αέριο - θα διαδραματίσει σύντομα σημαντικό ρόλο, μειώνοντας τη ζήτηση άνθρακα κοκκοποίησης κατά περισσότερο από 80% έως το 2050.

Συνολικά, η τελευταία έκθεση της Επιτροπής Ενεργειακών Μεταβάσεων προβλέπει ότι η χρήση φυσικού αερίου θα μπορούσε - και πρέπει - να μειωθεί κατά 55-70% έως το 2050, η χρήση πετρελαίου κατά 75-95% και ο άνθρακας κατά 80-85%. Το χαμηλότερο άκρο αυτών των διαστημάτων θα ήταν συμβατό με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε περίπου 1,7C: το υψηλότερο με ένα όριο 1,5C.

Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι μειώσεις δεν θα ήταν επαρκείς για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε αυτές τις θερμοκρασίες χωρίς κάποιο CCS. Στην παραγωγή τσιμέντου, η χημική διαδικασία παράγει CO₂, ανεξάρτητα από τη χρησιμοποιούμενη πηγή ενέργειας. Σε άλλους τομείς, κάποια συνεχιζόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων συν CCS μπορεί μερικές φορές να είναι η λύση με το χαμηλότερο κόστος, ιδίως όταν τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία που καίνε καύσιμα κατασκευάστηκαν μόλις πρόσφατα.

Συνεπώς, η Επιτροπή βλέπει έναν ζωτικό ρόλο για την CCS, όπως εφαρμόζεται στις βιομηχανικές διεργασίες - αλλά και έναν περιορισμένο ρόλο, με περίπου 4Gt ετησίως CO₂ να δεσμεύονται και να αποθηκεύονται μέχρι το 2050. Δεδομένου ότι η καύση ορυκτών καυσίμων παράγει σήμερα περίπου 32Gt εκπομπών CO₂ ετησίως, αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από το 85% αυτών των μειώσεων των εκπομπών πρέπει να προέλθει από τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και λιγότερο από το 15% από την εφαρμογή της δέσμευσης άνθρακα.   

Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο 1,5C θα απαιτήσει επίσης σημαντική απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα επιτευχθεί είτε με λύσεις που βασίζονται στη φύση, όπως η αναδάσωση, είτε με τη δέσμευση του CO₂ απευθείας από τον αέρα και τη μόνιμη αποθήκευσή του κάτω από το έδαφος. Και τα δύο είναι τεχνικά εφικτά, και με επαρκή χρηματοδότηση θα μπορούσαν να επιτευχθούν μέχρι το 2050 έως και 150 Gt σωρευτικής αφαίρεσης παγκοσμίως.

Ωστόσο, η τρέχουσα πρόοδος στην ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι απογοητευτική. Ο όγκος των μονάδων απομάκρυνσης που αγοράζονται από κυβερνήσεις, εταιρείες ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένει ασήμαντος. Σε αντίθεση με το κόστος των ηλιακών φωτοβολταϊκών, της αιολικής ενέργειας και των μπαταριών, το κόστος της CCS δεν έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία - και ο ρυθμός ανάπτυξης της CCS υπολείπεται αυτού που απαιτείται για να ανταποκριθεί ακόμη και στον περιορισμένο ρόλο που προβλέπει η προμήθειά μας.

Πηγή: Financial Times

Image
© Shutterstock
Ειπώθηκε από:
Αντέρ Τέρνερ
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Επικεφαλίδα

Αντέρ Τέρνερ, πρόεδρος της Energy Transitions Commission

Φωτογραφία Μικρή
Αντέρ Τέρνερ