δέσμευση άνθρακα

ΕΕ: Συμφωνία για τις απορροφήσεις άνθρακα υψηλής ποιότητας

Προσωρινή συμφωνία επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου επί του πρώτου εθελοντικού πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ για την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα υψηλής ποιότητας, για την οποία η Κομισιόν εκφράζει την ικανοποίησή της.

.

Mια startup απομάκρυνσης άνθρακα τροφοδοτείται από το ηλιακό φως και το θαλασσινό νερό

Μια νεοσύστατη επιχείρηση του Σιάτλ στοχεύει στην απομάκρυνση εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα με μια διαδικασία που αποφεύγει τις αστρονομικές ενεργειακές απαιτήσεις άλλων προσεγγίσεων δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα. Η τεχνολογία; Ηλιακό φως και θαλασσινό νερό.

.

Η εταιρεία, Banyu Carbon, λέει ότι έχει αναπτύξει ένα σύστημα απομάκρυνσης διοξειδίου του άνθρακα (CDR) από τους ωκεανούς που βασίζεται σε ένα συνθετικό μόριο το οποίο, όταν εκτίθεται στο φως, αλλάζει σχήμα και γίνεται όξινο.

Η δέσμευση άνθρακα δεν αποτελεί πανάκεια για την κλιματική αλλαγή

Submitted by jmantzikos on Thu, 11/23/2023 - 08:57

Τον Δεκέμβριο, η διάσκεψη για το κλίμα COP28 θα συνεδριάσει στο Ντουμπάι. Ο πρόεδρος της διοργάνωσης, Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, έχει θέσει ως στόχο να συμφωνηθούν δράσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5C. Αυτό θα είναι εφικτό μόνο εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το ενεργειακό σύστημα, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε περίπου 34 γιγατόνους ετησίως, μειωθούν ραγδαία, ώστε να φθάσουν στο καθαρό μηδέν περίπου μέχρι το 2050.

Ο Μπιλ Γκέιτς θα καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τον άνθρακα

Μία νεοσύστατη νεοφυής επιχείρηση, η Graphyte που υποστηρίζεται από την Breakthrough Energy Ventures, το fund που έχει ιδρύσει ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα. Έχει κατασκευάσει μια υβριδική τεχνολογία που συνδυάζει τη μηχανική με τις φυσικές διαδικασίες φωτοσύνθεσης για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και την υπόγεια αποθήκευσή του.

.

Η BlackRock θα επενδύσει 550 εκατ. δολάρια στο έργο της Occidental

Η BlackRock πρόκειται να επενδύσει 550 εκατ. δολάρια στο μεγαλύτερο έργο άμεσης δέσμευσης αέρα στον κόσμο, το οποίο αναπτύσσεται από την Occidental Petroleum, σε μια ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των επενδυτών στην εκκολαπτόμενη τεχνολογία. 

.

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα σχηματίσουν κοινοπραξία για την ανάπτυξη του Stratos, ενός έργου που κατασκευάζεται στο δυτικό Τέξας και στοχεύει στην εξαγωγή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Η Microsoft χρηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση που χρησιμοποιεί θρυμματισμένο ασβεστόλιθο για την πρόσληψη άνθρακα

Οι περισσότερες από τις  προσπάθειες για την απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα χρησιμοποιούν γιγάντιες συσκευές που μοιάζουν με κενό αέρος, οι οποίες  απομονώνουν τον άνθρακα. Η Microsoft χρηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση που χρησιμοποιεί θρυμματισμένο ασβεστόλιθο για να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα.

.

Η Occidental Petroleum θα αγοράσει την Carbon Engineering του Καναδά για 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια

H Occidental Petroleum (OXY) αγοράζει την καναδική νεοφυή εταιρεία Carbon Engineering έναντι 1,1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, καθώς εστιάζει στις προσπάθειες για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

.

Η Occidental Petroleum δήλωσε ότι θα πληρώσει μετρητά για την ιδιωτική Carbon Engineering και αναμένει ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, εν αναμονή των εγκρίσεων των ρυθμιστικών αρχών.

Την εξαγορά της Denbury για 4,9 δισ. δολάρια σχεδιάζει η Exxon Mobil - Μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε έργα CO2

Στη μεγαλύτερη εξαγορά εδώ και έξι χρόνια προχωρά ο αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil, αποκτώντας την Denbury Inc. έναντι 4,9 δισ. δολαρίων, σε μια συμφωνία που θα προσφέρει στον πετρελαϊκό γίγαντα το μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ.

.

Η JPMorgan Chase επενδύει $200 εκατ. στην απομάκρυνση του άνθρακα

Η JPMorgan Chase ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την αγορά αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας ότι η επένδυση θα ενισχύσει μια βασική αναδυόμενη λύση για την κλιματική αλλαγή.

.

Οι συμφωνίες θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση και αποθήκευση 800.000 μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα, επιτρέποντας στην τράπεζα να αντιστοιχίσει τις άμεσες εκπομπές της μέχρι το 2030, ανέφερε η JPMorgan σε δελτίο τύπου.