Παύλος Μυλωνάς: Οι προϋποθέσεις για Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ελλάδας

Body

Τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να επιτευχθεί στην Ελλάδα η Βιώσιμη Ανάπτυξη, αλλά και τον ρόλο των τραπεζών προς αυτόν τον σκοπό περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στην 27th Annual Economist Government Roundtable του Economist, «The great transition: Geopolitics – Environment – Technology».

.

Ο κ. Μυλωνάς, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πίερ Γκραμένια, και τη φράση ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε υποεπένδυση στην Ελλάδα, επιχείρησε να εκτιμήσει το μέγεθος των επενδύσεων που θα χρειαστούν για να έχουμε Βιώσιμη Ανάπτυξη. Κατά τον CEO της Εθνικής Τράπεζας, οι επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ πρέπει από το 14% που είναι σήμερα να φτάσουν έως και το 20%, ήτοι περί τα 40 δισ. ευρώ ετησίως. Από αυτά, τα μισά θα πρέπει να προέλθουν από τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων, το 1/4 από τις τράπεζες, δηλαδή περίπου 10 δισ., συμπεριλαμβανομένων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και τα υπόλοιπα από άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά και από δημόσιες επενδύσεις.

«Δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνουν επενδύσεις», τόνισε ο κ. Μυλωνάς, αναφέροντας πως γι’ αυτό πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες η Ελλάδα τις πληροί. Ξεκινώντας την απαρίθμηση των προϋποθέσεων, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι κύρια είναι η οικονομία να είναι και να παραμείνει ανταγωνιστική. Και ως προς αυτό τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πλέον αρκετά ανταγωνιστική, καθώς οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί και το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον οι εξαγωγές αγαθών ξεπερνούν τις εξαγωγές υπηρεσιών. Τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται πια σε επίπεδο-ρεκόρ. Η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 6% κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Παράλληλα, η χώρα διαθέτει ένα πολύ ικανό εργατικό δυναμικό, με έμφαση στον κλάδο της τεχνολογίας.

Ως προς τον δημοσιονομικό χώρο, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι οι απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2032 είναι εξασφαλισμένες και θα είναι χαμηλού επιπέδου. Παράλληλα, οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης κυμαίνονται γύρω στα 36 δισ.

Επίσης, ένα ποσοστό της ενέργειας της Ελλάδας παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Ακόμα και για μεταβατικά καύσιμα είμαστε σε προνομιακό σημείο», πρόσθεσε ο Παύλος Μυλωνάς, προσθέτοντας ότι υπάρχει πλάνο για το θέμα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για όλα αυτά «χρειαζόμαστε ένα πολύ καλά λειτουργικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», επισήμανε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, προσθέτοντας πως πλέον το ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων έχει μειωθεί στο 6% με συνεχώς μειούμενη τάση. «Έχουμε περίπου 600 εκατ. ΜΕΔ και το κεφάλαιο, αν δούμε το 2023 με την κερδοφορία που έχουμε, αυξάνεται σημαντικά», δήλωσε έπειτα από σχετική ερώτηση, προσθέτοντας πως ειδικά για την ΕΤΕ θα έχουμε δύο με τρεις μονάδες πάνω στη δημιουργία κεφαλαίων. «Αν δούμε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η βαθμίδα βοηθά πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε.

Τα επίπεδα ρευστότητας είναι πολύ υψηλά πλέον στη χώρα, δήλωσε ο Παύλος Μυλωνάς, αλλά επισήμανε και τον εξωτερικό παράγοντα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείς να πετύχεις τη Βιώσιμη Ανάπτυξη παγκοσμίως μόνος σου. Μακάρι όλος ο κόσμος να τα πήγαινε τόσο καλά όσο η Ελλάδα».

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Ως προς τον δημοσιονομικό χώρο, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι οι απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2032 είναι εξασφαλισμένες και θα είναι χαμηλού επιπέδου.