Η μελέτη, μια συνεργασία μεταξύ της East & Partners, μιας παγκόσμιας εταιρείας ερευνών επιχειρήσεων, και της Impact & Influence, μιας εταιρείας συμβούλων επικοινωνίας, εξέτασε τις 1320 μεγαλύτερες επιχειρήσεις με βάση τα έσοδα στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό.
.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι εταιρείες σε κάθε περιοχή σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε μηδενικό καθαρό κέρδος, με τις βρετανικές επιχειρήσεις να σχεδιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως σε ποσοστό 36%, ακολουθούμενες από τις αυστραλιανές επιχειρήσεις με ποσοστό 32%.
Οι εταιρείες στις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως σχεδίαζαν επίσης να δαπανήσουν περισσότερα για να εργαστούν προς την κατεύθυνση του net zero, με τις εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ να προβλέπουν αύξηση των επενδύσεων κατά 28%, ακολουθούμενες από αυξήσεις 18% και 12% αντίστοιχα από τις κινεζικές και τις ινδικές επιχειρήσεις.
Οι εταιρείες της Κένυας σχεδίασαν τη χαμηλότερη μέση αύξηση των καθαρών μηδενικών δαπανών μεταξύ των αγορών που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, με 7,7%, γεγονός που σύμφωνα με την έρευνα μπορεί να υποδηλώνει ότι η Αφρική μπορεί να μένει πίσω όσον αφορά την πρόσβαση σε βιώσιμη χρηματοδότηση.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με υψηλή ένταση άνθρακα σχεδιάζουν να αυξήσουν περισσότερο τις δαπάνες τους για μηδενική κατανάλωση: μεταποίηση (26,9%), εφοδιαστική και μεταφορές (24,3%), και πόροι και εξόρυξη (22%).
Ο Paul Dowling, συνιδρυτής και κύριος αναλυτής της East & Partners, δήλωσε: "Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου σχεδιάζουν να αυξήσουν τις κεφαλαιακές τους επενδύσεις για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες θα είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.
"Οι περισσότερες κορυφαίες τράπεζες συναλλαγών στοχεύουν στη χρηματοδότηση του καθαρού μηδενικού κόστους ως ροή εσόδων ανάπτυξης και αντιπροσωπεύουν μόλις το ήμισυ αυτής της μεγάλης αγοράς εταιρικών δανείων, αλλά ταυτόχρονα οι εναλλακτικοί πάροχοι βιώσιμης χρηματοδότησης καταλαμβάνουν γρήγορα μερίδιο αγοράς"
Λίγο λιγότερο από το ήμισυ (44,5%) των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη χρηματοδότηση μηδενικού καθαρού κέρδους από την τρέχουσα κύρια τράπεζα συναλλαγών τους, ενώ το 17,7% ανέφερε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει έναν διαφορετικό πάροχο από τον κύριο δανειστή του και ένας παρόμοιος αριθμός (18%) δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει έναν εξειδικευμένο δανειστή βιωσιμότητας.
"Οι εταιρείες βάζουν τα χρήματά τους εκεί που είναι το στόμα τους όσον αφορά την ενίσχυση των επενδύσεων για να φτάσουν στο καθαρό μηδέν", σχολίασε ο Rishi Bhattacharya, CEO και ιδρυτής της Impact & Influence. "Αυτή η αύξηση των δαπανών θα προέλθει από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η πειστική επιστήμη της κλιματικής αλλαγής, οι κίνδυνοι της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων και της εφοδιαστικής αλυσίδας, η όρεξη των επενδυτών, η δημόσια και πολιτική πίεση - και, φυσικά, η εμπορική ευκαιρία.
"Όποια και αν είναι τα κίνητρά τους, η δράση και η καινοτομία αυτών των επιχειρήσεων θα είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία του πλανήτη", πρόσθεσε.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι εξειδικευμένοι δανειστές βιωσιμότητας έχουν εισχωρήσει πιο δυναμικά στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με 27%, 26% και 26% των εταιρειών που εδρεύουν αντίστοιχα στις χώρες αυτές να αναμένουν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους. Η πρόσβαση στη βιώσιμη χρηματοδότηση μέσω των κεφαλαιαγορών είναι πιο πιθανή στις ΗΠΑ (22,1%), ακολουθούμενη από την Αυστραλία (20,8%).
Μια πρόσφατη μελέτη της Gartner διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των δημόσιων εταιρειών θα επικαιροποιήσει τις επενδυτικές μεθοδολογίες τους ώστε να συμπεριλάβουν τη βιωσιμότητα ως βασικό μέρος της απόδοσης των επενδύσεών τους. Αυτό είναι πιθανό επειδή έρευνες έχουν δείξει ότι οι εταιρείες με τις υψηλότερες βιώσιμες κεφαλαιουχικές δαπάνες και Ε&Α στην πράσινη οικονομία υπερτερούν έναντι εκείνων που δεν έχουν τέτοιες δαπάνες σχεδόν κατά τρία προς ένα.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 22% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με νέα έρευνα.