Η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Μεταλλουργίας συμμετέχει, ως συντονιστής, στο έργο SCALE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, η MYTILINEOS έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη διαχείριση των αποβλήτων με στόχο τον μηδενισμό τους και την τελική μετατροπή τους σε κοιτάσματα χρήσιμων πρώτων υλών, μέσα από τη συμμετοχή της σε πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα. Το SCALE του Horizon2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα που στοχεύει στην εξαγωγή σπάνιων γαιών και ειδικότερα ενώσεων σκανδίου και κραμάτων αλουμινίου – σκανδίου από Ευρωπαϊκά μεταλλουργικά κατάλοιπα, όπως τα κατάλοιπα βωξίτη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και συνολικά 17 εταίροι από 8 ευρωπαϊκές χώρες (ενδεικτικά εταιρείες όπως οι ΙΙ-VI, ΚΒΜ Αffilips και Less Common Metals, τα Πανεπιστήμια του Άαχεν, της Στοκχόλμης και της Bασιλείας κ.ά.).
Η πιλοτική μονάδα εξαγωγής σκανδίου του προγράμματος SCALE, ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από ένα χρόνο στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του Τομέα Μεταλλουργίας. Με την πρωτοποριακή μέθοδο που χρησιμοποιείται, αυξήθηκε η συγκέντρωση σκανδίου από τα κατάλοιπα βωξίτη κατά 2.500 φορές.
Το υπερπολύτιμο σκάνδιο είναι απαραίτητο για πολλές και κρίσιμες τεχνολογίες:
● Μονάδες παραγωγής ρεύματος τελευταίας τεχνολογίας και ανώτερης απόδοσης.
● Υπερ-αποδοτικά λέιζερ.
● Εξαιρετικά ανθεκτικά & ελαφρά κράματα αλουμινίου για εφαρμογές αεροδιαστημικής.
Παράλληλα, η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Μεταλλουργίας συμμετέχει και στο πρόγραμμα ReActiv, που συντονίζει η LafargeHolcim, με ειδίκευση σε οικοδομικές λύσεις, σε συνεργασία με 20 εταίρους σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους εταιρείες όπως οι ALCOA, HYDRO, Rio Tinto και διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα, για την ανακύκλωση καταλοίπων βωξίτη. Μέσω του ReActiv τα κατάλοιπα βωξίτη επεξεργάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εφικτή η μετατροπή τους σε ένα ενεργό συστατικό για την παραγωγή τσιμέντου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ο Τομέας Μεταλλουργίας της MYTILINEOS συμμετέχει σε 23 ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των προγραμμάτων Ηorizon2020, ΕΙΤ Raw Materials, ΕRAMIN-2 και ΕΣΠΑ που ερευνούν μεταξύ άλλων:
• την αξιοποίηση καταλοίπων βωξίτη προς παραγωγή σκανδίου, σιδήρου, αλουμίνας, προσθέτων τσιμέντου και δομικών προϊόντων.
• την παραγωγή αλουμίνας από εναλλακτικές (δευτερογενείς) πηγές.
• την ανάκτηση θερμότητας – χρήση Α.Π.Ε. στην παραγωγή αλουμίνιου.
• νέα εργαλεία εκπαίδευσης και
• νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης αλουμινίου
Η συνολική χρηματοδότηση αυτών των 23 προγραμμάτων ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 6.9 εκατ. ευρώ είναι η χρηματοδότηση του Τομέα Μεταλλουργίας της MYTILINEOS.
Με τη συμμετοχή της σε αυτές τις πρωτοβουλίες, η MYTILINEOS αποδεικνύει την προσήλωσή της σε μία βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία, σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με μηδενικές εκπομπές αερίων και οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση των πόρων. Η Εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει σε τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και να στηρίζει την καινοτομία στον βιομηχανικό τομέα.
Η πιλοτική μονάδα εξαγωγής σκανδίου του προγράμματος SCALE, ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από ένα χρόνο στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του Τομέα Μεταλλουργίας.